Hae
Ruokaturisti

Miksi lapsi herää aikaisin – Mahdolliset syyt

Esikoisemme on herännyt viimeiset kaksi kuukautta joka päivä tasan klo 5.50. Tiedän, että tämä on monessa perheessä aivan normaalia, mutta meillä lapset on aiemmin jouduttu herättämään päiväkotiin. Olen nyt jo todella kyllästynyt heräämään kuudelta joka aamu, etenkin kun Joel nukkui aina ennen klo 7.30 asti. Kyselin Facebookin yhdessä ryhmässä mahdollisia syitä siihen miksi Joel herää niin aikaisin, mutta meillä ei mikään näistä voi olla syynä tähän. Listasin alle yleisimmät syyt miksi lapsi herää normaalia aiemmin. Osaako kukaan ehdottaa muita syitä miksi lapsi herää niin aikaisin? Ja onko kellään vinkkejä miten lapsen saisi nukkumaan pidempään?

 

syitä miksi lapsi herää niin aikaisin

 

 

Lapsi herää auringonvaloon

Nyt kun päivät alkavat valoisimpana koko ajan, ja aurinko nousee tälläkin hetkellä jo 4.40 niin lapset ja aikuisetkin heräävät pimeitä talvipäiviä aiemmin. Olen itsekin todella huono nukkumaan valoisassa, ja heräisin varmasti viideltä jos meillä ei olisi makuuhuoneessa kunnon pimennysverhoja. Myös poikien huoneessa on paksut pimennyskaihtimet, ja heidän huoneensa on siksi aamulla aivan yhtä pimeä kuin illalla. Jos teillä herätään liian aikaisin, eikä teillä ole vielä pimennysverhoja, suosittelen ehdottomasti hankkimaan sellaiset.

 

Lapsi on nukkunut päiväunet

Moni ehdotti, että jättäisimme päiväunet pois koska Joel selkeästi nukkuu liian paljon jos herää aamulla noin aikaisin. Moni 4-vuotias ei tosiaan enää tarvitse päiväunia, vaan se on enemmän tapa. Joel ei kuitenkaan ole vuoteen suostunut nukkumaan kotona päikkäreitä, vaikka päiväkodissa nukkuukin toisinaan. Niinpä myöskään päiväunet eivät voi olla syynä aikaiseen heräämiseen. Joel nukahtaa joka ilta klo 20.00 aikoihin, ja nukkui aiemmin klo 7.30 asti. Nyt viimeiset kuukaudet hän on siis kuitenkin nukkunut vain hieman alle 10 tuntia, ja vaikuttaa selkeästi väsyneeltä illalla.

 

Nukkumista kivempaa on pomppiminen!

 

lapsella ei ole säännöllinen päivärytmi

Nyt korona-aikaan, kun lapset eivät ole olleet päiväkodissa, voisi hyvinkin kuvitella epäsäännöllisen päivärytmin olevan syynä aikaisin heräämiseen. Kukaan ei kuitenkaan ole yhtä rytmiriippuvainen kuin meidän perheemme, ja olemme noudattaneet viimeisten kuukausien ajan normaalia ruokailurytmiämme, ja Leonin päikkäriaikakin on pysynyt samana. Joelhan ei tosiaan suostu kotona nukkumaan päiväunia, ja hän on levännyt hetken ja sitten puuhastellut omiaan.

 

Lapsi on tottunut siihen että aamulla tapahtuu jotain kivaa

Yksi mahdollinen syy aikaisin heräämiseen on kuulema myös se, että lapsi ei malta nukkua pitkään sillä hän on tottunut siihen että aamulla katsotaan heti piirrettyjä tai leikitään yhdessä legoilla, nukeilla tms. Meillä ollaan tarkoituksella tehty niin, että vaikka Joel herää tosiaan klo 5.50, hän ei saa lähteä sängystä ennen 6.30 vaan olemme sopineet että hän yrittää nukahtaa. Kun Joel pääsee lähtemään sängystä, emme koskaan laita Pikku-Kakkosta päälle ennen klo 7.00. Tämä ei myöskään siis voi olla meillä syynä aikaisin heräämiseen.

 

Onko teillä auttanut mikään ”liian aikaisin” heräämiseen?

 

Lue myös: Vinkit taaperon nukuttamiseen

 

11 kommenttia

 1. Väsynyt! kirjoitti:

  Meillä 3,5 v tehnyt juuri samoin, eikä meilläkään nukuta enää päiväunia. Olen tässä muistellut, et tämä on nyt kolmas kevät jolloin tämä sama toistuu ja aina tämä on alkanut aikalailla samaan aikaan kuin kelloja siirretään. Ja aina edellisinä keväinä tämä on normalisoitunut kesäkuun alussa. Samanlaista on myös syksyllä kun kelloja siirretään, mutta yleensä paljon lyhyemmin ja loppuu kun siirtää nukkumaan menoa aiemmaksi vähäksi aikaa. Nyt taas kokeillut sekä aiempaa, että myöhempää nukkumaan menoa, mutta myöhemmällä nukkumaan menolla tuloksena on vain et siirtyi herään jo puoli kuudelta tai aiemmin. Meillä kyllä nukuttiin aiemminkin vain seitsemään, ehkä vähän yli joskus, mutta nyt sekin olis luksusta. Jos selkeästi on väsyneempi, on välillä menty aiemmin nukkumaan. Jopa vähän yli 19. Mutta nyt lopputulos tuntuu olevan aina kello kuusi tai vähän ennen, teki mitä vain! Ja meilläkin on rytmi ollut aina selkeä ja suht stabiili. Joskus tuntunut, et muiden muksut ei ole koskaan yhtä rytmisiä ja vaadi tietyt jutut ja varsinkin nukkumaanmenot juuri tiettyyn aikaan. Paitsi just nyt! ? Et seuraan, jos joku muu syy kuin kevät ja kellojen siirto löytyy.

  • Nina ja minit kirjoitti:

   Ikävä tilanne teilläkin! Meillä tämä alkoi vasta kk kesäaikaan siirtymisen jälkeen niin en edes tajunnut yhdistää siihen ? Meillä auttoi nyt yhden kerran kun nukahti jo klo 19 ja heräsi vasta 6.30. Pitää jatkaa testailua! Tsemppiä ?

 2. Ellu kirjoitti:

  Moi, yleinen ongelma! Oletteko yrittäneet laittaa häntä aiemmin nukkumaan? Esim. 19.30? Tällä voi olla yllättävä vaikutus! Unet pitenevät myö toisesta päästä (tai sitten ei, mutta kannattaa kokeilla).

  • Nina ja minit kirjoitti:

   Kiitos vinkistä! Yleensä ollaan viety tosiaan 19.30 sänkyyn ja nukahtaa kasiin mennessä. Eilen nukahti vahingossa autoon klo 19, kannettiin nukkuvana sänkyyn ja heräsi vasta 6.30 eli sai tunnin lisää unta. Pitää testata uudelleen oliko vain sattumaa ?

 3. Miettinenjenni@gmail.com kirjoitti:

  Aiemmin nukkumaan. Paras vinkki mitä kukaan on jakanut – luulisi, että muksu herää sitten tuntia aiemmin jos menee tuntia aiemmin nukkumaan, mutta nou nou. Taitaa olla jotain taikaa univelkojen kuromiseen. Sitten pikkuhiljaa takaisin normirytmiin, kun otettu velat pois.

  • Nina ja minit kirjoitti:

   Laitetaan sänkyyn aina 19.30, kovin paljoa ei voi aikaistaa että ehtii syömään päivälliset ja muut, mutta eilisen testin perusteella näyttää että jo puolen tunnin aikaistaminen auttaa ?

 4. mampsikka kirjoitti:

  Oletteko kokeilleet myöhentää nukkumaanmenoa? Jos yöunen tarve on vaikka vähentynyt? Meillä kolmevuotias menee nukkumaan puoli yhdeksän jälkeen ja herää seitsemän aikaan, eli nukkuu vain enimmillään reilu kymmenen tuntia eikä ikinä päikkäreitä. Ja on illalla tietysti väsynyt, muttei liian vaan sopivasti, että uni tulee pian.

  Tietenkin kaikkien lapset ovat unentarpeiltaan erilaisia ja meillä ollaan vähäunisia, mutta nukkumaanmenoa myöhentämällä (minkä aion loma-aikaan tehdäkin) saadaan ainakin meillä aamuun lisää unta.

  • Nina ja minit kirjoitti:

   Ei olla, kun nukahtaa heti kun pääsee sänkyyn ? Tuolta tuli yksi ehdotus aikaistaa unia puolella tunnilla, eilen tehtiin niin ja nukkui klo 6.30 asti, eli yhteensä tuli tunti lisää. En tiedä oliko sattumaa mutta pitää yrittää uudestaan ?

 5. Sindi kirjoitti:

  Olen tapellut noiden pimennysverhojen kanssa tässä nyt hetken, meillä on pimennys rullaverho jonka päällä pimennys verhot. Pimennysverhot on kiinnitetty nastoilla seinään ja yläpuolelle laitettu viellä pyyhkeet. Vaikka aluksi näyttää että olisi pilkkopimeää. Jos tulee mistään hajataittoa tai reunasta pääsee valoa. On huone valoisa puolen h huoneessa oleskelun jälkeen, eilen sain vihdoin huoneen pimeäksi ja tyttö nukkui normaali 6.00 asti 4.40 sijaan, myös huoneen ovi täytyy sulkea aamuyöllä koska pienikin kajastus aamuyöstä saa tytön uskomaan että on jo aamu. Illalla myös sanoo jos tulee pienikin valonkajo että aurinko paistaa nousen ylös. ? kyse 2v 3kk

 6. Hissukka kirjoitti:

  Meillä on todella uniongelmainen 3-vuotias. Ei siis olla ikinä vielä nukuttu täyttä yötä heräilemättä ja aamuisin herätään järkyttävän aikaisin. Jos joskus päästäisiin 6:30 asti, hyppisin ja kiljuisin onnesta!

  Yksi vähemmän netissä mainostettu keino saattaa toimia, tämän sain unikouluttajalta tiedoksi. Lasten unisykli kestää 1,5h, eli käyvät kevyessä unessa tai hereillä 1,5 tunnin välein. Syklin voin rikkoa ja tämä saattaa auttaa nukkumaan pidempään. Eli jos lapsi herää aina kuudelta, niin hänet käytetään hereillä 5-5:30 välillä. Ihan kevyesti hereille hieman, tai vaikka vaan käännetään lapsen asentoa kyljeltä toiselle, havahtuu hieman ja jatkaa unia. Tuo voi jo riittää, unisykli muuttuu ja unet jatkuu pidempään. Meillä toimi joskus, pitäis taas kokeilla. Jos sais ensin nukuttua yhden yön että jaksais kokeilla.

  • Nina ja minit kirjoitti:

   Hyvä vinkki! Yritin tuota esikoisen vauvavuoden aikana kun nukkuin kerrallaan aina vain 29 minuutin päikkärit, mutta oli ehkä liian haastava case 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *