Hae
Ruokaturisti

Pehmeät porkkanasämpylät, jotka onnistuvat keltä tahansa

En ole kovin kummoinen jauhopeukalo, ja inhoan sitä taikinan vaivaamista. Saan muilla resepteillä saan aikaiseksi vain kovia, kiven painoisia jauhomöykkyjä. Tämä on ainoa resepti, jolla saan aina tehtyä superilmavia ja pehmeitä sämpylöitä. Pehmeät porkkanasämpylät sopivat täydellisesti pitaleipien sijaan käytettäväksi kun niistä tekee isohkoja ja littania. Me täytämme ne yleensä esim. hummuksella, kasviksilla, fetalla tai seitanilla. Tein tällä sämpyläreseptillä myös poikien vauvavuotena usein sämpylöitä.  Kaupan leivissä on usein liikaa suolaa vauvoille, ja vanhemmat joutuvat siksi usein leipomaan itse leivät sormiruokailijalle. Otin silloin tämän luottoreseptini ja muokkasin sen vauvoille sopivaksi (ei suolaa, ei lehmänmaitoa).  Muu perhe voi siis syödä näitä littania sämpylöitä täytettynä vauvan mutustellessa niitä sellaisenaan. Vauvat rakastavat tosin myös dippaamista, johon hummus tai vaikkapa valkopapudippi käy mainiosti.

 

Pehmeät porkkanasämpylät (n. 8 kpl)

 

 

Mitä tarvitset:

  • 1,5 dl kauramaitoa
  • 15 g hiivaa
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 porkkanaa raastettuna
  • 30 g voita tai margariinia
  • 0,5 tl suolaa

 

 

Vaiheet:

  1. Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi, liuota hiiva siihen.
  2. Lisää vehnäjauhot pienissä erissä maidon sekaan koko ajan sekoittaen. Taikinan kuuluu olla melko löysää.
  3. Vaivaa pehmennyt voi taikinan joukkoon.
  4. Lisää raastetut porkkanat ja vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhosta.
  5. Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi (n. 45 min)
  6. Leivo taikina leivinpaperin päällä pitkoksi, ja leikkaa 8 yhtä suureen osaan.
  7. Pyörittele taikinapaloista hieman kämmentä isompia sämpylöitä pellille ja anna kohota vielä liinan alla puolisen tuntia.
  8. Paista uunissa 225 asteessa (kiertoilmauuni 200 asteessa) 12-15 minuuttia sämpylöiden koosta riippuen.
  9. Kun sämpylät ovat jäähtyneet, täytä ne haluamillasi täytteillä. Kuvan pitaleivissä on täytteenä tällä kertaa tuorejuustoa, kylmäsavulohta ja punasipulia.

 

Hauskoja leivontahetkiä!

 

Kokkaa pikinikille mukaan: Välimerellinen pastasalaatti retkelle tai lounaaksi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *