Hae
Ruokaturisti

Vegaanihaaste takana, mitä muutoksia huomaan kehossani?

Mieheni ehdotti joulukuun lopulla, että lähtisimme tammikuuksi mukaan Vegaanihaasteeseen. Vegaanihaaste on matalan kynnyksen tapa testata vegaaniruokavaliota, joten minua ei tarvinnut yhtään houkutella mukaan. Mehän emme ole syöneet lihaa vuosiin, mutta syömme mereneläviä ja juustoja. Maito vaihtui koko perheelle kauramaitoon kun aloin imettämään esikoistamme, mutta juustoista kieltäytyminen on tuntunut aina ylitsepääsemättömän vaikealta. Odotin siksi innolla kaipaanko juustoja enää lainkaan vegaanisen tammikuun jälkeen, vai pääsisinkö niistä eroon kuten lihastakin.

 

 

vegaanihaaste – ruokavalio

Olemme kokkailleet vaikka mitä hyvää tammikuussa, kuten vuustoista linssilasagnea, herkkuriisiä uunissa, nyhtökauranuudelisalalaattia, linssicurrya, ja tofua sataykastikkeella. Nykyään on helppoa olla vegaani, sillä miltei jokaisesta ravintolasta saa vegaanisen vaihtoehdon. Myös toimistollani on yksi kasvisravintola, josta saa aina pyydettäessä vegaanisen vaihtoehdon. Työpaikkaruokailu ei siis myöskään ollut minulle minkäänlainen ongelma. Vegaaninen tammikuu meni todella nopeasti ohi, ja yhtään ei tarvinnut kärsiä.

Mitä muutoksia olen huomannut?

Olin kuullut ennakkoon, että monella laskee turvotus maitotuotteiden lopettamisen jälkeen. Maitohan säilyy pari viikkoa elimistössä, ja nyt haasteen loppupuolella vatsa tosiaan näyttää litteämmältä. Vaikka olen ollut ilman maitotuotteita, olen saanut kalsiumia kauramaidosta, jossa sitä on saman verran kuin lehmänmaidossa. Maitotuotteeton elämä on tuntunut niin mahtavalta, että aion jatkaa samalla linjalla. Sallin itselleni poikkeuksen ravintoloissa, mutta kotiin en aio enää ostaa maitotuotteita.

Myös ihoni on selkeästi kirkastunut, ja näyttää todella hyvältä. Uskon suurimman syyn tähän olevan se, etten ole syönyt juustoja tai suklaata. Vaikka on olemassa paljon vegaanisia herkkuja, karkkeja ja jäätelöä, olen huomaamattani jättänyt herkuttelun pois. Toinen suuri muutos on, että olen alkanut syömään paljon enemmän kasviksia ja saanut siis enemmän kuitua kuin normaalisti. Vaikka nukun joka yö edelleen alle suositusten, olo on ollut tammikuun paljon energisempi. Niin, ja olen tammikuun aikana laihtunut 3 kiloa, mutten tiedä johtuuko se vegaanisuudesta vai säännöllisemmästä liikunnasta.

 

Saksanpähkinätahnalla täytetyt grillatut munakoisot

Seuraavaksi gluteeniton helmikuu?

Olen yllättynyt kuinka helpolta vegaaninen tammikuu tuntui. Minun ei tehnyt kertaakaan mieli lipsua kokeilusta, vaikka esimerkiksi sokeriton kuukausi tuntuu aina todella haastavalta. Koska maitotuotteiden lopettaminen vaikutti niin positiivisesti kehooni, ajattelin jatkaa kokeilujani ja viettää gluteenittoman helmikuun. Huomasin kaupassa tuoteselosteita syynätessäni, että todella montaa elintarviketta saa nykyään gluteenittomana. Jätin jo tammikuun aikana leivän syömisen minimiin, sillä en halunnut syödä leipää ilman juustoa. Leivän poisjättäminen ei siis tule tuottamaan mitään ongelmaa, ja lähden mielenkiinnolla kuulostelemaan miltä gluteeniton elämä tuntuisi.

 

Mitä muutoksia sinä huomasit kun lopetit maitotuotteet?

 

Lue myös: Tekeekö sokeri tosiaan ”vanhaksi ja rumaksi”?

3 kommenttia

  1. Suvi kirjoitti:

    Hei – esikoiseni on ollut vegaani melkein siitä lähtien kun muutti aikoinaan omaan kotiin ja myös välillä kokeillut vegaanista ruokavaliota 🙂

    Mukavaa tammikuun loppua 🙂

    https://arkipaivienihelmia.blogspot.com

  2. Suvi kirjoitti:

    Pieni korjaus edelliseen kommenttiini eli myös minä olen välillä kokeillut vegaanista ruokavaliota 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *