Hae
Ruokaturisti

Turku lasten kanssa – 5 kivaa puuhaa alle kouluikäisille

Moni tuntuu viettävän osan kesälomastaan Turusta tänä vuonna. Turku on aivan ihana kesäkaupunki ja Turku lasten kanssa vielä kivempi. Me olemme yleensä viettäneet yhden yön Turussa, mutta nyt vietimme kokonaiset kolme päivää Turkua tutkien. Mutta mitä lasten kanssa kannattaa tehdä Turussa? En edes mainitse Muumimaailmaa, koska se on Naantalissa. Ja moni varmaan suuntaakin juuri Muumimaailmasta Turkuun. Meidän kolmen päivän minilomallemme osui ainoastaan yksi päivä jolloin ei satanut, joten vietimme sadepäivät museoissa ja muissa sisätiloissa. Olin listannut etukäteen kivoja juttuja lasten kanssa tehtäväksi, ja valitsin listalta juttuja sään mukaan. Tässä vinkkimme Turkuun lasten kanssa, kannattaa myös piipahtaa listalta puuttuvassa Turun pääkirjaston lastenosastolla, vietimme siellä myös parit sadehetket.

 

 

 

Turku lasten kanssa: 5 must do juttua

 

 

Forum Marinum

 

Forum Marinum

 

Turun Linnan lähistöllä sijaitseva merimuseo Forum Marinum on yllättävän kiva kohde pienille. Lapsille oli merimuseon sisällä monta mielenkiintoista puuhapistettä ja paljon tutkittavaa. Lapsille oli ongintapiste, he pääsivät tutustumaan risteilylaivan hyttiin, kömpimään sisälle katiskaan, kastamaan laivan, istumaan soutuveneessä, painelemaan nappeja  ja pyörittelemään ruoria.

Tämän lisäksi  Forum Marinumissa on  lasten oma merimuseo nimeltään ”Tyrskynmyrskyn!”. Lasten oman näyttelyn keskipisteenä on iso laiva, joka on n. 7 metriä pitkä. Laivan kannelle pääsee kiipeämään, ja horisonttiin tähystettäessä voi nähdä aidot tähtikuviot, joiden avulla navigoidaan kohti huimia merimatkoja.  Myös kapteenin salonkiin pääsee vierailemaan. Todelliset vetonaulat sijaitsivat kuitenkin ulkotiloissa, sillä lapsia ei olisi mitenkään saanut pois ravintola Göränin edustalla sijaitsevasta mini-Föristä ja purjalaivasta.

 

 

Sisäänpääsy museoon oli alle 7-vuotiaille ilmainen, ja me pääsimme sisään Museokortilla. Samalla lipulla pääsi tutustumaan myös satamassa kelluviin museolaivoihin, jotka ovat auki vain kesäkautena. Kävimme tutustumassa Aurajoessa kelluvaan upeaan Suomen Joutsen purjelaivaan, olisipa upea päästä joskus sen kyytiin merelle. Vietimme purjelaivassa aivan liian kauan aikaa, joten kävimme vain pikaisesti sisällä tykkivene Karjalassa. Kyseisistä museolaivoista ei ilmeisesti ollut rajattu mitään alueita pois, joten tutkittavaa olisi kyllä riittänyt koko päiväksi.

Jos satutte Forum Marinumiin lounasaikaan, kannattaa ehdottomasti käydä lounaalla Görän ravintolassa!

 

Tykkivene Karjalan kyydissä

 

keskustan leikkipuistot: Barkerinpuisto ja vartiovuoren leikkipaikka

 

Turussa on todella monta leikkipuistoa, mutta harava niistä sijaitsee kävelymatkan päässä keskustasta. Olin etukäteen katsonut Vartiovuoren leikkipaikan ja Barkerinpuiston leikkipaikan, joista kumpikin on aidattu. Tämä on meidän supervilkkaiden poikien kanssa ehdoton edellytys.  Vartiovuoren leikkipaikka sijaitsee melko lähellä Aboa Vetus & Ars Nova -museota, jossa kävimme myös poikien kanssa. Leikkipaikka oli melko pieni, mutta siellä oli melko paljon erilaista tekemistä ja Joel ja Leon löysivät hyvin itselleen puuhaa ennen illallista. Vartiovuoressa sijaitsee myös kaikille avoin kahluuallas, jossa emme tosin sadesäällä käyneet. Barkerinpuiston leikkipaikka puolestaan sijaitsee Förin liepeillä Aurajoen rannalla osoitteessa Läntinen Rantakatu 39-47. Barkerinpuisto on hieman suurempi, ja näköalatkin ovat kivemmat. Puistosta löytyy myös Funikulaarin pienoismalli eli leikkiversio Turun kuuluisasta rinnehissistä.

 

Seikkailupuisto aka seikkis

 

Seikkailupuiston sillalla

 

Vaikka Seikkailupuisto ei sijaitse aivan keskustassa vaan Kupittaanpuiston reunalla, kannattaa siellä aivan ehdottomasti käydä. Kun luin Seikkailupuistosta ennen reissuamme, kuvittelin sen olevan PowerParkin tapainen enkä ajatellut että meillä olisi sinne 2,5-vuotiaan Leonin kanssa mitään asiaa. Tajusin onneksi vielä reissumme aikana, että Seikkailupuisto on aivan normaali, kaikille avoin leikkipuisto. Seikkailupuisto on tosin aivan mielettömän kokoinen leikkipuisto, jossa on niin paljon puuhaa että se voisi yhtä hyvin olla pääsymaksullinen. En ala edes luettelemaan mitä kaikkea Seikkiksestä löytyy, mutta mainittakoon nyt puro ja sen yli menevä silta, monta isoa kiipeilytelinettä, vaijeriköysi, iso suihkusieni ja kahluuallas. Seikkiksessä on myös perheen ihan pienemmille tekemistä, ja Leonia oli aivan mahdotonta saada puistosta pois. Kupittaanpuistosta löytyi aivan Seikkiksen kyljestä myös aidattu taaperoiden leikkialue, jossa kumpikin pojista viihtyi kunnes pääsivät tutustumaan Seikkailupuistoon

 

Joal rakastui köysivaijeriin

 

Seikkailupuisto on toiminut vuodesta 1982 lähtien, ja siellä järjestetään paljon lasten kulttuuritapahtumia. Kyseessä on siis todella monipuolinen leikkipuisto, jollaista en osannut toivoa edes Suomessa olevan. Todella suuri plussa sisätiloista, jonne pääsee vessaan ja vaihtamaan vaippoja joka päivä klo 10-20 välillä. Aivan Seikkiksen vieressä on Pingviinin jäätelökioski, eli välipalaakin puistosta löytyy. Aivan mahtava paikka siis! Jos joku tietää Helsingistä yhtä kivan leikkipuiston, niin ihmettelen vaan ettei ole mulle koskaan kertonut.

 

 

kauppakeskus skanssi

Kauppakeskus on hieman erikoinen menovinkki mihinkään kaupunkiin, mutta Turun Skanssissa on lapsille poikkeuksellisen paljon puuhaa. Skanssi on keskustan ulkopuolella, joten sinne joutuu menemään autolla. Me kävimme Skanssissa pyörähtämässä sadepäivänä kun lapset kaipasivat leikkipaikkaa eikä leikkipuistoihin ollut meidän varustetasollamme asiaa. Skanssista löytyy peräti kolme leikkipaikkaa, joista suurin sijaitsee Skanssin toisessa kerroksessa. Kävimme hakemassa Espresso Housesta isot latet ja istuskelimme leikkihuoneessa poikien laskiessa liukumäkeä. Lisäksi Skanssin edustalla on ulkoallas, jota saa Skanssin verkkosivujen mukaan ”käyttää virkistäytymiseen omalla vastuulla. Kyseinen allas on määritelty virallisesti kahluualtaaksi ja sitä puhdistetaan säännöllisesti, muttei yhtä aktiivisesti kuin uima-allaskäyttöön tarkoitettua allasta.” Emme lähteneet sateella kahlaamaan, mutta uskon että pojat olisivat viihtyneet!

 

Turun linna

 

 

Turun Linna ei esittelyjä kaipaa, ja se on aivan täydellinen sadesään kohde. Menimme Linnaan heti klo 10 sen avauduttua, ja lähdimme lounaalle klo 12 aikaan. Kiersimme linnan kokonaan opaskylttien osoittamassa järjestyksessä ja pojat viihtyivät hyvin.

 

 

Linnassa on niin paljon portaita ja käytäviä, että kannattaa pukea suosiolla tennarit jalkaan koska lasten perässä joutuu juoksemaan. Itse olisin mielelläni jäänyt tutkimaan linnasta löytyviä vitriineitä edes siksi aikaa, että olisin ehtinyt lukea pari riviä siellä sijaitsevista esineistä mutta poikia kiinnosti linnan rakenteet, portaikot ja tyrmät enemmän. Turun Linna on museokorttikohde, ja alle 7-vuotiaat vierailevat maksutta.

 

Bonus: Leluliike Casagrande

Forum-korttelissa sijaitsee aivan ihana leluliike Casagrande, jossa käymme jokaisella Turun reissulla. Tässä Suomen vanhimmassa leluiikkeessä on todella laaja valikoima, ja sieltä löytyy merkkejä mitä en ole ainakaan Helsingissä nähnyt liikkeissä. Valikoimissa on laadukkaita merkkejä, ja jokaiselle löytyy varmasti jotain. Pojat saivat valita itselleen yhdet alle 20 euron lelut. Löysimme Leonille ihanan kaksipuoleisen palapelin, ja Joel valitsi itselleen pienen muutamaa komentoa noudattavan robotin.

 

puuttuuko jokin lasten suosikki listalta? Vinkkaa!

 

Lue myös: Muumimaailman ravintolat – Niiskun perunatehdas ja muut herkut

 

2 kommenttia

  1. Kaisa kirjoitti:

    Tässä oli kyllä hyvin listattu nuo meidänkin lasten lempparipaikat mutta jos on Turussa käymässä kesällä ja keli on lämmin, niin ehdottomasti kannattaa käydä myös uimassa. Meidän suosikki on Kupittaan maauimala ihan siinä Seikkailupuiston vieressä mutta vähän kauempana on sitten myös Samppalinnan maauimala ja löytyyhän Turusta vielä Jukupark-vesipuistokin, jonne en ole kyllä vielä 3v ja 6v lasten kanssa uskaltautunut, ehkä ensi kesänä. Kylmällä sadesäällä uimaan pääsee myös Caribia-kylpylään. Nämä vinkit siis jos uimisesta ja vedestä tykkää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *