Hae
Ruokaturisti

Tekeekö sokeri tosiaan ”vanhaksi ja rumaksi”?

Ravitsemustieteilijät ovat kaikki melko yksimielisiä sokerin haitoista. Ylimääräisestä, keinotekoisesta sokerista ei vain ole ihmiselle oikein mitään hyötyä. Sokeri piristää kyllä hetkellisesti, mutta väsyttää pidemmällä aikavälillä. Tämän lisäksi törmäsin Iltalehdessä hienosti otsikoituun juttuun, joka julisti, että sokeri ”tekee vanhaksi ja rumaksi”.  Tätä mieltä on ainakin The Sugar Detox: Lost the Sugar, Lose the Weight -kirjan kirjoittaja Brooke Alpert. Kirjoitus oli aika provosoiva, mutta olihan siinä pointtinsa.

 

Turvallisinta lienee pysytellä puisissa leivoksissa

 

Miten sokeri sitten vanhentaa ja rumentaa?

Kirjaa lukematta en tiedä miten sokeri rumentaa, mutta sen tiedän, että sokeri tuhoaa kollageenia. Ja kollageenin vähentyminen vaikuttaa ihon kimmoisuuden vähenemiseen. Tämän seurauksena iho ohenee, ja siihen tulee ryppyjä. Leidenin yliopiston ja Unileverin vuonna 2013 julkaisema tutkimus, kertoo että ihminen arvioidaan sitä vanhemman näköiseksi mitä korkeampi verensokeri hänellä on. Apua, tässä iässä ei enää huvita tuhota ihoaan muutaman makean hetken takia!

 

Isoin haitta sokerista on itselleni kuitenkin sen väsyttävä vaikutus. Ja kahden pienen pojan äitinä, arvostan pirteyttä sokeria enemmän. Nyt kun vietän vegaanista tammikuuta, voisin viettää seuraavaksi sokerittoman helmikuun. Sokerittoman kuukauden jälkeen osaa taas arvostaa hedelmien makeutta, ja huomaa ettei sitä sokeria oikeastaan tarvitse mihinkään. Usein käy niin, että kun sokerittoman kuukauden jälkeen maistaa jotain kakkua, on jopa vähän pettynyt, että tätäkö olen koko kuukauden odottanut.

 

Tämän sokerittoman ihanuuden resepti löytyy kirjoituksen lopusta

 

Miten vähentää sokerin syöntiä?

Olen aiemminkin kirjoitellut sokerin haitoista, ja kuinka olin jossain vaiheessa melkein riippuvainen sokerista. Olen viettänyt muutaman sokerittoman kuukauden silloin tällöin, jolloin olen kieltäytynyt kokonaan valkoisesta sokerista. Tavoitteena on ollut päästä pahimmasta riippuvuudesta eroon ja palata kohtuukäyttäjäksi. Sokerittomuuden ensimmäiset päivät ovat aina vaikeimmat, ja on hyvä tietää miten sokerihimon saa taltutettua ilman sokeria. Olen koonnut saamani vinkit yhteen: Irti sokerikoukusta – vinkit sokerinhimon iskiessä.

 

Mitä keinoja teillä on rajoittaa sokerin saantia?

 

Kokkaa sokeriton herkku: Banaanilettukakku

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *