Hae
Ruokaturisti

Miten saimme ruokakulut kuukaudessa puolittumaan

Kerroin tammikuun alussa, että käytämme ruokaan aivan liikaa rahaa kuukaudessa ja olen vihdoin päättänyt opetella miten pysyä budjetissa. Meillä on mieheni kanssa omien tilien lisäksi yhteinen tili, jolta maksamme laskut ja teemme ruokaostokset. Käytimme aiemmin ruokaan ja ravintolassa syömiseen niin paljon rahaa, etten edes uskaltanut laskea summia yhteen. Ehdotin siksi, että vastaan koko tammikuun perheemme ruokasuunnittelusta ja ostoslistojen teosta. Ja uskomatonta, mutta ensimmäistä kertaa koskaan, käytimme ruokaan rahaa 1/3 vähemmän kuin olimme budjetoineet siihen. Aiemmin tilanne oli se, että nämä ruokaan budjetoidut rahat loppuivat tililtä jo kuukauden puolen välin jälkeen. Olemme siis saaneet ruokakulut kuukaudessa puolittumaan.

 

Blinien syönti ravintolassa ei ollut osana budjetin puolittamista

 

Näin saimme ruokakulut kuukaudessa puolittumaan

 

Määrittelimme ensin meille sopivan ruokabudjetin kuukaudeksi. Jaoin sitten summan neljällä ja päätin ettei viikossa saa mennä misään nimessä yli tuon summan rahaa ruokaan. Otin kuitit talteen kaikista ruokaostoksisra ja laskin koko ajan kumulatiivisesti paljonko rahaa on mennyt. Jos kävi niin, että olin käyttänyt viikon ruokabudjetin jo perjantaina, tein viikonloppuna hieman mielikuvituksellisempia ruokia kuivakaapin ja pakastimen aarteista. Löydät hyvän budjettipohjan esimerkiksi Marttojen sivuilta.

 

Lohipihvit kotikeittiöstä

 

Tein sunnuntaisin aina seuraavan viikon ruokalistan. Seuraavaksi kaivelin mitä kaapista jo löytyy ja tein ostoslistan puuttuvista aineksista. Lisäksi lisäsin listalle tarvittavat aamiaiset ja iltapalat. Kun kaapista löytyy kaurahiutaleita, maustamatonta jugurttia, kananmunia ja leipää niin pojille saa loihdittua aina vaihtelavat aamupalat, välipalat ja iltapalat. Söin itse aina kotitoimistolla saman välipalan, niin ostoslistan tekeminen helpottui.

 

Kun kävimme kaupassa, ostimme oikeasti vain sen mitä ostoslistalla luki. Tämä oli ehkä vaikein vaihe, kun usein teki mieli muuttaa lennosta ruokasuunnitelmia. Nyt kun vasta harjoittelin budjetissa pysymistä, pysyttelin tiukasti päivällissuunnitelmissamme. Toki saatoin vaihtaa eri päivien illallisten paikkaa keskenään, mutten alkanut kaupassa säätämään listoja mielihalujen mukaan. En myöskään eksynyt kertaakaan karkkihyllylle tai pakastealtaalle, sillä ostoslistalle ei jostain syystä ollut eksynyt mitään herkkuja.

 

Ravintolakäynnit vain lauantaisin

 

Söimme aiemmin muutaman kerran viikossa ulkona. Tammikuun ajan kävimme ulkona syömässä lauantaisin. Tosin ei ollut tarvetta käydä useammin, kun tiesi aina mitä joka ilta tulisi syömään päivälliseksi ja ainekset löytyivät kaapista.

Aion jatkaa samalla tiukalla linjalla ainakin vielä helmikuun. Tavoitteena on siis jatkossakin jatkaa budjetissa pysymistä, mutta uskon että jos pari kuukautta harjoittelen yllä olevilla taktiikoilla, niin jatkossa järkevä ruokasuunnittelu ja vain tarpeeseen ostamisen tulisi jo selkärangasta.

 

herkullista helmikuuta!

Lue myös: Tänä vuonna opettelen miten pysyä budjetissa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *