Hae
Ruokaturisti

Onko isovanhemmilla oikeus hoitaa lapsenlastaan?

Moni toivoo, että isovanhemmat auttaisivat lasten hoidossa ainakin toisinaan. Joillain isovanhemmat asuvat niin kaukana etteivät tähän pysty, tai he kokevat saaneensa jo ihan tarpeekseen hoitaa pieniä lapsia ollessaan vanhempia. Mutta onko isovanhemmilla oikeus hoitaa lasta, jos vanhemmat eivät halua? Aloin pohtimaan tätä kun luin yhdestä Facebook-ryhmästä miten yhden Leonin ikäisen isovanhemmat vaativat lapsenlastaan yökylään. Isovanhemmat asuivat toisella paikkakunnalla, jonne ajaa kolme tuntia. Tämän naisen mies oli sopinut vanhempiensa kanssa, että tämä perheen 1v4 kk ikäinen tyttö lähtee isovanhempien luo kahdeksi yöksi, ja vanhemmat saavat hieman omaa aikaa. Nainen kyseli Facebook-ryhmässä, että onko aivan kohtuutonta kun hän ei missään nimessä halua päästää näin pientä vielä yökylään, varsinkin kun heillä ei ole mitään sovittua menoa.

 

 

Olin jutusta melko järkyttynyt, eniten sen takia että lapsen isä oli mennyt sopimaan asiasta vaimonsa selän takana vanhempiensa kanssa. Isovanhemmat halusivat kovasti lapsenlapsensa hoitoon, ja näkivät että heillä on siihen oikeus. Koska he asuivat niin kaukana, heidän mielestään lapsen kuului tulla heidän luokseen yökylään vähän pidemmäksi aikaa kerrankin. Ymmärrän, että isovanhemmat haluaisivat nähdä pientä mahdollisimman paljon, ja ihanaa että haluavat. Facebook-ryhmässä kommentoineet äidit jakaantuivat kahteen ryhmään: enemmistön mielestä naisen ei todellakaan tarvitse viedä lastaan yökylään jos ei ole siihen vielä valmis, ja osa oli sitä mieltä että koska isä on myös lapsen tasa-arvoinen vanhempi niin hän saa myös päättää. Onneksi tämä kyseinen keissi päättyi niin, että nainen oli selittänyt miehelleen, että ero vanhemmista ei ole noin pienelle vielä hyväksi ja ettei hän itse pystyisi nauttimaan jos lapsi olisi yökylässä. Mies oli onneksi ymmärtänyt vaimonsa kannan, ja sen että miehen vanhemmat saavat toki tulla aina katsomaan lapsenlastaan, ja saavat hänet joskus yökyläänkin kunhan tyttö on sen ikäinen, että vierailu on kaikille mieluinen.

 

Mummin tuomat naistenpäivän kukat tuoksuvat

 

En ymmärrä miksi lapsi pitäisi antaa hoitoon jos kumpikaan ei ole siihen vielä valmis. Suositushan on, että alle vuoden ikäinen ei olisi erossa kummastakin vanhemmastaan yön yli, ja yksivuotias voisi olla yhden yön, kaksivuotias kaksi yötä jne. Olemme noudattaneet tätä suositusta kummankin pojan kanssa, lähinnä siksi ettei meillä ole ollut mitään akuuttia menoa. Olin melko varovainen, enkä halunnut jättää esikoistamme edes tunniksi hoitoon ennen kuin hän osasi kävellä ilman jatkuvaa kaatuilun vaaraa. Kuopuksen uskalsin kuitenkin jättää äidille salin ajaksi jo viiden kuukauden ikäisenä, sillä äidilläni oli todistetusti jo kokemusta pienistä.  Olen hyvin kiitollinen lähellä asuvalle äidilleni, sillä tiedän että hän auttaa meitä aina kun apua tarvitsemme. Kun mieheni oli pari viikkoa sitten työmatkalla, ja Leonilla ja minulle nousi kuume, äitini haki Joelin päiväkodista luokseen ja käytti muskarissa. Lisäksi äitini tulee katsomaan Leonia kerran viikossa kun käyn salilla keskellä päivää. Leon nauttii todella paljon äitini seurasta, ja viikon paras hetki on kun saa mummin jakamattoman huomion tunniksi kun isoveli on päiväkodissa. Äitini asuu meitä todella lähellä, enkä tiedä olisinko eri mieltä yökyläilystä jos hän asuisi kauempana.

 

Onko isovanhemmilla mielestäsi oikeus hoitaa lasta?

 

6 kommenttia

 1. Sanna Lång kirjoitti:

  Meillä poika oli ekaa kertaa yökylässä mummolassa ilman äitiä 8kk ikäisenä. Sen jälkeen on ollut 2 kertaa yksin yötä ilman minua. Olen siis yleensä itse myös yötä mummolassa pojan kanssa. Saatetaan olla viikko tai kaksikin kerrallaan, mutta yleensä viikonloppu esim kerran kuussa. Minusta se on ihan ok, jos mummolassa ovat halukkaita hoitamaan ja äiti saa edes silloin tällöin omaa aikaa, kun hoidan lasta itse kotona ?

 2. Tinde kirjoitti:

  Me kans noudatetaan tota ohjetta eli poika joka nyt 1,3kk on ollut yhden kerran yökylässä. Toki äidin kanssa ja isän kanssa erikseen öitä on ollut useasti. Meillä super ihanat isovanhemmat jotka viikottain näkevät poikaa ?

  • Nina ja minit kirjoitti:

   Isovanhemmat ❤️ Meillä kuopus ei ole ollut yökylässä vaikka ikänsä puolesta päästäisin yöksi, koska en uskalla antaa kenellekään meidän comboa eli 3,5 v ja 1,5 v. On näissä nimittäin hommaa nukuttamisenkin kanssa ?

 3. Jnni kirjoitti:

  Esikoinen oli ensimmäistä kertaa noin 1,5-vuotiaana yksin yökylässä isovanhempien luona. Tätä ennen oltiin säännöllisesti koko perhe yökyläilty ja vierailtu usein isovanhemmilla, joten itsenäinen yöreissu oli jokaiselle osapuolelle luontevaa. Nyt 4-vuotias on omasta halustaan ollut myös muutamia kokonaisia viikonloppuja isovanhempien luona. Ihanaa nähdä, kuinka tärkeitä ovat toisilleen emmekä halua olla heidän suhteen kehittymisen tiellä ♥️ Meillä isovanhemmat myös kysyvät itse poikaa kylään ja toisaalta saavat kieltäytyä, jos kokevat haluavansa omaa aikaa.
  Kuopus heräilee vielä niin usein yöllä, että en kehtaa häntä antaa yöksi ? Eipä hän ihan vielä ole vuottakaan, joten senkään puolesta ei ole kiire.

  • Nina ja minit kirjoitti:

   Meillä vähän sama, en tuota 1,5 vuotiasta vielä edes kehtaisi antaa yöksi hoitoon. Esikoinen on ollut mummillaan muutaman yön, koska haluaa itse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *