Hae
Ruokaturisti

Maito kuuluu saman lajin poikasille

 

Imetin juuri päiväunilta herännyttä Leonia, kun aloin miettimään samalla maitoa. Äidinmaitoa, lehmänmaitoa, kissanmaitoa. Maito kuuluu emon pienokaiselle, minun Leonille, lehmän vasikalle ja kissanpennulle. Miksi olemme alkaneet koskaan juomaan lehmänmaitoa? Ja miten muut ruokailutottumuksemme, tai ruokavaliomme muuttuivat kun lopetimme lehmänmaidon juomisen?

Lopetin vähäisen lehmänmaidon juomiseni jo kun aloin imettämään esikoistamme. Maito sai samalla aivan uuden merkityksen, ja tuntui todella irvokkaalta ajatukselta juoda jonkun toisen eläimen rintamaitoa. Sitähän se lehmänmaito on, toisen äidin lapselleen tuottamaa arvokasta ravintoa. Mietin jonkin imetysmaratonin aikana, että tämähän on samaa kamaa kuin mitä lehmät tuottavat vasikoilleen. Siinä hormoonihuuruissa alkoi ihan itkettämään, että minähän juon pienten vasikkaraukkojen maitoa, jota emot niille ovat tuottaneet.

 

Muutaman viikon ikäinen Leon maidottelemassa

Lopetin lehmänmaidon juomisen sellaisenaan siis kolme vuotta sitten. En ollut tällöin aikoihin juonut maitoa ruokajuomana, mutta päivittäin meni kuitenkin ainakin puoli litraa laten kanssa. Maidon juominen oli lapsuudesta jäänyt tapa, ja kaipasin kauan maitoa esimerkiksi tuoreen korvapuustin kanssa. Lisäksi kaupasta on edelleen yllättävän vaikea löytää maidottomia tuotteita ottaen huomioon kuinka hyvin yritykset ovat heränneet palvelemaan muita erikoisruokavalioita. Onneksi nykyään on niin hyviä kasvismaitoja, ja löysin itselleni ihanan vaahtoontuvan kaurajuoman latteeni.  Aloimme myös käyttämään kaurakermaa ja kauramaitoa ruoanlaitossa. Myös Joel juo pelkästään kauramaitoa, ja myös päiväkodissa on nykyään kauramaitoa saatavilla. Kuten blogikaverini Jyllannin Suomineito toteaa, lehmänmaito ei vain ole meille ihmisille tarpeellista. Kauramaidossa on yhtä paljon kalsiumia kuin lehmänmaidossa, joten mistään emme jää paitsi. Ja lehmänmaitoon lisätään D-vitamiinia, jota koko perhe ottaa muutenkin purkista.

 

Maitohyllyn ovat vallanneet korvaavat kaura- ja soijavalmisteet

Nämä muutokset ruokavalioon oli yllättävän helppo tehdä, mutta juustoja syön vielä silloin tällöin. Olemme vähentäneet juustonkulutusta todella paljon, mutta saatan syödä ravintolassa toisinaan halloumi- tai fetasalaatin. Juustot on salainen paheeni, ja niiden syöminen on ristiriidassa arvojeni kanssa. Vietän juuri sokeritonta elokuuta, ehkä tätä seuraa maitotuotteeton syyskuu. Kuka on mukana? En tiedä moniko teistä on seurannut Instagramissa Simppeli Sormiruokakeittiö -kirjan kirjoittajan siirtymistä maidottomalle ruokavaliolle. Hän lopetti maitotuotteet ensiksi, koska lehmänmaito ei sopinut hänen vauvalleen. Vauvan kasvaessa hän aloitti (ja lopetti) maitotuotteet uudelleen, sillä huomasi  niiden turvottavan todella paljon. Itseänikin kiinnostaa näkisikö jotain muutoksia kropsssa jos jättäisi juustot ja satunnaiset muut maitotuotteet syömättä. Ja luin juuri, että Magnum-jäätelöistä on tullut vegaaniset versiot. Kuka enää tarvitsee lehmää maitoonsa?

 

Onko joku muu herännyt imettäessään lehmänmaidon tarpeettomuuteen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *