Hae
Ruokaturisti

Lappiin talvella – Lunta, joulupukki ja kotimaan matkailun tukemista

Nyt kun ulkomaan matkailu on pois kyseestä, kotimaan matkailu alkanut meitäkin kiinnostamaan entistä enemmän. Mielestäni on miltei kansalaisvelvollisuus matkustaa turvallisesti kotimaassa ja tukea kotimaisia hotelli- ja ravintolayrittäjiä, kunhan noudattaa koronaohjeistuksia. Asumme Helsingissä, emmekä saaneet viime vuonna lainkaan lunta. Aloimme siksi(kin) pohtimaan pitäisikö lähteä poikien kanssa Lappiin talvella. Emme ole koskaan käyneet lasten kanssa Lapissa, ja itsekin olen ollut siellä vain kerran. Olin nimittäin hetken päähänpistosta Helsingistä asti rippileirillä 10 päivää Ylläksen Äkäslompolossa. En muista silti Lapista muuta kuin hyttyset ja porot. Ajattelimme, että nyt olisi hyvä aika vierailla turistipulasta kärsivällä Rovaniemellä ja aloimme suunnittelemaan matkaa joulukuulle.

 

Lapin upeat revontulet, kuva: Lapin Materiaalipankki

 

Lapissa on paljon tekemistä ja elämyksiä, myös ilman että menee mediassa ylihinnoitelluiksi parjatuille revontulisafareille tai rekikoira-ajeluille.  Tutkin heti lennot varattuani Lapin virallisen matkailusivun vinkkejä siihen mitä tehdä Lapissa. Koska lähdemme matkaan kahden supervilkkaan pienen pojan kanssa, me aiomme kuitenkin jättää aktiivisemmat puuhat muille, ja keskittyä rauhallisempaan toimintaan. Ajattelin kuitenkin vielä tutkia, josko löytäisimme jonkun lyhyen rekiajelun jolla koko perhe viihtyisi.

 

Lappi talvella – Mitä odotan?

 

Kuva: Lapin Materiaalipankki, Terhi Tuovinen

 

1. lumi

Lumi on yksi erittäin hyvä syy lähteä Lappiin talvella. Pojat ovat aivan hellyyttävän innoissaan kun saamme Helsinkiin ”ensilumen”, jota sataa tunnin ajan ja joka sulaa vielä nopeammin pois. Viime talvena emme saaneet Helsinkiin muistaakseni lainkaan kunnon lumipäiviä, joten on aivan ihanaa että voimme tarjota pojille mahdollisuuden lumileikkeihin. Jotenkin minusta tuntuu, että lumi tulee olemaan matkamme kohokohta.

 

2. rauhallinen yhdessäolo

 

Kuva: Joulupukin lomakylä

 

Mietimme menisimmeko johonkin Rovaniemen keskustan lukuisista hotelleista vai yöpyisimmekö hieman syrjemmässä. Päädyin siihen, että koska me kaipaamme lunta, pulkkailua ja rauhallista yhdessäoloa, emme ehkä kaipaa ihan keskustasta mitään. Aikani googleteltua, löysin Joulupukin lomakylän (Santa Claus Holiday Village), joka  tarjoaa hotellitason majoitusta Rovaniemen Napapiirillä Joulupukin Pajakylän kupeessa. Hotellilla on juuri alennuskampanja, jossa majoitukseen kuuluu myös yksi illallinen.

Joulupukin lomakylässä on aivan ihania mökkejä, joissa kaikissa on sauna. Koska aiomme viettää paljon aikaa lumessa, on ihana ajatus, että pääsemme oman mökin saunaan lämmittelemään. Toivon vain, että hotellilla on pulkkia lainattavaksi. Meillä on varattuna mökki, jossa on kaksi huonetta, niin saamme viettää myös kahdenkeskistä aikaa kun olemme saaneet pojat nukkumaan.

 

3. joulutunnelmaan pääsy (sis. pukin tapaaminen)

 

Kuva: Lapin Materiaalipankki

Jos Napapiirillä ei ole joulukuussa jouluista tunnelmaa, niin ei missään. Yövymme tosiaan Joulupukin Pajakylän kupeessa ja aito oikea joulupukki on tavattavissa vuoden jokaisena päivänä Joulutalossa.

”Napapiirin virallinen Joulupukki (The Official Santa Claus of the Arctic Circle) on tavattavissa Joulutalossa Rovaniemellä vuoden joka päivä.”

Lisää Joulupukin Pajakylän palveluista ja loppuvuoden poikkeukselliset aukioloajat. Lisäksi toivon löytäväni jotkin joulumyyjäiset, tai ehkä Napapiirillä on jokin Joulupukin virallinen joulukauppa. Verkkosivuja kahlattuani, olen aivan innoissani enkä malta odottaa että pääsemme Napapiirilla.

 

4. Paikalliset ravintolat ja herkut

 

Kuva: Lapin Materiaalipankki

 

Koska olen melkoinen ruokaturisti, odotan myös Rovaniemen matkalta paikallisia makuelämyksiä. En syö lihaa, eli poro jää välistä. Toivon pääseväni kuitenkin herkuttelemaan paikallisella leipäjuustolla lakkahillon kera. Tämän lisäksi tiedän Lapin ruokakulttuurista vain soilla kasvaneet marjat, tunturivesistä pyydetyt kalat ja Lapin puikulaperunan. Yksi hotellimme ravintoloista Santa’s Cuisine lupailee onneksi sekoitusta ”Lapin paikallista ruokakulttuuria , unohtamatta makuelämyksiä keittiöistä ympäri maailman.”

 

Millaisia kokemuksia sinulla on Lapista?

 

Lue myös: Koli lasten kanssa: Neljä menovinkkiä

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *