Hae
Ruokaturisti

Lapselle lahjaksi rahaa – tuhlailijasta rahan arvon tuntevaksi

Juhlimme viime viikonloppuna esikoisemme 6-vuotis synttäreitä. Olin jo monena vuonna juhlien jälkeen miettinyt, että Joel saa aivan liikaa lahjoja ja ne hukkuvat massaan. Jo viime vuonna haaveilin, että pyytäisin juhlavieraita tuomaan pelkästään kortin ja jos he haluaisivat, niin jonkin kolikon. En vain kehdannut, koska ajattelin että on jotenkin epäkorrektia pyytää lapselle rahaa lahjaksi. Nyt tänä vuonna, kun Joel kutsui synttäreilleen 18 lasta, ajattelin kauhulla juhlien jälkeisiä materiaalivuoria ja rohkaisin mieleni. Kysyin ensiksi Joelilta, mitä mieltä hän olisi jos saisi monen pienen lahjan sijasta rahaa, jolla hän voisi ihan itse valita yhden isomman lahjan. Koska Joel on ollut viime aikoina kovin kiinnostunut rahasta ja mitä milläkin summalla saa ostettu, hän otti ehdotukseni onneksi vastaan ilomielin.

 

Lapselle lahjaksi rahaa

 

Kun Joelin kaverisynttäreiden päivä läheni, valmistelin häntä vielä ennakkoon. Kertasin Joelille, että koska yhdessä sovimme, että pyydämme etteivät vieraat toisi lahjoja, hänen ei tule pettyä kun lahjoja ei tule. Sovimme myös, ettei hän ala laskemaan saamojaan kolikoita heti juhlissa vaan keskittyy vieraan saapuessa hänen tuomaansa korttiin.

 

Joel ilahtuu onnittelukortista, mutta voit halutessasi tuoda jonkun kolikon, niin synttärisankari pääsee harjoittelemaan rahankäyttöä lelukaupassa.

 

Kun ensimmäiset vieraat tulivat, minua hieman jännitti. Joel kiitti vieraita kauniisti korteista ja ihasteli piirroksia. Moni oli paketoinut tuomansa kolikon mielikuvituksellisella tavalla, ja Joel pääsi availemaan juhlien jälkeen paketteja tuttuun tapaan. Muutama vieras toi lahjan, mikä oli toisaalta ihan kiva. Meillä kun ei tietenkään ole mitään lahjoja vastaan, mutta 18 lahjaa olisi ollut jo liikaa 6-vuotiaalle, tai oikeastaan myös aikuiselle. Joel oli myös toivonut Heureka Shopista robottia, jonka voi itse rakentaa ja sille voi koodata erilaisia toimintoja, ja sen hänen kumminsa toivat hänelle yhteislahjana.

 

 

rahan saaminen lahjaksi opettaa rahan arvoa

 

Ai mitäkö Joel osti saamillaan rahoilla? Hän laski rahat juhlien jälkeen, ja sai 45€ potin. Olin luvannut ennakkoon jo tuplaavani sen summan minkä sai saisi kavereiltaan, ja niin hänellä oli 90€ käytettävissä. Ihmetyksekseni hän pyysi päästä kirpparille, vaikkemme ole koskaan yhdessä käyneet. Menimme päiväkodin jälkeen läheiselle lastentavaroihin ja -vaatteisiin suuntautuneelle kirppikselle. Joel kierteli ja harkitsi kauan ostavansa Ryhmä Hau -lentokoneen 10 eurolla. Lopuksi hän päätyi valitsemaan kaksi Ninjago-lehteä eurolla, sillä ei halunnut käyttää 10 euroa leluun. Luulin vain välttävämme lahjavuoret, mutta tulimme samalla opettaneeksi Joelille rahan arvoa. Jännästi häntä ei huvitakaan tuhlata omia rahojaan, ja hänestä on tullut paljon tietoisempi siitä mitä asiat oikeasti maksavat. Joelilla on siis vielä 89€ synttärilahjarahoja tuhlaamatta. Ne hän ilmoitti säästävänsä omaa Teslaa varten.

 

onko teillä puhuttu lasten kanssa rahasta?

Lue myös: Lasten joululahjat ja antamisen ilo

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.