Hae
Ruokaturisti

Junalla Roueniin: Retki Pariisista Normandiaan

Oletko koskaan matkustanut Pariisista junalla Roueniin? Rouen on aivan ihana keskiaikainen kaupunki Normandiassa, suosittelen harkitsemaan jos olet varaamassa pidempää reissua Pariisiin. Olimme keväällä muutaman päivän Pariisissa, ja matkustimme junalla Roueniin kolmeksi yöksi. Tämä olikin meidän poikien ensimmäinen junamatka minnekään! Koko perhe oli aivan myyty, ja olisin mielelläni viipynyt Rouenissa pidempään. Ihanat ristikkotalot, kiireetön tunnelma, toinen toistaan paremmat ateriat ja paikalliset pienet juustokaupat! Rouenin rikas historia ulottuu aina keskiajalle asti, ja se on ollut merkittävä keskus monien vuosisatojen ajan. Rouenin pitkä menneisyys on myös kiehtova, Ranskan kansallissankari Jean D’Arc koki karun kohtalonsa juurikin Rouenissa.

 

Pariisista junalla Roueniin

 

 

Rouenin viehättävä kaupunki sijaitsee Ranskan luoteisosassa Seine-joen varrella, Normandian puolella. Pariisista kestää junalla Roeuniin parisen tuntia, ja liput neljältä hengeltä maksoivat alle 100€. Olimme varanneet Air Bnb:n kautta kotoisan kaksion aivan Rouenin keskustasta, neljä kertaa edullisemmin kuin yksikään neljästä hotellista jossa yövyimme Pariisissa. Kävelimme juna-asemalta asuntoomme ja kävimme matkalla fromageriessa (juustokaupassa) ja boulangeriessa (leipomo) ostamassa iltapalaa. Oli ihana istuskella junamatkan jälkeen nauttien paikallisista herkuista ja kylmästä viinistä.

 

Rouenin luonteenomaiset kadut ja vanhat kujat ovat kuin aikamatka menneeseen aikaan. Kävelyretket vanhan kaupungin keskustassa tarjoavat mahdollisuuden ihailla keskiaikaisia taloja, tutustua kahviloihin ja löytää viehättäviä putiikkeja. Vaikka Rouenin keskusta on pieni, se on todella eläväinen ja shoppailijoille löytyy enemmän vaatekauppoja kuin Helsingistä. Kävelyn lomassa kannattaa ehdottomasti etsiä Crêperie ja nauttia suolainen galette tai makea crêpe vaikkapa Kinder-täytteellä, kuten kuvassa alla. Roeunilaisten suosiossa on La Crêperie Rouennaise, josta kuvakin on otettu. Voin myös suositella La Régalière ravintolan galetteja ja teenystäville upeaa ranskalaisen teehuoneen Mariage Frères teevalikoimaa.

 

 

Rouenin nähtävyydet

 

Rouenin kauniit ristikkotalot

 

Rouenin historiallinen keskusta on itsessään jo nähtävyys upeine ristikkotaloineen. Upea Notre Damen katedraali on yksi Euroopan vaikuttavimmista goottilaisista katedraaleista. Katedraalin yhteydessä on myös yksi kaupungin ikonisimmista paikoista, Jeanne d’Arcin kuolinpaikkaa koristava muistomerkki, joka on omistettu Ranskan kansallissankarille.

 

Gros-Horloge on ostoskadulla sijaitseva kaupungin tunnettu kellotorni. Torni tarjoaa kuulemma upeat näkymät yli kaupungin ja sen sisällä on pieni museo, mutta tyydyimme ihastelemaan sitä sen alta kulkiessamme. Jättimäinen kello on peräisin 1300-luvulta, ja se oli alun perin osa kaupungin puolustusjärjestelmää.

 

Gros-Horloge keskellä Roeunin vanhaa kaupunkia

 

Saint-Macloun kirkko on myös vierailemisen arvoinen. Kyseinen goottilainen kirkko sijaitsee Rouenin historiallisessa keskustassa. Saint-Macloun kirkko on kahden erilaisen arkkitehtonisen tyylin yhdistelmä. Kirkon alaosassa voit nähdä romaanista tyyliä edustavat pilarit ja kaaret, kun taas yläosassa hallitsevat goottilaiset elementit. Kirkon rakentaminen alkoi 1300-luvulla, ja se on selvinnyt useista tulipaloista ja konflikteista vuosien varrella, mukaan lukien toisen maailmansodan aikainen pommitus. Kirkko onnistuttiin kuitenkin onneksi palauttamaan entiseen loistoonsa. Kirkon sisätilat ovat yhtä vaikuttavia kuin sen ulkoasu, joten kannattaa piipahtaa!

 

Kulinaristin Rouen

 

Rouenin gastronominen tarjonta on aivan eri maailmasta Pariisiin verrattuna, lisäksi hintataso on Pariisia edullisempi. Vanhassa kaupungissa on vieri vieressä kahviloita, joiden herkullinen valikoima aiheuttaa todella hankalia päätöksiä, kun kaikkea ei vain jaksa syödä. Suosittelen maistamaan paikallisia herkkuja kuten Calvados-omenaviiniä ja Brie-juustoa muistuttavaa Camembert-juustoa.

 

Soupe à l’oignon eli vanha kunnon sipulikeitto alkuruaksi

 

Place du Vieux Marchén kauppahalli on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Löydät kauppahallista tuoreita paikallisia tuotteita, kuten tuoreita kaloja, mereneläviä, vihanneksia, normandilaista omenasiideriä ja paljon juustoja. Hallin vieressä sijaitsee Jean D’Arcin kirkko.

 

Paella markkinoilla

 

Kävimme sunnuntaina ruokapainotteisilla Marché Saint-Marc -markkinoilla, jossa oli myynnissä toinen toistaan herkullisimpia juustoja, hedelmiä, mereneläviä, leivoksia ja ihan kokonaisia aterioitakin. Ostimme markkinoilta vaikka mitä herkkuja asunnollemme, ja söimme kaikille mileuisan lounaan. Mieheni osti itelleen kaksi tusinaa seongissa olleita tuoreita ostereita, minä valitsen paellaa merenelävistä, esikoinen söi suolaista piirasta ja kuopus grillattuja kanankoipia. Markkinoilla pärjäsi hyvin osoittelemalla jos ei satu puhumaan ranskaa. Olemme kumpikin opiskelleet mieheni kanssa ranskaa ja olleet siellä vuorotellen vaihdossakin, ja pärjäisimme hyvin ruostuneella Ranskalla niin Pariisissa kuin Rouenissakin. Muutaman ruokalajin jouduin tosin googlettamaan.

 

Marché Saint-Marc valikoimaa

 

Nyt vaan rohkeasti junalla Roueniin!

 

Lue myös: Pariisi lasten kanssa: Vinkkejä ja kokemuksia

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *