Hae
Ruokaturisti

Leikkejä 10 kuukauden ikäisen vauvan kanssa

Kuten postauksessani Leikkejä kuukauden ikäisen vauvan kanssa lupasin, suomennan ja tiivistän teille joka kuukausi ”Your baby’s first year week by week”- kirjasta kuukauden vauvaleikit. Meillä on enää kaksi kuukautta vauvavuotta jäljellä, sillä Leon täytti tänään jo kymmenenen kuukautta! Tämän merkkipaalun kunniaksi Leon sai maistaa ensimmäistä kertaa maustamatonta luomujugurttia, ei maistunut 😀 Kymmenkuinen Leon ryömii entistä kovempaa vauhtia eteenpäin, ja pääsee kukkaruukulle kaivamaan multaa ihan sekunneissa. Tämän kuukauden aikana Leon yrittää nousta seisomaan tukea vasten, ja osaa istua ilman tukea. Viikonloppuna hän oppi myös vilkuttamaan isoveljensä synttärijuhlissa. Kuulen usein, että Leon sanoo aivan kuin ”äiti”, mutta se on varmasti vain sattumaa. Meidän talossamme olen nimittäin ”mama”, eikä Leon ole siis äiti-sanaa kuullutkaan. Vauvakirjasta luin myös, että tätä ennen vauvat eivät pystyneet tuottamaan kyyneliä, mutta jos vauvasi itkee nyt niin kyyneleet saattavat jo virrata.
Nyt on siis aika uusille leikkivinkeille, ja vanhoistakin löytyy vielä varmasti hauskoja leikkejä. Vauvasi nauttii edelleen jakamattomasta huomiostasi, ja siitä että jaksat ihastella hänen monia uusia taitojaan. Monen vauva varmaan jo käveleekin, ja osan on samassa jamassa kuin Leon. Hurjalta tuntuu miten paljon osa marraskuisista jo osaa, kun ihastelen muiden kuvia ja videoita Facebookin Marraskuiset 2017 -ryhmässä.  Leonin jugurttiviiksi-kuvan alla kirjan leikki-ideat 9-10 kuukauden ikäisen vauvan kanssa. Merkitsin tuttuun tapaan Leonin lempparit sydämellä ?

Ai nyt tätä saa kun täytin 10 kuukautta? Ei kiitos…

 

Viikko 37

– Istuta vauvasi ison peilin eteen. Kun hän katsoo sinua peilin kautta, tee erilaisia eleitä käsilläsi: voit vilkuttaa, lähettää lentosuukkoja, näyttää kieltäsi tms. Kannusta vauvaasi matkimaan eleitäsi, ja näytä hänelle peilistä missä vauva on.
– Laita yksi vauvan lempileluista laatikkoon niin että vauvasi näkee. Peitä laatikko liinalla. Pyydä pientä etsimään lelunsa ja kannusta häntä samalla. Auta vauvaasi, jos hän ei itse löydä. Toinen tapa opettaa esineiden pysyvyyttä on ottaa pieni lelu käteensä, ja piilottaa se sulkemalla kämmen. Pyydä vauvaasi valitsemaan kummassa kädessä lelu on. Vaihtele lelun paikkaa vuorotellen kummassakin kädessä, ja näin vauva oppii etsimään toisesta kädestä jos toinen on tyhjä. ?

Viikko 38

– Ota tyhjä talouspaperirulla, ja puhu vauvallesi sen läpi kun hän istuu lähelläsi. Tee hassuja ääniä, ja katso vauvasi hassuja reaktioita. Puhu pehmeästi, äläkä koskaan puhu suoraan vauvasi korvaan sillä pahvirulla voimistaa ääntäsi. Näytä sitten vauvallesi miten hän voi tehdä saman. Aseta rulla vauvasi suulle ja kannusta häntä ääntelemään rullaan.
– Vauvasi saattaa oma-alotteisesti leikkiä piilosta. Hän saattaa kurkkia nurkan takaa tai peittää kasvonsa vaatteella tai liinalla. Kysy tällaisissa tilanteissa iloisesti ”Missä [vauvan nimi]?” ja leiki etsiväsi vauvaasi. Kun hän ilmestyy jälleen näkyviin, huudahda iloisesti ” Siellä vauva!” Leon leikkii tätä leikkiä itse vaipanvaihdon yhteydessä, ja on aina niin onnellinen kun kysyn ”Missä Leon”. Ensimmäinen leikki, jonka Leon itse aloitti ?

 

Hauvaa on myös kiva leikkiä!

 

Viikko 39

– Aseta vauvasi eteen kaksi hänelle tuttua esinettä, esimerkiksi pallo ja auto. Nimeä ne hänelle: ”tämä on pallosi, ja tämä autosi”. Kysy häneltä sitten, kumpi on auto ja pyydä häntä näyttämään sinulle. Mikä tahansa rekatio vauvaltasi tuleekaan (osoitus, lelua päin ryömiminen tms) kehu häntä oikeasta vastauksesta. Jos kultasi ei reagoi, näytä hänelle kumpi on auto ja leiki uudestaan. ?
– Jos pikkuisesi on huonolla tuulella, voit harhauttaa häntä ottamalla hänet syliisi ja kävellä ympäri taloa etsimässä erilaisia esineitä. Kysy äänen vaikka ”missä pallo/kirja/ankka” ja etsi jokin häntä kiinnostava lelu. Vauvasi saattaa osata jo osoittaa kadoksissa olevaa tavaraa itse. Kun löydätte kadonneen esineen, anna vauvasi leikkiä hetken sen kanssa, ennen kuin lähdette uudelle etsintämatkalle.

 

Viikko 40

– Laita jokin rytmikäs musiikki soimaan, ota vauvasi syliisi ja tanssi hänen kanssaan. Jos vauvasi seisoo itse jo tuettuna, mene polvillesi ja ota häntä käsistä kiinni. Tanssikaa yhdessä, ja taputtakaa niin vauva oppii musiikin rytmin ja musiikissa toistuvat sävelet. Me aloitimme juuri muskarin, ja Leon nauraa melkein koko tunnin. Tuleva muusikko! ?
–  Ota kaksi koria, laatikkoa tms ja täytä niistä toinen leluilla. Kun olet täyttänyt laatikon, kerro että ”Laatikko on nyt täynnä”. Kannusta vauvaasi sitten siirtämään lelut laatikosta toiseen tyhjään laatikkoon. Auta häntä, jos hän tarvitsee apua. Kun olette valmiit, näytä vauvallesi tyhjentynyttä laatikkoa ja sano ”Laatikko on nyt tyhjä!”. Tämä leikki auttaa pientä ymmärtämään eron täyden ja tyhjän välillä.

 

Ihania leikkejä, nauttikaa kun talossa on vielä hetken aikaa vauva!

 

Jos kaipaat lisää leikkivinkkejä, lue myös aiemmat postaukseni aiheesta:

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *