Hae
Ruokaturisti

Kellukkeet, liivi, uimarengas – Mikä uima-apu sopii pienelle lapselle?

Olemme lähdössä kuukauden päästä Thaimaahan poikien kanssa, ja aloin miettimään miten saisin pojat viihtymään uima-altaassa. Koska tulemme viettämään paljon aikaa altaalla, haluan löytää 2- ja 4-vuotiaalle parhaimmat mahdolliset uima-avut. Kumpikin pojista käy parhaillaan uimakoulussa, ja siellä on käytössä vesijuoksuvyön näköiset vyöt, jotka Joel on nimennyt taikavöiksi. Hän haluaisi kovasti sellaisen mukaan Thaimaahan, ja uskon että voisimme sen avulla jatkaa uintiharjoittelua myös reissussa. Vaihtoehtoja on kuitenkin monia, ja aikani niitä vertailtuani, päätin jakaa ne myös kanssanne. Toivottavasti tästä on hyötyä jos mietitte myös mikä uima-apu olisi pienelle paras. Ja varmaan kaikille jo itsestäänselvyys, mutta painotan vielä ettei lasta ei saa ikinä jättää minuutiksikaan valvomatta veteen vaikka olisi kaikki uima-avut samaan aikaan päällä, ja hukkuminen tapahtuu hiljaa ja näyttää ulospäin sukeltelulta.

 

Joel 6 kk iässä Thaimaassa SwimTrainerin kanssa

 

Kellukkeet

Varmaan useimmiten pienillä lapsilla näkee kellukkeita, joita pidetään käsivarsissa. Olen varmaan ainoa vanhempi, joka kokee kellukkeet hankalina. En ymmärrä miten lapsen kädet on tarkoitus saada pulleaksi puhalletun kellukkeen sisälle. Lisäksi kellukkeen terävät reunat eivät näytä kovin mukavilta. Myös vyötärökelluke toimii joillain, mutta Joel valittaa kovan kellukkeen hiertävän kylkiä ja vatsaa. Luin, että on olemassa myös ”Puddle jumper” -kellukkeet, joissa on käsivarsikellukkeisiin tavallaan yhdistetty kelluke joka menee rintakehän ympäri. Sen luvataan pitävän lapsen pää vedenpinnan yläpuolella ja mahdollistavan liikkumisvapauden uidessa. Puddle Jumperissa on säädettävä solki, ja se sopii 15-30 kiloisille lapsille.

 

swimtrainer Uimarengas

Jos päätyy johonkin uimarenkaaseen, niin Swimtrainer on aivan mahtava. Kumpikin poika on kellunut sillä altaassa vierellämme vauvavuotensa aikana. SwimTrainer pitää lapsen pystyasennossa, niin että pää pysyy pinnalla ja lapsi pystyy polskimaan jaloillaan. Lapsi ei pääse tippumaan renkaasta läpi ainakaan helposti, ja kumpikin poika nautti renkaalla lokottelusta Toki vanhemman täytyy olla koko ajan valppaana, ja itse päästin renkaasta irti vain siksi aikaa että mieheni nappasi yllä olevan kuvan. Koskaan ei voi olla liian tarkkana kun kyseessä on vesi. SwimTrainer on suunniteltu lapsille 3 kuukaudesta aina 6 vuoteen saakka, mutta käytännössä meidän pojat eivät ole suostuneet uimaan sillä enää 2-vuotiaina.

 

Junior vesijuoksuvyö

Nyt kun googlettelin, niin tuo Joelin ja Leonin uimakoulussa käytetty ”taikavyö” on tosiaan nimeltään vesijuoksuvyö. Se sallii lapselle täyden liikkuvuuden ja lapsi pystyy uimaan käsiä käyttäen, toisin kuin kellukkeilla ja uimarenkaalla. Vesijuoksuvyö pitää lapsen oikeassa uintiasennossa, ja se ei pidä lasta pystyasennossa. Jos lapsi ei osaa itse uida auttavasti, lapsen vieressä täytyy olla koko ajan. Vesijuoksuvyö on siis erinomainen uinnin opetteluun, muttei välttämättä altaalla leikkimiseen. Lasten vesijuoksuvöitä löytyy eri kokoisina, painon mukaan luokiteltuna. Vesijuoksuvyöt on suositeltu 3-12 vuoden ikäisille.

 

EasySwin liivi

Kun pähkäilin lapsettomalle ystävälleni, etten tiedä millaisen uima-avun ostaisin Joelille reissuun, hän kertoi että kaikilla hänen sisarustensa lapsilla on aina ollut reissuissa joko uimaliivit tai topatut uimapuvut. En tiedä miten en itse ollut koskaan törmännyt kumpaankaan, mutta onneksi on Google. Löysin paljon kehuja EasySwim Pro Jacket -liivistä, joka takaa oikean uintiasennon ja jota käytetään usein avuksi uimaopetuksessa. Koska liivi ei ole  puhallettava, puhkeamisen vaaraa ei ole. Liivin kellukkeet on sijoitettu lapsen selkään ja rintaan, ja ne on suunniteltu sopimaan puvun kokoon ja lapsen painoon. Kun lapsi oppii uimaan paremmin, liivistä pystyy vähentämään kelluttavuutta poistamalla kellukkeita. Liivissä on vetoketju, joten se on helppo pukea ja riisua. Lisäksi tarralukitus estää vetoketjua avautumasta kesken uimisen. EasySwim liivi on tehty lämpöä eristävästä materiaalista, jossa on UV-suoja. Liiviä löytyy kuudessa koossa, pienin on 13-16 kiloiselle ja suurin 38-45 kiloiselle.

 

Kelluttava uimapuku

Kelluttava uima-asu näyttää aivan uimapuvulta, jossa on shortsilahkeet ja toppaukset yläosassa. Koska kellukkeet on kiinnitetty uimapukuun jo valmiiksi, ne pysyvät paikoillaan eivätkä liiku vääriin kohtiin. Lisäksi uimapuku on helppo pukea päälle, esimerkiksi vesijuoksuvyö pitää osata kiinnittää oikealle korkeudelle ja kireydelle. Yksi kelluttava uima-asu on Speedo Sea Squad Float. Speedon versio täyttää kaikki merkittävät Eurooppalaiset turvastandardit, mutten löytänyt mainintaa, onko puvussa UV-suoja. Olisi hassua pukea tämän alle UV-puku. Ainakin Speedon versiota löytyy neljässä eri koossa, pienin 2-3 v ja suurin 5-6 v.

 

 

Millaiset uima-avut hankin meidän pojille?

Tämän vertailun lopputuloksena, aion hankkia 4-vuotiaalle Joelille EasySwim liivin. Vaikka liivi on melko hintava, se kuulosti ominaisuuksiltaan parhaalta uimaan opettelevalle. Ja hinta ei kirpaise niin paljoa, kun tiedän Leonin saavan Joelin liivin parin vuoden päästä.  2-vuotiaalle Leonille aion nyt hankkia uimakoulusta tutun vesijuoksuvyön. Harkitsin ensi, jos kokeilisin Leonille vielä Swimtrainer-uimarengasta, mutta uskon että hänelle on enemmän hyötyä vesijuoksuvyöstä. Lisäksi ostan Leonille Thaimaasta jotkut söpöt käsivarsikellukkeet hauskanpitoon altaassa. Hankin pojille myös jotkin sukellettavat renkaat, jos he innostuvat treenailemaan sukellusta. Ja ostamieni uima-apujen alle puen tietysti pitkälahkeiset UV-puvut ja päähän samasta kankaasta hatut.

 

Minkä avulla teillä uidaan?

 

Lue myös kesälomastamme Kreikassa: Lomamatka, jonka jälkeen olin loman tarpeessa

 

2 kommenttia

  1. Taru kirjoitti:

    Moikka,

    Minkälaisen junior vesijuoksuvyön hankit? Haluatko jakaa kokemuksia hieman? Itselläni 2v lapselle harkinnassa tämä kesän uintireissuja varten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *