Hae
Ruokaturisti

Älä istu tuntemattomien miesten syliin ja ota heiltä lahjoja – paitsi kerran vuodessa

Joel on 4-vuotias, eikä ole koskaan aiemmin kysellyt joulupukista. Hän kysyi pari viikkoa sitten missä joulupukki asuu, ja sanoin asiaa sen kummemmin miettimättä, että joulupukki ei asu tavallaan missään, koska hän on satuhahmo aivan kuten Ryhmä Hau ja Frozenin Elsa. Joel oli vastaukseeni täysin tyytyväinen, ja jatkoi keskustelua kysellen ovatko dinosaurukset myös satuhahmoja. En ollut edes ymmärtänyt kuinka kummallinen vastaukseni muiden vanhempien mielestä saattaa olla, ennenkuin muutama tuttumme kauhisteli, että viemme ison osan joulun taikaa lapsiltamme. En jotenkin usko että joulupukki on yhtään vähemmän valovoimainen vaikken uskottele, että hän on oikea ihminen satuhahmon sijaan. Olemmehan halineet monta vuotta myös Muumeja, vaikka ne ovatkin satuhahmoja. Vai uskotteleeko joku lapsilleen myös muumien olevan oikeita?

 

Tuleeko joulupukki meille?

Meille ei ole tulossa joulupukkia tänäkään jouluna, ja siihen on kaksi syytä. Minusta tuntuu oudolta opettaa lapsilleni, että tuntemattoman miehen syliin on ihan ok kiivetä, jos saa lahjoja. Etenkin nykyään kun lapsille osataan opettaa pienestä pitäen omien rajojen kunnioittamista ja oikeutta koskemattomuuteen. Emme myöskään pyydä poikia halaamaan vieraitamme, elleivät he itse niin tee. Tuntuisi täysin absurdilta kannustaa poikia joulupukin syliin keräämään lahjoja. Miksi on ihan ok tehdä niin kerran vuodessa, ja vuoden muina päivinä tulee vältellä tuntemattomia vaikka he houkuttelisivat lahjoilla mukaansa? Ja miksi joulupukki saisi itselleen kunnian lasten kummien ja sukulaisten ajatuksella hankkimista lahjoista?

 


En ole mitenkään joulupukkikonseptia vastaan ja ymmärrän miksi niin monet ajattelevat joulun tuntuvan erityisemmältä kun lapset ajattelevat joulupukin olevan oikeasti olemassa. En myöskään koskaan sanoisi lapsilleni, ettei joulupukkia ole olemassa etteivät he vahingossa toistelisi sitä muille. Pojat ovat silti hyvin innoissaan nähdessään joulupukin erilaisissa joulutapahtumissa, ja heitä ei tunnu haittaavan lainkaan että kyseessä on satuhahmo. Kun ostimme Joelille legopakettia, ja hän kysyi kenelle se on, vastasin lahjan olevan joulupukille. Meillä ei tontut kurki ikkunoista eikä tarvitse olla kiltti saadakseen lahjoja, mutta joulupukki saattaa ilmeisesti saada lahjan tai pari.

 

Onko kukaan kanssani samoilla linjoilla?

 

Lue myös:  Vinkit stressittömämpään jouluun

 

Yksi kommentti

  1. Minna kirjoitti:

    Hyvä pointti! Eikä tule ongelmaa myöhemmin, että lapsi saa jostain selville ettei joulupukkia olekaan olemassa ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *