Hae
Ruokaturisti

Nauti kesästä, mutta suojaa lapsesi auringolta

Olemme saaneet nauttia ihan kivasta auringonpaisteessa täällä Suomessakin, ja välillä on joutunut ihan tosissaan miettimään miten vauvan pukee ulos. Taaperon kesäpukeutuminen menee onneksi jo ihan rutiinilla, ja hän pyytää aina itse aurinkolasit ja lippiksen kun lähdemme ulos. Haluan suojata lapseni UV-säteilyltä mahdollisimman hyvin, vaikka jotkut pitävät sitä turhana hössöttämisenä. Tiedän, ettei minua eikä ikätovereitani ole suojattu yhtä hyvin auringon haitoilta, mutta en halua jatkaa samaa haitallista kierrettä lapsieni kanssa. Ajattelin jakaa teidän kanssanne käytäntöjäni turvalliseen auringosta nauttimiseen. Samalla saan jakaa kanssanne aivan ihania kuvia meidän pienestä kesämiehestä ja hänen ensimmäisestä kesästään.

 

Aurinkolasit ja lipallinen hattu

 

Olen tehnyt sellaisen havainnon hiekkalaatikolla, että moni vanhempi käyttää itse aurinkolaseja, mutta heidän lapsillaan ei ole edes hellehattua joka toisi varjon silmille. Hyvin nämä lapsoset näyttävät pärjäävän siristelemättä silmiään, mutta kauhistelen mielessäni UV-säteilyn potentiaalisia haittoja vielä kehittyville, pienille silmille. Lapsen mykiöt ovat vielä kirkkaat ja läpäisevät 95 % silmään tulevasta valosta. Silmät saavatkin 18 vuoteen mennessä yli puolet siihen koko elämän aikana tulevasta UV-säteilystä (lähde), ja mielestäni meillä vanhemmilla on valvollisuus suojata lapsen silmät.

Tiedän, etteivät monet vauvat mielellään pidä laseja, vaan repivät ne heti iloisesti pois. Leon ei ole poikkeus, ja siksi käytänkin hänen laseissaan mukana tullutta kuminauhaa pitämään lasit päässä. Jos Leon istuu vaunuissa lierihattu päässä, saatan jättää toki lasit laittamatta. Taaperomme Joel on tässä miltei kolmen vuoden aikana jo oppinut rakastamaan aurinkolaseja. Hänellä on kahdet lasit, joita hän vaihtelee mielivaltaisesti. Hän nappaa lasit ja lippiksen mukaan aina ulos mennessämme.

 

Kevyt, hengittävä vaatetus

 

Hulmun pellavainen housuhaalari saatu bloginäkyvyyttä vastaan

 

Vaatetus suojaa lasta parhaiten auringon haitallisilta säteiltä. Suosin itselläni, ja etenkin lapsillani, luonnonmateriaaleja vaatetuksessa mahdollisuuksien mukaan. Varsinkin kesällä on tärkeää, että vauvan vaatteet eivät hiosta ja vauvan iho pääsee hengittämään. Vauvoilla kun ei tuo lämmönsäätely vielä toimi aivan kuten pitäisi. Onneksi suurin osa vauvan vaatteista onkin 100% puuvillaa, ja hengittävät siis melko hyvin. Suosin pitkähihaisia, hyvin ohuita housuja vauvalla shortsien sijaan. Yllä olevan kuvan pellavainen housuhaalari on aivan mahtava kesällä, sillä se suojaa auringolta mutta hengittää todella hyvin. Normaalit vaatteet antavat hyvän suojan UV-säteilyä vastaan, mutta uidessa käytämme tosin UV-suojan sisältäviä vaatteita, jotka eivät ole luonnonmateriaaleista tehtyjä.

Varjo

 

Vaikka lapsella olisikin aurinkorasvaa ja hyvin hengittävät luonnonmateriaalivaatteet, varjo on siltikin paras paikka etenkin vauvalle. Varjossa Leon pärjää ilman aurinkolasejakin, jos on hellehattu päässä. Joel repi vauvana aina hatut päästään, jos en solminut naruja kiinni. Leonia ei onneksi tunnu hatut haittaavaan. Varjossa on mukava oleskella, ja kyllä se auringon säteily löytää tiensä varjoonkin. Itsekin olen rannallakin mahdollisuuksien mukaan varjossa, ja silti saanut aina rusketusrajat aikaiseksi.

 

Fysikaalinen aurinkorasva

 

Kuvassa keskellä vauvan fysikaalinen, ja sivuilla taaperon joskus käyttämät kemikaaliset aurinkosuojat

 

Fakta on, ettei alle yksivuotiaiden tulisi olla suorassa auringonpaisteessa lainkaan. Jos tätä ei pysty syystä tai toisesta estämään, niin vauvalla tulisi käyttää ainakin SPF 50 aurinkovoidetta. Vaatetus suojaa lasta parhaiten auringon haitallisilta säteiltä, mutta jos Leon on vaunuissa ilman sukkia, sipaisen aina hänen jalkapöydälleen fysikaalista aurinkosuojavoidetta. Miksi juuri fysikaalista? Fysikaalinen suodatin muodostaa iholle haitallisia säteitä heijastavan pinnan, ja jättää ihon hieman valkoiseksi. Niissä ei siis ole lapselle haitallisia kemikaaleja, ja ne sopivat paremmin lasten herkälle iholle ja muillekin herkkäihoisille. Käytän nyt imetyksen aikana myös itselleni fysikaalista aurinkosuojaa.

Valitettavan moni ajattelee, ettei Suomessa tarvitse aurinkorasvaa. Meidän kylmä maamme ei kyllä valitettavasti ole mitenkään suojassa UV-säteilyltä, vaikkei lämpötilat usein kovin korkealle kapuakaan. Joelin päiväkodissa rasvataan lapset onneksi hyvin, ja kaikilla on siellä oma rasvansa mukana. Rasvaa pitää myös muistaa lisätä muutaman tunnin välein, joten rasvaamme Joelin aina uudelleen jos lähdemme ulos tarhapäivän jälkeen. Välillä turhauttaa koko touhu, mutta toivon, että vanhempani olisivat rasvanneet myös minut pienenä enkä olisi saanut kirmata Espanjan kultarannikolla vedenrajassa ilman rihmankiertämää.

 

Turvallisia, lämpöisiä kesäpäiviä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *