Hae
Ruokaturisti
Kaupallinen yhteistyö

Kulinaristin Ahvenanmaa: Ravintolat, panimot ja suklaatehdas

Kaupallinen yhteistyö: Visit Åland ja Silja Line

Olin lokakuussa ensimmäistä kertaa Ahvenanmaalla ja tiesin ennakkoon ainoastaan, että siellä sijaitsee Taffelin tehdas. Kyseessä oli Silja Linen järjestämä ruokateemainen PR-risteily ja olin positiivisesti yllättynyt Ahvenanmaan tarjonnasta. Miksen ollut aiemmin käynyt Ahvenanmaalla?  Visit Ålandin kanssa yhteistyössä järjestettyyn ohjelmaan kuului vierailuja paikallisten pienyritysten luona. Kulinaristin Ahvenanmaa tarjoaa herkullisia elämyksiä muillekin kuin sipsien ystäville.

 

Kulinaristin Ahvenanmaa

 

 

Tiesin Ahvenanmaasta tosiaan ainoastaan Maarienhaminassa sijaitsevan Taffelin tehtaan ja riisipuuroon tehdyn Ahvenanmaan pannukakun. Pääsisinkö vihdoinkin nauttimaan aidosta Ahvenanmaan pannukakusta? Ahvenanmaalla arvostetaan selkeästi käsityötä ja pienyrittäjyyttä. Kaikissa paikoissa, joissa vierailimme oli aivan ihania pientuottajien herkkuja ja käsitöitä myynnissä. Harmittelin, etten ottanut mukaani raahattavaa laukkua, sillä olisin saanut ostettua vaikka mitä kotiin. Esimerkiksi tuorepuristettua omenamehua oli laajasti saatavilla, ja omenaa löytyi myös monista limonaadeista ja siidereistä. Tiesitkö, että 2/3 Suomessa myytävistä kotimaisista omenoista on peräisin Ahvenanmaalta?

 

Suklaatehdas

 

Ihastuttava Mercedes Chocolaterie

 

Vierailimme supersympaattisella Amalias Limonadfabrik -tehtaalla, jonka yläkerrassa toimii myös Mercedes Chocolaterie. Pienellä suklaatehtaalla varmistetaan artesaanisuklaata aivan ihanista makuyhdistelmistä. Suussa sulavat suklaat ovat voittaneet International Chocolate Awards -palkinnon 2017 ja 2018. Ostin pojille tuliaiseksi supersöpöt leijonalimonaadit ja meille aikuisille lajitelman käsintehtyjä praliineja ja suolakinuskitankoja. Olin ajatellut säästeleväni suklaita jouluksi, mutta niinhän siinä kävi että olemme syöneet ne kaikki jo. Noh, ehkä käsintehty tuoresuklaa on parhaimmillaan saman tien nautittuna.

 

 

Meille oli katettu tunnelmalliseen tehtaanmyymälän kahvilaan aivan ihana limonaadi- ja suklaatasting. Tasting on saatavilla ymmärtääkseni muillekin. Suklaapuolelta ehdoton suosikkini oli tummallasuklaalla päällystetty suolakinuskitanko ja maitosuklainen mustikkapraliini. Juomista pidin erityisesti mustikkalimonadista sekä alkoholittomasta glögistä, jossa oli kerrankin marjoja enemmän kuin sokeria.

 

Ahvenanmaan panimot

 

Open Water Brewery

 

Open Water Brewery

Meillä oli aivan mieletön ohjelma suunniteltuna vierailumme ajaksi. Kävimme tutustumassa Open Water Brewery -panimoon, jossa pääsimme maistelemaan oluita. Oma suosikkini oli Lazy IPA, jota löytyy myös Alkosta. Open Water Breweryn oluista näyttää olevan viittä erilaista Alkossa myynnissä. Panimolla on pieni tehtaanmyymälä, josta saa ostaa olutta myös mukaan.

 

Stallhagenin Panimomestari Mats Ekholm esitteli meille panimoa

Stallhagenin panimo

Monelle vuonna 20014 perustetun Stallhagenin panimon tuotteet ovat varmasti tuttuja, ja niitä on Alkossa ja risteilyaluksilla saatavilla laajasti. Pääsimme tutustumaan Stallhagenin panimoon, joka on Ahvenanmaan vanhin ja samalla suurin panimo. Stallhagen valmistaa 12–20 eri olutlaatua vuodessa, yhteensä yli 2,5 miljoonaa litraa olutta vuodessa.

Panimomestari Mats Ekholm esitteli meille panimon toiminnan ja kertoi oluenvalmistuksesta, raaka-aineista sekä oluen historiasta ja oluttrendeistä. Matsin tavoitteena on valmistaa uniikkioluita vaativammallkin olutharrastajalle: tasapainoisia, taidolla yhdisteltyjä maku-, väri- ja aromikokonaisuuksia. Stallhagenin tunnetuimpia oluita ovat Delikat, Hunajaolut, Baltic Porter, US Red Ale, ja Julbock.

 

Aloitimme kierroksen panimomyymälästä, josta voi ostaa kotiin viemisiksi Stallhagenin olutta sekä muita paikallisia tuotteita. Lopetimme kierroksen Stallhagenin panimoravintolaan, jossa pääsimme lopuksi maistelemaan panimon oluita. Oma suosikkini oli ylempänä kuvassa näkyvä Historic Beer 1843, joka on autenttinen rekonstruktio maailman vanhimmasta säilyneestä oluesta.

Sukeltajat nostivat Ahvenanmaan saaristossa 1800-luvun alussa uponneesta laivahylystä olutpulloja ja shampanjaa kesällä 2010. Tieteellisten analyysien perusteella Stallhagen on onnistunut avaamaan muinaisen reseptin salat ja valmistuttanut 170 vuotta vanhasta oluesta tuoreen version.”

 

Vinkkinä, että kuka tahansa voi varata opastetun panimovierailun sekä olutmaistajaiset. Kierroksia järjestetään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

 

Åland Distilleryn Long Drink

 

Åland Distillery

En tiedä onko tislaamo oikeastaan panimo, mutta Kastelholmissa sijaitseva Åland Distillery pääsi silti panimolistalleni. Olimme juoneet edellisena iltana illallisen päätteeksi tislaamon Åland Giniin tehdyt Gin & Tonicit, joten oli kiva päästä näkemään missä käsintehty gin on valmistettu. Tislamaan muita tuotteita, kuten päärynälikööriä, kirsikkalikööriä ja omenalikööriä on saatavilla Alkosta.

Joimme pirteän makuiset long drinkit samalla kun kuuntelimme kesäkuussa 2020 avatun tislaamon toiminnasta. Valitettavasti näitä Suomen kesään täydellisesti sopivia juomia saa ainoastaan Ahvenanmaalta. Voit varata tislaamon verkkosivuilta tunnin mittaisen esittelykierroksen johon kuuluu myös tuotteiden maistelua.

 

Ahvenanmaan ravintolasuosituksia

 

Ravintola Smakbyn

 

Ravintola Smakbyn

Julkkiskokki Michael Björklundin omistama Smakbyn on aivan ihana paikka! Sisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä sijaitsevassa Smakbyn Puodissa myydään heidän omien herkkutuotteiden lisäksi muiden paikallisten ruoka- ja käsityöläisalan tuottajien tuotteita. Puodista löytyy vaikka mitä ihania tuliaisia kotiin, käsinpuhalletuista lasipulloista Michaelin omiin keittokirjoihin.  Myös itse ravintolasali on uskomattoman kaunis ja avara. En tiedä miksi, mutta jokaisessa paikassa jossa vierailimme oli jotenkin joulumainen tunnelma. Näen niin tässäkin salissa vietettävän isoja, upeita jouluillallisia!

 

Kulinaristin Ahvenanmaa ei petä

 

Ravintola Smakbyn tarjoilee lounasta ja illallista, ja perheen pienemmille löytyy oma piraattimenu. Ravintola tarjoilee myös joulupöydän marraskuun lopusta alkaen, eli jos olet suuntaamassa ennen joulua Ahvenanmaalle, suosittelen lämpimästi! Ahvenanmaan reissun henkilökohtainen kohokohta oli ravintola Smakbyn riisipuuroon tehty aito Ahvenanmaan pannukakku luumukeiton ja kermavaahdon kera. Katselimme suuresta avoikkunasta kun kokki valmisti annoksia meille. Aivan taivaallista, pitääkin yrittää tehdä pannukakku riisipuuroon kotona ja laittaa resepti blogiin teillekin testattavaksi.

 

Stallhagen Gastropub

 

 

Stallhagenin panimon yhteydessä sijaistee Green Key -ympäristösertifioitu Pub Stallhagen, joka tarjoaa ruokaa, panimokierroksia ja olutmaistajaisia. Emme valitettavasti ehtineet tehdä suositussa gastropubissa muuta kuin maistella panimon eri oluita. Seinällä ollut päivän ruokalista näytti kuitenkin oikein houkuttelevalta. Vaihtoehtona on päivittäin liha-, kala- ja kasvisannos, joiden valmistumista voi seurata avokeittiön suurista ikkunoista.

 

ravintola Compagniet

 

Yövyimme hotelli Arkipelagissa, jonka tiloissa sijaitsee syksyllä 2020 avattu ravintola Compagniet, jossa oli aivan ihana tunnelma ja sisustus. Söimme illallista sisustukseltaan Intiasta vaikutteita hakeneessa ravintolassa, joka on myös tunnettu laajasti ginivalikoimastaan. Söin alkupalaksi hummerisliderin ja pääruoaksi ahventa hummerikastikkeessa. Jälkiruoaksi nautimme käsintehtyjä artesaanisuklaita.

 

Ravintola Compagnietin hummerislider

 

Ps. Silja Linen sivuilla on varattavissa erikoismatka Victorialla Helsingistä suoraan Ahvenanmaalle ainoastaan 4.12 ja jouluristeily 24.12.

 

miltä kulinaristin ahvenanmaa kuulostaa?

 

Lue myös: Ahvenanmaan risteily: Karanteenivapaa matka myös Helsingistä

 

Kaupallinen yhteistyö: Visit Åland ja Silja Line

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *