Hae
Ruokaturisti

Tänä vuonna opettelen miten pysyä budjetissa

Olen laskeskellut itselleni teoreettisia budjetteja niin kauan kuin muistan, mutten koskaan noudata niitä käytännössä. Päätin nyt uuden vuoden kunniaksi opettelevani miten pysyä budjetissa. Meillä on mieheni kanssa omien tilien lisäksi yhteinen tili, jolta maksamme laskut ja teemme ruokaostokset. Meille selkeästi haastavin osuus on ruokabudjetissa pysyminen, joten aloitan rahanhallintaharjoitukseni siitä. Käytämme ruokaan ja ravintolassa syömiseen niin paljon rahaa, etten edes uskalla laskea summia yhteen. Vaikka ruokakulumme ovat joka ikinen kuukausi menneet reilusti yli niille määrittelemämme budjetin, emme ole puuttuneet asiaan muutoin kuin voivottelemalla kuinka paljon käytämme rahaa ruokaan.

 

Miten pysyä budjetissa

 

Sovimme, että vastaan koko tammikuun perheemme ruokasuunnittelusta ja ostoslistojen teosta. Mieheni käy silti kaupassa muttei osta mitään mitä listallani ei lue. Saa nähdä miten käy! Olen tehnyt itselleni suunnitelman miten harjoittelen tammikuun ajan ruokabudjetissa pysymistä. Mietin ensin mitkä itselleni ovat pahimmat sudenkuopat ja Wolttaaminen nälkäisenä on suurin uhka ruokabudjetille. Seuraavaksi suurin uhka on se, että menen ruokakauppaan ilman ostoslistaa ja ostelen vain sitä mitä mieleni sattuu tekemään.

Näin aion pysyä ensimmäistä kertaa koskaan budjetissani:

 1. Määrittele perheellesi sopiva ruokabudjetti kuukaudeksi. Löydät hyvän budjettipohjan esimerkiksi Marttojen sivuilta.
 2. Jaa kuukauden budjetti pienempiin palasiin, kuten viikoiksi.
 3. Päätä viikon lounaat ja päivälliset etukäteen. Helpottaa jos syö aina saman aamupalan ja iltapalan, niin on helpompi varmistaa että aineksia näihin löytyy aina kaapista.
 4. Tee kattava ostoslista ennen kauppaan menoa ja varmista, että saat ostoslistalla olevista aineksista tehtyä seuraavan viikon ruoat.
 5. Ota kuitit talteen ja laske koko ajan kumulatiivisesti paljonko rahaa on mennyt. Itselleni ihanteellisinta olisi nostaa kerralla koko viikon ruokabudjetti tililtä ja maksaa käteisellä kaupassa. Olisi ihanan konkreettista nähdä paljonko budjetista on jäljellä.
 6. Jos olet käyttänyt viikon budjetin, ennen kuin viikko on lopussa, tee loppuviikoksi ruokia vain niistä aineksista mitä kaapista löytyy.
 7. Syö säännöllisesti ja muista välipala, niin et vaihda lennosta ruokasuunnitelmia yllättävän nälän iskiessä.
 8. Varaa pakastimeen muutama helppo, nopea ”pikaruoka”, kuten falafelpyöryköitä, ranskalaisia tms. niitä tilanteita varten kun tekisi mieli tilata Woltilla jotain nopeasti.

 

Osta kaupasta vain mitä listalla on

 

Mitä aiot oppia vuonna 2021?

 

Lue myös: Nopea arkiruoka haussa? 3 vartissa valmistuvaa reseptiä

2 kommenttia

 1. Karoliina kirjoitti:

  Helppo tapa pysyä budjetissa on käyttää esim. ilmaista Spiir-sovellusta, johon voi liittää useita pankkitilejä. Useimmat menot sovellus kategorisoi automaattisesti ja voi sitten itse tehdä loput ja muuttaa niitä tarvittaessa. Siitä näkee helposti koko ajan minkä verran ruokaan tai muuhun menee rahaa ja voi asettaa siihen ”vahdin” joka ilmoittaa jos oma kuukausi-raja alkaa tulla täyteen. Suosittelen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *