Hae
Ruokaturisti

Leikkejä kahdeksan kuukauden ikäisen vauvan kanssa

Kuten postauksessani Leikkejä kuukauden ikäisen vauvan kanssa lupasin, suomennan ja tiivistän teille joka kuukausi ”Your baby’s first year week by week”- kirjasta kuukauden vauvaleikit. Tänään meidän pieni Leon täytti jo kahdeksan kuukautta! Tämän kuun aikana on tapahtunut kehityksellisesti melko paljon. Leon osaa istua syöttötuolissa jo todella suorassa, mutta ei vielä kokonaan ilman tukea. Leon osaa myös ryömiä takaperin ja uskon, että konttaaminen alkaa aivan pian.

 

Nyt on taas aika uusille leikkivinkeille. Muista myös, että vauvasi nauttii edelleen jakamattomasta huomiostasi. Katso vauvaasi siis suoraan silmiin kun leikit hänen kanssaan seurassaan, ja puhu hänelle aina mahdollisimman paljon. Leonin kuvan alla kirjan leikki-ideat 7-8 kuukauden ikäisen vauvan kanssa. Merkitsin tuttuun tapaan Leonin lempparit sydämellä ?.

 

Viikko 29

– Vauvat nauttivat musiikista. Soita hänelle musiikkia laidasta laitaan: marssimusiikkia, lastenlauluja, jazzia, klassista ja jopa Antti Tuiskua. Soita rauhoittavampaa, pehmeää musiikkia ennen päiväunia, ja temmoltaan riehakkaampaa biittiä kun leikitte yhdessä.
– Leikkikää yhdessä piilosta (piiloudu käsiesi tai liinan taakse) tai lelujen piilotusta pois vauvan näkökentästä esim. maton alle. Yhdessä leikkiminen auttaa vauvaa tulevaisuudessa leikkimään myös muiden lasten kanssa, ja auttaa vauvaa arvioimaan toisten tunnetiloja jos lähdet leikkiin täysillä mukaan.
– Vesileikit ovat vauvasta hauskoja. ota kylpyyn tai altaalle mukaan vesipullo. Avaa korkki, ja anna pullon kaatua kylvyssä. Näytä vauvalle miten vesi lähtee pullosta, ja miten pullo täytyy vedellä uudelleen. Vauvasta tämä on mielettömän kiehtovaa. ?

 

Viikko 30

– Keittiö saattaa olla vauvasi lempileikkipaikka. Olet todennäköisesti jo suojannut keittiön vauvan kasvavalta uteliaisuudelta, ja laittanut lapsilukot keittiön vetolaatikoihin ja kaappeihin. Jätä kuitenkin yksi alalaatikko lukitsematta, ja varastoi sinne särkymättömiä, vauvalle vaarattomia keittiötarvikkeita. Anna hänen leikkiä esimerkiksi mittalusikoilla, muovirasioilla,vauvan omilla astioilla ja kauhoilla. Leon ei vielä liiku näin paljoa, mutta ehdottomasti toteutamme tämän! ?
– Kun näet vauvasi istuvan lelu kummassakin kädessään, tarjoa hänelle vielä yhtä lelua. Kysy häneltä minkä leluista hän haluaa. Hän todennäköisesti kurkottaa uutta lelua kohti vanhat lelut vielä käsissään. Näytä vauvallesi miten hän voi tiputtaa yhden lelun kädestään tehdäkseen tilaa uudelle lelulle. Tämä leikki harjoittaa vauvaa päästämään toisesta esineestä irti kun hän tarttuu toiseen.
– Voit opettaa vauvaasi jo taputtamaan. Kun laulat jotain laulua, taputa vauvan käsiä hellästi toisiaan vasten musiikin rytmissä. Kun olet tehnyt näin muutamana päivänä, taputa itse käsiäsi musiikin tahdissa. Pyydä vauvaasi myös taputtamaan. Voit näyttää hänelle silloin miten taputetaan. Voi mennä aikaa, että vauva alkaa itse taputtamaan mutta harjoittelu on hauskaa!

 

Viikko 31

–  Voit auttaa vauvasi käsikoordinaation kehittymistä kun opetat hänelle miten esineitä paukutetaan yhteen. Vauvan pieniin kätösiin sopivat hyvin esim. Piltti-purkkien puhtaat, pestyt kannet. Otan kannet ja taputa niitä yhteen vauvan katsellessa. Ojenna kannet sitten vauvalle, ja kannusta häntä tekemään samoin. Taputa vauvan käsiä hellästi yhteen kun hänellä on purkin kannet käsissä. Vauva ilahtuu kun pystyy tekemään saman äänen kuin sinä! Jos käytät Piltti-purkin kansia, ei edes haittaa jos vauva leikkii kansilla muutenkin sillä ne ovat niin isot että ne saa vielä suuhunkin 🙂
– Laita esineitä johonkin rasiaan, esim. hiekkaleluja ämpäriin tai mittakuppeja kulhoon. Anna vauvan tyhjentää lelut ämpäristä ja täytä se aina uudestaan. Leikkikää niin kauan kuin vauva jaksaa ?
– Auta vauvaasi oppimaan, että tulet aina takaisin jos lähdet pois. Aina kun lähdet huoneesta tai vauvan näköpiiristä, sano vauvalle ”hei, hei! Tulen pian takaisin.” Palaa parin minuutin sisällä. Tämä leikki auttaa vauvaa eroehdistuksen kanssa, joka yleensä esiintyy tämänikäisillä vauvoilla.

 

Viikko 32

– Katso vauvaan, ja kysy ”kuinka iso vauva on”. Levitä kätesi sivuille ja sano ”Nääääin iso!” Tai vastavuoroisesti näytä sormillasi ”Nääääin pieni!”. Vauva ei pysty vielä näyttämään sinulle kuinka iso hän jo on, mutta pian sekin aika koittaa.
– Kannusta vauvaasi ryömimään tekemällä hänelle tunneleita. Voit tehdä tunnelin jaloistasi, esim jos istut lattialla, niin nosta polvet ylös niin että vauva mahtuu ryömimään alta. Tai mene nelinkontin maahan, jolloin vauva voi ryömiä altasi. Jos sinulla on iso laatikko, voit leikata siitä kannet pois kummastakin päästä, niin että vain kehikko jää jäljelle. Voit näyttää vauvalle miten laatikon läpi ryömitään, ja kannustaa häntä toisella puolella lempilelun kanssa ryömimään tunnelin läpi ?

 

Ihania leikkihetkiä oman murusen kanssa!

 

Jos kaipaat lisää leikkivinkkejä, lue myös aiemmat postaukseni aiheesta:

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *