Hae
Ruokaturisti

Leikkejä lasten kanssa – Laiskan vanhemman top5

Moni pystyy varmaan samaistumaan tilanteeseen, jossa lapset haluavat leikkiä kanssasi, muttet vain enää jaksa. Leikkejä lasten kanssa on onneksi hyvin erilaisia, vaikka suurimmassa osassa vanhemmalla on kovin aktiivinen rooli.  Sen sijaan että kieltäytyisit yhteisestä leikkihetkestä, ehdota lapselle jotain leikkiä, jossa sinulta vaaditaan mahdollisimman vähän. Koska poikamme ovat vasta 2- ja 4-vuotiaat, emme ole esitelleet heille pelien ihmeellistä maailmaa, ja he eivät siksi juurikaan istu ruudulla. Nyt kun pojat eivät ole olleet 3 viikkoon päiväkodissa, olen päässyt leikkimään enemmän kuin koskaan. Kokosin blogiin viisi aivan mahtavaa leikkiä, jossa pääset itse vähällä, mutta joissa lapselle riittää puuhaa. Nämä on kaikki hyväksi havaittuja leikkejä etätoimistopäiviin ja pitkiin viikonloppuihin, kun haluaisi vain olla hetken rauhassa.

 

Leikkejä lasten kanssa – Laiskan vanhemman TOP5

 

 

  1. Arkeologiset kaivaukset

Tässä leikissä lapset ovat arkeologeja ja he etsivät tilanteen mukaan dinosauruksen, norsun tai jonkun muun ison eläimen luurankoa. Anna lapselle välineiksi maalisuti tai puuterihuisku ja suurennuslasi. Nämä välineet apunaan lapsi kaivaa esiin hyvin, hyvin varovasti peittojen ja vilttien alta luita, eli sinua. Sinun tehtäväsi on siis maata peiton alla, ja odotella kun lapsesi kaivaa sinut eteen peiton alta ja huiskuttelee sinua hellästi puuterihuiskulla. Voit tehdä leikistä opettavaisen ja opettaa lapselle samalla suurimmat ihmiskehon luut.

 

  1. Metsästysleikki

Tämän leikin 4-vuotias Joel keksi aivan itse. Hän ehdotti, että teemme hiekkalaatikolle oravalle ansan käpyjen avulla. Kauhuissani kysyin, miksi Joel haluaa saada oravan ansaan. Koska syynä oli se, että hän saa silittää ansaan tullutta oravaa, suostuin leikkiin. Teimme hiekkalaatikolle pienen kuopan ja tiputimme sinne muutaman kävyn ja kuusenoksan. Tämän jälkeen menimme viereiseen pusikkoon istumaan aivan hiljaa kunnes orava tulee. Tajusin puskassa Joelin ja Leonin kanssa istuessani, etten ole ollut näin rentoutunut aikoihin ja nautin leikistä niin kauan kuin sitä kesti. Sanomattakin selvää, ettemme saaneet oravaa ansaan, mutta ehkä jokin toinen päivä onnistumme!

 

 

 

  1. Eläinlääkäri

Monen lapsen unelma-ammatti on eläinlääkäri, joten tämä leikki on lapsille todella mieluinen. Leikissä lapsi on eläinlääkäri ja sinä olet vanha ja raihnainen koira, kissa, pupu tai vaikka hevonen. Tehtävänäsi on maata sohvalla, ja eläinlääkäri tutkii sinua hellästi. Koska olet suloinen lemmikkieläin, eläinlääkärin tärkein tehtävä on silitellä sinua ja antaa herkkuja/lääkkeitä. Voit antaa lapselle kipon rusinoita, joita eläinlääkärin tulee syöttää potilaalleen. Jos lapsi alkaa kyllästymään leikkiin, keksi eläimelle uusi vaiva. Jos tassu on kipeä, eläinlääkärin tulee silitellä sitä ja kääriä siihen vaikka kaulaliina siteeksi. Ja jos massu on kipeä, niin lääkerusinoita vain lisää kehiin.

 

  1. Piilonen

Jos kaipaat astetta aktiivisempaa leikkiä, ehdota lapsille klassista piilosta. 15 minuutin leikissä joudut itse olemaan liikkeessä vain muutaman minuutin. Ideaalisinta on, jos lapsi menee piiloon. Saat istua sohvalla ja laskea liioitellun hitaasti kymmeneen. Koska meidän pojat ovat vielä niin pieniä, tiedän äänistä päätellen aina missä he ovat piilossa. Niinpä istuskelen vielä hetken ja alan paikaltani huutelemaan ”Missähän se Joel on?”.  Helpolla pääsee myös kun menee itse piiloon ja antaa lasten etsiä kaikessa rauhassa. En oikeastaan tiedä miksi pojat rakastavat leikkiä piilosta, se tuntuu aikuiselle kovin passiiviselta leikiltä, mutta näin kumpikin osapuoli on tyytyväinen. 

 

 

  1. Kivi

Tässä leikissä jokainen osallistuja leikkii kiveä. Tavoitteena on olla mahdollisimman kauan paikoillaan kivenä, liikkumatta ja puhumatta. Se joka liikkuu ensiksi, häviää. Meillä Leon häviää pelin jo minuutin sisällä, mutta Joel jaksaa sinnitellä muutaman minuutin. Itse saan olla siis ruhtinaalliset viisi minuuttia lattialla sikiöasennossa. Voittaja saa päättää seuraavan leikin, ja usein valitsen piilosen tai eläinlääkärin. Kannattaa silti joskus hävitä peli, vain sen turvaamiseksi että lapset haluavat leikkiä kivileikkiä vielä uudelleen. 

 

Mitä teillä leikitään kun et enää jaksaisi?

 

Lue myös: Lasten kanssa etätoimistolla – Pärjäämisvinkit

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *