Hae
Ruokaturisti

Tiramisu – Jälkiruokien aatelistoa

Hyvin tehty tiramisu on yksi lempiruokalajini. En pidä kakkumaisesta, kuivasta tiramisusta vaan kosteasta, ilmavasta italialaisittain tehdystä. Usein näkee tiramisussa käytettävän kermaa, mutta aitoon italialaiseen tiramisuun sitä ei kaivata. Kuohkeus tulee hyvin vatkatusta valkuaisvaahdosta. Tein äitini syntympäpäivän kunniaksi meille aikuisille jälkiruoaksi tiramisun, ja lapset saivat jäätelöä. Vaikka tiramisu onkin alunperin kehitetty vanhusten ja lasten jälkiruoaksi, perinteinen versio espresson ja amaretto-liköörin kanssa ei lapsille sovi, eikä varmaan maistuisikaan. Voit toki jättää reseptistä amareton pois, mutta se tuo tiramisulle ominaisen maun. Olen nähnyt version, joissa käytetään vaniljaesanssia liköörin sijaan mikä on varmasti ihan hyvä vaihtoehto makealle italialaiselle liköörille.

 

Tiramisu (kuudelle hengelle)

 

 

Mitä tarvitset:

  • 2 kananmunan valkuaista
  • 4 kananmunan keltuaista
  • 200 g Mascarpone-juustoa
  • 12 cl espressoa
  • 3 cl Amarettoa
  • 12-20 kpl Savoiardi-keksiä
  • 5 rkl sokeria
  • 1 rkl kaakaojauhetta koristeluun

 

Italialainen ameretto-likööri tuo tiramisulle sen ominaismaun

 

Vaiheet:

  1. Keitä espresso jo valmiiksi, ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  2. Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Laita yhteen kulhoon 2 valkuaista, ja toiseen 4 keltuaista. Kahdesta ylijääneestä valkuaisesta voit tehdä itsellesi vaikka munakkaan.
  3. Lisää 2 rkl sokeria valkuaisten sekaan, ja vatkaa sähkövatkaimella viitisen minuuttia. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto jää muotoonsa, eikä tipu kulhosta vaikka kääntelisit sitä. Laita valkuaisvaahto sivuun odottelemaan.
  4. Lisää keltuaisten joukkoon 2 rkl sokeria, ja vatkaa sähkövatkaimella muutama minuutti kunnes saat vaalean keltaista taikinaa.
  5. Lisää Mascarpone-juusto ja 1 rkl sokeria keltuaisten sekaan, ja vatkaa tasaiseksi massaksi.
  6. Kun keltuaiset ja mascarpone on vatkattu, lisää sekaan lastalla varovasti käännellen valkuaisvaahto. Ole varovainen, ettei vaahto litisty kokonaan.
  7. Kaada huoneenlämpöinen espresso laakean kulhoon, ja lisää sekaan amaretto.

 

Kaikki valmiina tiramisun kokoamiseen

Tiramisun kokoaminen:

  1. Dippaa savoiardi-keksit yksitellen espressossa kummaltakin puolelta nopeasti, ja asettele valitsemasi kulhon pohjalle yhteen kerrokseen.
  2. Kaada puolet mascarponevaahdosta keksien päälle, ja tee toinen kerros espressoon dipatuista kekseistä.
  3. Kaada loppu mascarpone-vaahto keksien päälle, ja laita tiramisu jääkaappiin hakemaan makuaan noin 3-5 tunniksi.
  4. Sirottele kaakao päälle tiramisun päälle sihvilän avulla ennen tarjoilua.

 

Buon Appetito!

 

Lue myös: Itse tehty pesto & uunileivät mozzarellalla

 

3 kommenttia

  1. Nina kirjoitti:

    Voitko tehdä puhelinpostauksen? Viimeisimmät katsomani videot, viimeisin asia jonka googlasin, viimeisin tekstarini, emoji, muistiinpano, puhelu jne? ?

  2. Essi Peuraniemi kirjoitti:

    Kiitos mahtavasta reseptistä. Tiramisu oli täydellistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *