Kylmäsavulohipiirakka katkaravuilla
Pidän suolaisista piiraista, sillä niitä on helppo varioida loputtomiin, ja ne maistuvat myös lapsille. Kunhan ei vaan missään nimessä laita mukaan sipulia. Tein viime viikonloppuna tämän maukkaan lohipiirakan, vaikka yleensä päädyn tekemään tomaatti-fetapiiraan. Kylmäsavulohipiirakka maistui myös lapsille, vaikka saattaa olla hieman aikuisempaan makuun. Käytin täytteessä katkaravun makuista tuorejuustoa, ja se sointui aivan loistavasti kylmäsavulohen kanssa yhteen. Leivoin tällä kertaa pohjan itse, mutta kaupan valmiit piirastaikinat käyvät hyvin myös. Koska piiraita syödään usein kylmänä, ne ovat mitä parhaimpia piknik-eväitä. Ensi viikoksi on Helsinkiin ainakin luvattu niin kaunista säätä, että piknik-kaudelle ei näy loppua!
Kylmäsavulohipiirakka
Mitä tarvitset:
Pohja:
- 100 g voita
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 kananmuna
Täyte:
- 150 g kylmäsavulohta
- 50 g katkarapuja
- 100g katkaraputuorejuustoa
- 150 g juustoraastetta
- 2 kananmunaa
- 1 dl ranskankermaa
- 2 tl sitruunamehua
- Puolikas kevätsipulin varsi
- Ripaus mustapippuria
Vaiheet:
- Jos et käytä valmista taikinaa, tee ensin taikina: sekoita huoneenlämmössä pehmentyneen voin sekaan vehnäjauhot, ja nypi lopuksi kananmuna sekaan. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
- Levitä taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti.
- Riko kananmunien rakenne, ja sekoita ranskankerma, tuorejuusto, juutoraasteesta 2/3-osaa ja mausteet mukaan.
- Levitä seos tasaisesti vuokaan, ja ripottele päälle jäiset katkaravut ja loput juustoraasteesta.
- Paista piirasta 200-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 35 minuuttia kunnes se on saanut kauniin värin pintaan.
- Anna jäähtyä, paloittele valmiiksi, ja pakkaa mukaan piknikille!
Hauskaa ja aurinkoista piknikkiä!
Leivo myös: Välimerellinen juustopiirakka, joka loppuu juhlissa kesken