Hae
Ruokaturisti

Tavaramerkin rekisteröinti – Blogiani uhattiin oikeustoimilla

*Huom, blogini entiseen nimeen viitataan  tässä tarinassa nimellä ’blogini nimi’, etten syyllisty tahtomattani  kunnianloukkaukseen

 

Mulle sattui ihan uskomaton juttu 2018 vuoden lopulla, jonka selvittämiseen meni kaksi vuotta. Eräs yksityishenkilö otti minuun yhteyttä, ja väitti että minun pitää vaihtaa blogini nimi, sillä hän on rekisteröinyt blogini silloisen nimen itselleen. Selvittelin asiaa ja kävi ilmi, että hän oli ostanut blogininimi.fi ja blogininimi.com verkkodomainit, ja vieläpä samana päivänä kun hän uhkaili minua oikeustoimilla, jos en vaihda blogini nimeä. Silloin harmittelin, etten ollut itse tajunnut ostaa noita domaineja juuri tällaisten vähän erikoisempien ihmisten varalta. En kuitenkaan vastannut tälle henkilölle yhtään mitään, sillä varmistin Patentti- ja rekisterihallitukselta (PRH) ettei hänellä tai kellään muulla ole ’Blogini nimi’ tavaramerkkiä, jolloin saan käyttää sitä ihan vapaasti. Viikkoa myöhemmin hän oli suoraan yhteydessä Vaikuttajamediaan ja uhkaili heitä. Hänelle vastattiin, että koska hän ei omista ’Blogini nimi’ -tavaramerkkiä, blogini nimi pysyy ennallaan. Tavaramerkin rekisteröinti ei tässä vaiheessa käynyt silti mielessäkään.

 

Jos blogisi tai vlogisi nimi on sinulle tärkeä, kannattaa sinun rekisteröidä se tavaramerkiksi.

 

 

TAVARAMERKIN REKISTERÖINTI puolen vuoden päästä

Aikaa kului ja päätin jakaa blogini kahtia maaliskuun 2019 alussa, jolloin tämän blogin nimeksi tuli ’Nina ja minit’ ja  reseptini muuttivat takaisin koko perheen ruokablogiksi Vauva.fi -blogiyhteisöön. Parin viikon sisällä tämä sama yksityishenkilö otti yhteyttä Vauva.fi-toimitukseen ja uhkaili heitä oikeustoimilla, mikäli he eivät laita minua vaihtamaan blogini nimeä. Olin itse jo unohtanut koko jutun, mutta menin mielenkiinnosta katsomaan PRH:n tavaramerkkirekisteriä. Yllätyksekseni huomasin, että minua aiemmin lähestynyt henkilö on rekisteröinyt ’Blogini nimi’ -tavaramerkin, vieläpä samana päivänä kun hänelle kerrottiin, että aion pitää blogini nimen, sillä hän ei omista kyseistä tavaramerkkiä.

Onneksi tavaramerkkihakemuksessa oli vielä päällä ns. väiteaika, jonka aikana tavaramerkin rekisteröintiä voi vastustaa. Surullista, mutta jouduin tekemään PRH:lle ’Blogini nimi’ -tavaramerkistä väitteen, ja todistamaan että olen kirjoittanut tällä nimellä vuodesta 2016 asti julkista blogia, ja esiintynyt blogin kanssa Helsingin Sanomien lisäksi parissa aikakausilehdessä. Tämä ei siis takaa, etteikö tavaramerkin hakija saisi ’Blogini nimi’ -tavaramerkkiä itselleen, mutta halusin edes yrittää ihan periaatteesta. Pyysin nimittäin tavaramerkin hakijalta ennen väitteen tekemistä lisätietoa siitä missä käytössä tunniste on ollut, mutta sain vastaukseksi vain lisää oikeustoimilla uhkailua. Jos asialla olisi ollut jokin yritys, joka olisi päättänyt perustaa vaikka ’Blogini nimi” -nimisen kokkikerhon lapsille, niin minulla ei olisi mitään ongelmaa asian kanssa.

 

Blogini alkutaipaleelta: esikoiseni ensimmäisen kiinteän ateriansa kimpussa toukokuussa 2016

 

tavaramerkin rekisteröinti ei ole turhaa

Halusin kertoa tästä valitettavasta tapauksesta sen takia, että jos blogisi tai vlogisi nimi on sinulle tärkeä, kannattaa sinun rekisteröidä se tavaramerkiksi. Jos et ole itse rekisteröinyt blogisi nimeä tavaramerkiksi, se on vapaata riistaa. Koska blogi ei ole tuottanut minulle juurikaan ansioita, en ollut rekisteröinyt sitä  ja tämä tuntuu olevan hyvin yleinen käytäntö blogimaailmassa. Katselin nimittäin, että Suomessa on hyvin harvoja blogeja rekisteröity tavaramerkeiksi. Jos tämä yksityishenkilö saa ihan luvan kanssa omia blogini nimen, kukaan yksityinen bloggaaja tai vloggaaja ei ole enää turvassa. On surullista,  jos bloggaaja käyttää vuosia tehdäkseen blogin ja sen nimen tunnetuksi, ja joku ulkopuolinen voi käyttää sitä hyväkseen, ja rekisteröidä blogin nimen tavaramerkiksi itselleen. Tällöin tavaramerkin nimen tunnetuksi tehnyt bloggaaja joutuu todennäköisesti vaihtamaan bloginsa nimen, ja joku muu hyötyy tavaramerkin tunnettuudesta. Tavaramerkkilaki ei ota nimittäin huomioon blogeja, ja kun PRH tekee tavaramerkkihakemuksen saadessaan selvityksen siitä onko tavaramerkki jo yleisessä käytössä, hei eivät tutki lainkaan blogeja.

 

Miten loppujen lopuksi kävi?

Tavaramerkin hakija kertoi minulle, että ’Blogini nimi’ -tavaramerkki on ollut hänellä jo kauan käytössä. Lisäksi häneltä ilmestyy sillä nimellä mm. sormiruokakirja. Tutkin asiaa, ja yritin alusta asti selvittää kuuluuko tavaramerkki periaatteellisesti hänelle. Kaikki googlettamani ’Blogini nimi’ -osumat koskevat ainostaan minua ja minun vuonna 2016 sormiruokablogina aloittanutta blogiani. Siksi en ollut ihan vakuuttunut tavaramerkin hakijan tarkoitusperistä. Hän oli nimittäin hakenut tavaramerkkiä juuri elektroniselle julkaisulle (esim. blogi) ja painetuille julkaisuille. Päädyin tämän takia tekemään väitteen ja maksamaan siitä muutaman satasen. Tavaramerkin hakija vastasi väitteeseeni, mutta ei vieläkään esittänyt mitään todisteita sille, että hänellä olisi ollut ”blogini nimi” tunnus käytössä. Loppujen lopuksi, Patentti- ja rekisterihallitus teki päätöksensä 2019 vuoden lopulla. PRH antoi tavaramerkinhakijalle oikeuden vain toiseen tavaramerkkiluokkaan, vaikka hän oli hakenut kahta. Näin ollen saan jatkaa blogini pitämistä sen omalla nimellään ja tulkitsin tämän henkilökohtaiseksi voitoksi. Jos en olisi huomannut, että blogini nimestä on vireillä tavaramerkkihakemus, tarina olisi päättynyt aivan toisin.

 

Mitä ajatuksia sinulla herää tästä?

 

9 kommenttia

 1. Jonna kirjoitti:

  Herran jumala miten pikkumaisia ihmiset voivat olla! Toiset vain haluavat tehdä kiusaa hinnalla millä hyvänsä. Jos itse olisin kirjoittanut kirjaa ja huomannut, että nimihän onkin jo jossain käytössä, olisin keksinyt uuden. Mutta en älä patentoimaan omaa blogini nimeä sillä tämä on mulle kuitenkin vain harrastus 🙂

  • Nina ja minit kirjoitti:

   Joo, ja kun hän ei esittänyt mitään todisteita mistään kirjasta. Ja olisihan se jo tullut ulos jos 2017 aloitti sitä kirjottamaan…

 2. Renee Seppälä kirjoitti:

  Onpa harmillista että sulle kävi näin! Voin sanoa, että mun mielestä (ja ainakin muiden pienten lasten vanhempien mielestä) toi vanha blogi on todellakin ”internet famous” ja olen itse fanittanut sua ja sun blogia monta vuotta 🙂 Tuntuu nyt siltä, että tämä henkilö haluaa vähän huijata ihmiset, jos haluaa nyt kirjoittaa reseptikirjaa sillä nimellä.

  • Nina ja minit kirjoitti:

   Oi, kiitos kauniista sanoista ❤️ Aluksi olin huolissani kirjasta, mutta kaipa se olisi jo ilmestynyt jos olisi ollut tosissaan. Varmaan jotain kiusantekoa vaan, mutta todella harmittava juttu!

 3. Jenni S. Big mamas home kirjoitti:

  Tosi karua ja hurjaa. Uskomatonta, että joku on valmis tuollaiseen. ? Onneksi asia kääntyi parhain päin. Mutta tuo on varmasti ollut stressaavaa.

  https://www.bigmamashome.com

 4. Marjo-Riitta kirjoitti:

  Kyllä, olen törmännyt vastaavaan asiaan juurikin blogin nimessä. Tosin kyseinen henkilö oli sitä mieltä, että koko sanaa ei saisi kirjoittaa enää missään, joka mielestäni on melko koomista. Muumitkin ovat rekisteröity tavaramerkki, mutta se ei tarkoita sitä etten saisi kirjoittaa sanaa Muumit enää mihinkään..

 5. Tiina kirjoitti:

  Tavaramerkin rekisteröinti tuo itselleni mieleen lähinnä tuotteet ja tavarat mitä yritys keksii. Yrittäjä/keksijä käy patenttitoimistolla ja asia on hoidettu. En tiennyt, että näin ikävästi voi käydä. Domain-rekisteröinti ja ukaasi samana päivänä on erikoista. Lueskelin aiheesta ja ilmeisesti tällaiset tapaukset kuuluvat immateriaalioikeuksien piiriin? https://www.patentia.fi/

  • Nina ja minit kirjoitti:

   PRH:lta tuli silloin aikonaan tästä päätös, tavaramerkin hakija ei saanut blogini nimeä käyttöön kuin yhdessä luokassa. Sen jälkeen koko henkilöstä ei ole kuulunut mitään, eikä ole näkynyt blogini vanhalla nimellä mitään toimintaakaan missään. Erikoinen tapaus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *