Hae
Ruokaturisti

Leikkejä kuuden kuukauden ikäisen vauvan kanssa

Kuten postauksessani Leikkejä kuukauden ikäisen vauvan kanssa lupasin, suomennan ja tiivistän teille joka kuukausi ”Your baby’s first year week by week”- kirjasta kuukauden vauvaleikit. Taas on kuukausi vierähtänyt Leonin kanssa ja hän täyttää huomenna 6 kuukautta! On siis taas aika uusille vinkeille, ja meidän tapauksessa kiinteiden aloitukselle.

 

Muista myös, että kaikenikäiset vauvat (ja varmaan muutkin lapset) nauttivat kun katsot heitä suoraan silmiin ja puhut heille mahdollisimman paljon. Lue ja laula vauvallesi siis aina kun voit. Hän rakastaa kuunnella ääntäsi, vaikka et muistaisikaan sanoja tai pysyisi nuotissa. Itse ainakin usein keksin omia sanoja unohtuneiden tilalle, ja olen vähän hämilläni muskarissa kuullessani laulujen ”oikeat versiot”. Leonin kuvan alla kirjan leikki-ideat 5-6 kuukauden ikäisen vauvan kanssa.

 

Viikko 21

– Kannusta vauvaasi matkimaan eleitäsi ja ilmeitäsi. Ota vauva syliisi, niin että hän näkee kasvosi. Työnnä kielesi ulos. Pullista poskiasi. Heiluta nenänpäätäsi. Tee kaikkia hassuja ilmeitä. Tavoitteena on, että vauvasi matkisi sinua. Jos hän matkii sinua, matki vuorostasi häntä. Voit myös kannustaa vauvan sisaruksia leikkimään tätä vauvan kanssa, näin kaikilla on hauskaa.
– Vie vauvasi ulos katselemaan maailmaa. Istu ulkona vauva sylissäsi, ja selosta hänelle mitä näet ympärillänne. Anna hänen koskettaa puiden lehtiä ja tutkia niitä. Älä anna hänen kuitenkaan laittaa niitä suuhunsa. Anna hänen kuunnella soran rapinaa kun kävelette ulkona, tai meren ääntä, riippuen siitä missäpäin maailmaa asutte.

 

Viikko 22

– Yksi hauska leikki aina esimerkiksi vaipanvaihdon yhteydessä on mahan päristely. Laita huulesi vauvan paljaalle mahalle ja puhalla. Vauvasi nauttii tästä, ja saattaa kikattaa ääneen. Leikki kutittaa vauvaa, ja tekemäsi ääni on kaiken lisäksi hauska.
– Ei ole liian aikaista tutustuttaa vauvaa tieteeseen. Osta prismalasi ja ripusta se ikkunaan tai pidä sitä auringon valoa vasten kun näytät prismaa vauvallesi. Näytä hänelle kauniita sateenkaaria, joita prisma heijastaa seinälle. Prisma on siis optinen laite, jolla voidaan taittaa tai heijastaa valoa ja hajottaa valoa valospektrin sateenkaaren väreihin. Huom: Suomessa ei taideta myydä prismoja lelukaupoissa, eikä edes Prismassa 😀

 

Viikko 23

– Jos vauvasi osaa istua tuettuna: Istuta vauva syliisi, niin että jalkasi ovat kiinni toisissaan ja jalkapohjat lattiassa. Pidä vauvasi käsitä kiinni ja tue hänen yläselkäänsä ja niskaansa. Hyppyytä vauvaasi hellästi polvillasi samalla lorutellen vaikka Körö, körö kirkkoon tai laulaen Ihahaa-laulua.
– Vedellä leikkiminen on vauvan mielestä hauskaa. Sinun tehtäväksesi jää vauvan turvallisuuden varmistaminen. Ota kylpyyn mukaan muutama erikokoinen, pienehkö kippo, esimerkiksi mitta-astiat sopivat hyvin. Kaada vettä yhteen kuppiin, ja sieltä vielä kolmanteen. Anna vauvasi katsella kun kaatelet vettä kupista toiseen, ja takaisin kylpyveteen. Voit leikkiä vauvan kanssa tätä kesällä myös ulkona, jolloin voit antaa vauvan myös koskettaa vettä.

 

Viikko 24

– Jos vauvasi osaa istua, voitte leikkiä pallolla yhdessä. Valitse kirkkaanvärinen pallo. Vieritä pallo seinää vasten, jotta se vierii takaisin. Pomputtele palloa hitaasti ylös alas. Vauvasi seuraa palloa tiiviisti katseellaan. Jos hän yrittää kurkottaa palloa kohti, anna pallo hänelle tutkittavaksi. Voit myös näyttää hänelle kuinka palloa vieritetään. Tämä leikki auttaa häntä harjoittelemaan liikkuvan objektin seuraamista katseellaan, ja myös kehittää hänen koordinatiotaan. ?
– Voit pikkuhiljaa opettaa vauvallesi tavaroiden etsimistä. Istuta vauvasi lattialle tai laita hänet mahalleen makaamaan. Ota lelu, josta hän tykkää, ja piilota se osittain lähellä olevan viltin tai maton alle. Jätä osa lelusta näkyville, jotta hän tietää mikä lelu on piilossa. Pyydä vauvaasi etsimään lelu. Nosta vilttiä tai mattoa, ja esitä hämmästynyttä lelun löydyttyä. Jatka leikkimistä niin, että osa lelusta pilkottaa piilosta. Kun vauvasi joku päivä tajuaa leikin juonen, voit piilottaa lelun kokonaan.

Mukavia leikkihetkiä oman kullanmurun kanssa!

 

Jos kaipaat lisää leikkivinkkejä, lue myös aiemmat postaukseni aiheesta:

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *