Hae
Ruokaturisti

Ruoanlaitto lasten kanssa – Viisi vinkkiä keittiöön

Ruoanlaitto lasten kanssa voi olla sotkuista ja turhauttavaa, mutta myös todella palkitsevaa. Jos lapsi nirsoilee, yhdessä kokkaaminen saattaa auttaa tilanteeseen. Lapset ovat ylpeitä aikaansaannoksistaan, ja olen huomannut että ainakin meillä ruoka maistuu paljon paremmalta jos on itse ollut mukana tekemässä sitä. Myös kasvikset maistuvat paremmin jos niitä saa napsia suuhunsa jo suoraan leikkuulaudalta. Lasten kanssa kokkaaminen voi olla myös hauskaa puuhaa koko perheelle. Etenkin perheen pienempien kanssa ruoanlaitto on melkein kuin askartelua, ja lopputuloksen voi syödä. Tässä meidän vinkit lasten kanssa kokkailuun.

 

Ruoanlaitto lasten kanssa – viisi vinkkiä

 

 

1. pieninkin voi ja haluaa auttaa

Joel on taaperosta asti ollut hyvin innokas auttamaan keittiössä ja olemme halunneet kannustaa häntä siihen antamalla hänelle omia, ikätasoisia puuhia tehtäväkseen. Kuopuksemme Leon saa nyt miltei kolmevuotiaana sekoittaa kaikki taikinat, vaivata taikinaa ja voidella leipiä. Koska esimerkiksi keksitaikina kestää hieman kovempaa käsittelyä,  keksit luonnistuvat yleensä jo hyvin pieniltä kokeilta. Perheen ihan pienimmät voi ottaa mukaan vain katselemaan ruoanlaittoa ja näpertelemään aineksia. Voit antaa ihan pienelle jonkin hyvin pienen tehtävän, kuten tomaattien pesun. Jo ihan taaperosta tuntuu hyvältä saada olla apuna ja nähdä mitä vanhemmat tekevät.

 

2. Ota lapset mukaan aina kun mahdollista

Olin taannoin lehdistötilaisuudessa, jossa tv:stä tuttu Supernanny Penttala kertoi, että perheet kertovat usein, että lapset auttavat ruoanlaitossa. Silti kun ohjelman kuvauksissa aletaan kokkailemaan yhdessä, selviää ettei edes 8-vuotias ole koskaan pitänyt veistä kädessään. Usein tuntuu, että ruoanlaitto sujuu nopeammin kun lapset eivät ole mukana hääräämässä. On kuitenkin karhunpalvelus pyytää lapset keittiöön vasta kun ruoka on valmis. Kannattaa  siis ottaa lapset mukaan aina kun se on mahdollista, saat itse samalla työrauhan kun lapset auttavat keittiössä. Sorrun usein itsekin siihen, että laitan pojille Pikku-Kakkosen ja alan tekemään ruokaa. Mutta koska pojat syövät paljon paremmin kun ovat itse olleet keittiössä, yritän muistaa pyytää heiltä  apua edes esivalmisteluissa ennen kuin passitan heidät katsoamaan piirrettyjä.

 

Isompi kaulii kun pienempi pitää taikinaa paikoillaan

 

3. Tee kokkaamisesta hauskaa

Vaikkei ruoalla saa leikkiä, ruoanlaitto voi silti tuntua leikiltä. Tehkää yhdessä ruoasta hauskan muotoisia kuvioita – leikatkaa kurkku spaghettin muotoon, tehkää porkkanasta graafisia kuvioita ja piirrelkää juustoraasteella makaronilaatikon päälle ennen paistamista. Voitte harjoitella myös hauskoja tapoja laittaa ruoka lautasille, millaisia eläimiä tai hymiöitä jokaisen aamiaislautasesta saa aikaan? Millaisen naaman pizzatäytteillä voi piirtää oman pizzansa päälle? Rutiininomaisesta, toistuvasta ruoanlaitosta voi tehdä myös kilpailun. Kuka pilkkoo tomaatin nopeiten? Entäs kuka onnistuu tekemään pyöreimmät sämpylät?

 

4. Maistelkaa yhdessä

Parasta ruoanlaitossa on raaka-aineisiin tutustuminen ja niiden maistelu. Miltä kukkakaali maistuu raakana, entäs kun sen paistaa tai keittää? Voit myös ostaa erivärisiä paprikoita tai eri tomaattilajikkeita. Mitä eroa huomaatte niiden maussa? Miksi punainen paprika maistuu makeimmalta? Moni vanhempi on varmasti myös huomannut, että kun ottaa lapset mukaan pilkkomaan kasviksia, he napsivat niitä mielellään suoraan leikkuulaudalta. Tämä on loistava tapa syödä alkuruoka jo kun ruokaa laitetaan, ja samalla lisätä koko perheen kasvisten syöntiä.

 

Korkea keittiöjakkara on pikkukokin paras apuväline

 

5. unohda hermoilu ja stressi

Etenkään pienet lapset eivät ole ihan sieltä nopeimmasta tai huolellisemmasta päästä. Muista ettei ole mikään kiire ja anna lapsen tutkia raaka-aineita rauhassa. Ei haittaa vaikka lapsen huolella muotoilema keksi jäisi paistokelvottomaksi tai taikinan jauhot jäävät sekoittumatta. Kiität vain kauniisti avusta, lähetät lapsen pesemään kätensä ja korjaat sillä aikaa mahdolliset ongelmatilanteet vaivihkaa. Ensi kerralla menee jo paremmin! Jos lapsi kokee ruoanlaittotilanteen millään tavoin ahdistavana, hän jää todennäköisesti seuraavalla kerralla mielummin puuhailemaan omiaan.

 

Hauskoja ruoanlaittohetkiä!

 

Leipokaa yhdessä: Taapero keittiössä: Lapsellisen helppo mansikkasuklaakääretorttu

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *