Hae
Ruokaturisti

Leikkejä yhdeksän kuukauden ikäisen vauvan kanssa

 

Kuten postauksessani Leikkejä kuukauden ikäisen vauvan kanssa lupasin, suomennan ja tiivistän teille joka kuukausi ”Your baby’s first year week by week”- kirjasta kuukauden vauvaleikit. Meillä on enää neljä kokonaista kuukautta vauvavuotta edessä, sillä Leon täytti tänään jo yhdeksän kuukautta! Tämän kuun aikana on tapahtunut kehityksellisesti hurjan paljon. Leon ryömii hirmuista vauhtia eteenpäin, eivätkä kissat ole uskoa silmiään kun aiemmin niin harmiton ihmislapsi tulee hurjalla vauhdilla heitä kohti. vauvamme myös viihtyy konttausasennossa melko hyvin, ja on ottanut muutaman haparoivat konttausaskeleenkin. Leon  ei osaa vielä istua ilman tukea, mutta tuskin siinäkään kauaa menee. Säkkituolissa hän onnistui hetken istuskelemaan ihan itsekseen.

Nyt on siis taas aika uusille leikkivinkeille. Vauvasi nauttii edelleen jakamattomasta huomiostasi, ja siitä että jaksat ihastella hänen uusia taitojaan. Katso vauvaasi siis suoraan silmiin kun leikit hänen kanssaan seurassaan, ja puhu hänelle aina mahdollisimman paljon. Leonin ryhdikkään konttauskuvan alla kirjan leikki-ideat 8-9 kuukauden ikäisen vauvan kanssa. Merkitsin tuttuun tapaan Leonin lempparit sydämellä ?.

 

Näin hiotusta konttausasennosta kelpaa lähteä liikkeelle

 

Viikko 33

– Leiki vauvasi kanssa hippaa. Kun vauvasi ryömii tai konttaa sinusta poispäin, ryömi hänen peräänsä. Sano samalla ”nyt nappaan sinut kiinni!”, ja ryömi hitaasti hänen perässään niin että hän ehtii hieman karkuun. Vauvasi nauttii kun yrität saada häntä kiinni ja hän pääsee treenaamaan nopeuttaan. ?
– Opeta vauvaasi ennakoimaan. Pidä häntä sylissäsi kasvot sinuun päin ja pidä häntä käsistä kiinni. Hypytä vauvaasi ylös alas kevyesti ja laula jotain yksinkertaista, hänelle tuttua laulua. Avaa polviasi hieman sopivassa kohdassa laulua, niin että hän tipahtaa hieman alemmas. Laula laulu uudestaan, ja tee sama aivan samassa kohdassa laulua. Pian vauvasi oppii ennakoimaan tekosi, ja tietää missä kohtaa laulua hän tipahtaa hieman alemmas. Huomaat hänen ilmeestään tai naurusta, että hän tietää mitä on tulossa seuraavaksi.

 

Viikko 34

– Opeta vauvaasi käyttämään toista esinettä saadakseen haluamansa lelu. Sido naru johonkin vauvasi leluun. laita lelu niin, ettei vauvasi yllä siihen. Jätä narun toinen pää hänen eteensä. Näytä hänelle miten hän saa lelun vetämällä narusta. Kehu kultaasi kun hän onnistuu lopulta itse. Huom! Älä jätä narua valvomatta vauvasi ulottuville.
– Tämän leikin avulla voit näyttää kullanmurullesi, että hän voi ylettyä asioihin seisomalla. Aseta hänen lempilelunsa tukevalle tuolille tai sohvalle. Kannusta häntä elein ja sanoin nousemaan lelua kohti tuolia pitkin. Jos hän ei ymmärrä mitä ajat takaa, voit nostaa hänet itse seisoma-asentoon, niin että hänen kätensä nojaavat tuoliin tai sohvaan. Kun hän saa lelun käsiinsä, kehu vauvaasi ja taputa. Laita vauvasi sitten takaisin lattialle, ja anna hänen yrittää uudestaan. ?

 

Viikko 35

– Tässä iässä vauva on hyvin kiinnostunut esineiden koosta suhteessa toisiin. Siksi häntä saattaa kiinnostaa astioiden täyttäminen ja tyhjentäminen. Voit täyttää kulhon tai rasian palikoilla. Tyhjennä rasia vauvasi edessä, ja kannusta häntä laittamaan palikat takaisin rasiaan. Myös erikokoisilla mittakupeilla on kiva leikkiä, sillä niitä pystyy pinoamaan sisäkkäin.
– Istu lattialla vauvasi edessä. Ryömi hänestä poispäin, käänny ja kehota vauvaasi ottamaan sinut kiinni. Ryömi niin hitaasti, etät vauvasi saa sinut kiinni. Naura, halaa vauvaasi ja ryömi jälleen poispäin. Jos vauvasi vaihtaa rooleja ja lähtee konttaamaan sinua karkuun, ota hänet kiinni ryömimällä hitaasti hänen perässään. ?

Viikko 36

– Tehkää yhdessä ääniä! Ota metallinen kulho tai kattila, ja tiputa sinne esimerkiksi palikoita. Metallin kovaääninen kolahdus on vauvastasi hauska ääni. Ota palikka käteesi, käännä käsi kämmenpuoli alaspäin ja avaa sormesi, niin että palikka tippuu kulhoon. Näytät näin vauvallesi, miten palikasta irrottaminen tapahtuu. Seuraavaksi laita palikka vauvasi käteen, ja näytä miten hän irrottaa otteensa palikasta niin, että se tippuu kulhon kolahtaen. Reagoi iloisesti aina kun vauva saa palikan tippumaan kulhoon.
– Kannusta vauvaasi musisoimaan. Anna vauvallesi kulho tai metallinen piirakkavuoka, ja vaikkapa puinen lusikka. Aseta kulho tai vuoka vauvasi eteen ylösalaisin, ja näytä miten sitä rummutetaan lusikalla. Kännykällä kuvattu video paljasti, että esikoisemme oli tässä iässä mieletön rummuttaja, kun taas Leon ottaa hieman varovaisemmin ja jopa vähän säikähtää tekemiään ääniä.

 

Jos kaipaat lisää leikkivinkkejä, lue myös aiemmat postaukseni aiheesta:

 

Hauskoja leikkejä nyt jo niin vauhdikkaan vauvasi kanssa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *