Hae
Ruokaturisti

Säännöllinen ateriarytmi – arjen pelastus vai ahdistus?

Noudatamme lasten kanssa todella säännöllistä ruokailurytmiä, vaikka itse saatamme syödä iltapalaa vasta yhdentoista aikaan illalla. Pidämme ateriarytmin samana arkisin ja viikonloppuna, ja lipsumme siitä ainostaan äärimmäisissä hätätilanteissa. Montaa vanhempaa liian tarkka rytmitys saattaa ahdistaa, mutta meille säännöllinen ateriarytmi on pelastus. Suunnittelemme menommekin aina ruokailun ympärille, emmekä mene paikkoihin mistä lapsille ei löydy sopivaa ruokaa. Vaikka pidämme rytmistä kiinni, saatamme toisinaan vaihtaa aterioiden paikkaa keskenään. Perjantaisin pojilla on uimakoulu päivällisaikaan, joten syömme matkalla iltapalan ja uimakoulun jälkeen päivällisen.

 

Ravintola, jossa lastenlistalla oli muutakin kuin ranskalaisia

 

meidän Säännöllinen ateriarytmi

  • 8.00 aamiainen
  • 11.30 lounas
  • 14.30 välipala
  • 17.00 päivällinen
  • 19.30 iltapala

 

Ateriarytmimme lienee melko perinteinen, ja sillä tulee syödyksi viisi ateriaa päivässä. Pojat heräävät arkisin ja viikonloppuisin puoli kahdeksan aikaan, ja syömme aamiaisen mahdollisimman pian heräämisen jälkeen. Lounaan syömme samaan aikaan kuin päiväkodissakin, eli ennen puolenpäivän päikkäreitä, ja välipalan heti päiväunien jälkeen. Päivällisen pyrimme saamaan pöytään aina viideksi, vaikka välillä saattaa venähtää puoli kuuteen. Iltapalan syömme ennen muita iltatoimia. Emme napostele ruokien välissä, vaan ajoitamme mahdolliset herkut aina aterioiden yhteyteen. Tai siis, lapset eivät napostele, itsehän mussuttelen pähkinöitä ja välillä suklaatakin kun lapset eivät näe.

 

Aamu alkaa puurolla

Aamu alkaa puurolla

 

Loimme nykyisen päivärytmimme esikoisemme Joelin vauvavuotena, ja olemme noudattaneet sitä siitä asti. Leonin oli todella helppo sujahtaa mukaan rytmiimme syntymästään saakka, ja hän on aina ollut hyvin säännöllinen nukkuja. Rytmimme on sama kuin poikien päiväkodissa. Säännöllisyys ja ennustettavuus luovat lapsille turvaa, ja auttavat lasta rytmittämään arkensa. En tiedä onko tällä oikeasti yhteyttä asiaan lainkaan, mutta kumpikaan pojistamme ei ole koskaan vetänyt itkupotkuraivareita edes pahimpina uhma-aikoinaan. Tästä haluaisin kiitellä säännöllisen ruokailurytmin edesauttamaa tasaista verensokeria.

 

Millainen ateriarytmi teillä toimii?

 

Lue myös: Taaperon päivärytmi on perheen rytmi

 

2 kommenttia

  1. Tinde kirjoitti:

    Meillä hyvin samanlainen rytmi! Arki sujuu niin hyvin kun kaikki tietää mitä tapahtuu. Voitko tehdä postauksen kevätvaatteista kun se on ajankohtaista? Myös poikien lempi ruuat kiinnostaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *