Hae
Ruokaturisti

Batman vs äiti – Taaperon ensimmäiset sanat

Muistat varmaan lapsesi ihan ensimmäisen sanan, entäs kymmenen ensimmäistä? Monella taaperolla ensimmäinen sana on se kaikista tärkein eli äiti, mutta ei vaan meidän poikien. Olen kirjoittanut ylös Joelin ja Leonin ensimmäiset sanat, ja nyt myöhemmin myös Joelin hauskimpia lausahduksia ylös vihkoseen. Lapset ovat aivan ihania oppiessaan puhumaan, ja juttua kyllä riittää. Leonin ihan ensimmäinen sana kuulosti kovasti äidiltä, mutta koska kukaan ei kutsu minua äidiksi vaan mamaksi eikä Leon ole koskaan kuullut siis ’äiti’-sanaa, niin kyseessä oli varmasti vahinkoäänne. Monen lapsen ensimmäinen sana on äiti, voisiko olla että siitä äiti-sana on saanut alkuperänsä kun se suomen kielessä muodostuu ihan itsekseen lapsella jo varhain?

 

Kerro kerro kuvastin ken on maassa kaunehin

 

Tässä 1v3 kuukauden ikäisen Leonin ensimmäiset sanat siinä järjestyksessä kun hän on oppinut ne sanomaan. Aivan ensimmäisen sanansa hän sanoi 11kk iässä vilkuttaen samalla mummilleen, josta päättelin että kyseessä on aivan oikea, merkityksellinen sana.

 

  1. Hei hei
  2. Kissa
  3. Papa
  4. Heppa
  5. Pupu
  6. Kiitos
  7. Tititititititi Batman
  8. Anna

 

Sano Pi-nok-kio

 

Luit aivan oikein, mama ei ole tällä listalla. No, onhan Batman taaperolle varmasti äitiä hyödyllisempi sana. Ei ole ihmekään, että kissa-sana tuli niin ajoissa, kun meillä pörrää kolme kissaneitiä koko ajan jaloissa. Ja koska kolmevuotias Joel laulaa tititiititito Batman -loruaan usein, ja pieni Leon matki sen heti. Samoin jos Leonille sanoo putiputiputi, niin hän toistaa sen vaikkei se mikään sana ainakaan suomeksi olekaan. Olisi tosin kiva, jos äitiin viittaava ’mama’ sana mahtuisi vielä ensimmäisen 10 sanan joukkoon.

 

Mikä teillä oli ensimmäinen sana?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *