Hae
Ruokaturisti

Leikkejä viiden kuukauden ikäisen vauvan kanssa

Kuten postauksessani Leikkejä kuukauden ikäisen vauvan kanssa lupasin, suomennan ja tiivistän teille joka kuukausi ”Your baby’s first year week by week”- kirjasta kuukauden vauvaleikit. Taas on kuukausi vierähtänyt Leonin kanssa ja hän täytti tänään 5 kuukautta! On siis taas aika uusille vinkeille. Leonin kuvan alla kirjan leikki-ideat 4-5 kuukauden ikäisen vauvan kanssa.

Muista myös, että kaikenikäiset vauvat nauttivat kun katsot heitä suoraan silmiin ja puhut heille mahdollisimman paljon. Lue ja laula vauvallesi siis aina kun voit. Hän rakastaa kuunnella ääntäsi, vaikka se olisikin hieman epävireinen kuten tällä mamalla. Jos laulat hänelle usein samoja lauluja, voit nähdä hänen kiemurtelevan odootuksesta kun aloitat hänelle jo tutun laulun.

 

 

Viikko 17

– Vauvasi alkaa pikkuhiljaa hahmottamaan, että hänen teoillaan on seurauksia. Tarjoa hänelle siis leluja jotka opettavat syy-seurassuhdetta. Hän nauttii sellaisilla leluilla leikkimisestä, joista kuuluu ääntä kun niitä ravistaa. Voit näyttää vauvallesi miten eri leluista saa äänen kuulumaan omilla teoillaan.
– Auta vauvaasi harjoittelemaan ryömimistä. Kun hän on mahallaan, ja näet hänen tekevän uimaliikkeitä tai potkivan jaloillaan, paina kätesi vastukseksi hänen jalkapohjiaan vasten. Vauva saattaa liikkua muutaman sentin eteenpäin kunhän potkii jalkojaan kättäsi vasten ja oppii että pääsee eteenpäin.

 

Viikko 18

– Jos vauvallasi ei jo ole peiliä mistä hän voi katsella itseään, nyt on aika hankkia sellainen. Valitse särkymätön peili, joita lelukaupoissa myydään. Voit kiinnittää peilin kehdon ulkopuolelle, tai tukea sen hoitopöydän lähellä jolloin vauva voi katsella mitä tapahtuu. vauva nauttii itsensä katselemisesta peilistä. Voit myös mennä yhdessä katsomaan vauvan kanssa peiliin, jolloin hän ilahtuu itsensä näkemisestä sinun sylissäsi.
– Huom: Leikkikää tätä vain jos vauvasi kannattelee päätään kunnolla, ja nostaa sen mukaan kunnolla käsistä nostettaessa. Aseta vauva selälleen. Tartu häntä hellästi käsistä ja ala vetämään häntä istuma-asentoon. Hän auttaa käyttämällä lihaksiaan. Jatka liikettä, ja vedä hänet seisomaan asti. Tässä kohtaa voit nostaa hänet syliisi. Tämä on tällä hetkellä Leonin lempileikki, ja leikimme sitä usein sylissä, niin että hän nojaa jalkoihini aloitusasennossa.

Viikko 19

– Kutitusleikit ovat vauvasi mielestä hauskoja. Voit leikkiä esimerkiksi nimeämällä hänen kehonosiaan, ja kutittamalle kevyesti nimettyä osaa josta siirryt kutitellen massulle. Esim: ”Missä on vauvan varpaat?” Löydettyäsi ne, kutitat niitä ja matkustat sormillasi takaisin massulle joka on aloituspiste.
– Imitoi vauvasi tekemiä ääniä rohkaistaaksesi hänen puheenkehitystään. Pidä häntä sylissäsi kasvot itseesi päin, ja anna hänen jokeltaa ja tehdä muita ihania ääniään. Kun hän pitää tauon, toista viimeisenä kuulemasi höpötys. Hän kuuntelee sinua tarkasti ja saattaa yrittää toistaa sen, tai jokeltaa jotain ihan muuta. Hymyile ja halaa häntä, jos hän yrittää toistaa tekemiäsi ääniä. Leiki tätä leikkiä vauvasi kanssa, vaikka hän ei toistaisikaan. Autat vauvaasi oppimaan matkimisen kautta, joka on kielenoppimisen perusta.

Viikko 20

– Kannusta vauvaasi ryömimään. Aseta hänet lattialle tai leikkimatolle, ja aseta hänen eteensä hänen lempilelujaan niin ettei hän ihan yllä niihin. Anna hänen valita yksi leluista, ja kannusta häntä liikkumaan sitä kohti. Varo, ettei vauva turhaudu liikaa, vaan anna hänelle valittu lelu minuutin päästä mikäli hän ei yllä siihen ponnisteluista huolimatta.
– Jos vauvasi ei ole vielä mestarikääntyjä, auta häntä kehittymään sellaiseksi lelujen avulla. Aseta kultasi selälleen ja kiinnitä hänen huomionsa valitsemaasi leluun. Liikuta lelua hitaasti kaaressa hänen ylitseen, niin että hän kääntää päätään ja olkapäitään nähdäkseen sen. Vauvasi saattaa myös kaaristaa selkänsä ja kurkottaa kaulaansa nähdäkseen lelun. Tämä saattaa auttaa häntä kierähtämään itsekseen ympäri. Jos näin ei käy, auta häntä töytäisemällä kevyesti pepusta. Tämä auttaa vauvan kääntymiseen tarvittavia lihaksia vahvistumaan ja hän oppii kääntymään itsekseen tuotapikaa.

 

Mukavia leikkihetkiä oman mussukan kanssa!

 

Jos kaipaat lisää leikkivinkkejä, lue myös aiemmat postaukseni aiheesta:

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *