Hae
Ruokaturisti

Leikkejä seitsemän kuukauden ikäisen vauvan kanssa

Kuten postauksessani Leikkejä kuukauden ikäisen vauvan kanssa lupasin, suomennan ja tiivistän teille joka kuukausi ”Your baby’s first year week by week”- kirjasta kuukauden vauvaleikit. En kestä, Leon täytti tänään jo seitsemän kuukautta! Apua, vauvavuotta on enää vähemmän jäljellä kuin sitä on kulunut. Olen nauttinut sanoinkuvaamattoman paljon näistä kuukausista Leonin kanssa. Nyt jo haikailen, ettei talossa ole enää kauaa ihanaa, vauvantuoksuista pientä ihmistä.

Nyt on siis taas aika uusille leikkivinkeille. Muista myös, että kaikenikäiset vauvat (ja varmaan muutkin lapset) nauttivat jakamattomasta huomiostasi. Katso vauvaasi siis suoraan silmiin kun olet hänen ihastuttavassa seurassaan, ja puhu hänelle mahdollisimman paljon. Leonin kuvan alla kirjan leikki-ideat 6-7 kuukauden ikäisen vauvan kanssa. Merkitsin tuttuun tapaan  Leonin lempparit sydämellä ?.

 

 

 

Viikko 25

– Piilonen on hauska leikki! Vauvasi kikattaa onnellisena, kun piiloudut käsiesi tai nurkan taakse ja ilmestyt uudelleen näkyviin. Voit myös piilottaa vauvasi kasvot käsilläsi. Näin hän oppii, että esineet joita hän ei näe, ovat silti vielä olemassa. Joel leikkii tätä Leonin kanssa mielellään. Välillä Joel on vaan liian kauan piilossa, ja Leon ehtii jo unohtaa leikin, ja säikähtää säpsähtäen kun Joel ilmestyy. ?
– Harjoitelkaa eri kuvakulmista katsomista. Käännä vauvan lelu ylösalaisin hänen edessään. Vauvasi saattaa kääntää lelun takaisin oikeinpäin. Jos ei, niin näytä hänelle miten se tehdään.
– Altista vauvaasi erilaisille äänille. Voitte kuunnella ulkona esimerkiksi linnunlaulua, meren ääntä ja puiden lehtien kahinaa. Sisällä voit vaikkapa rypistää voipaperia, laskea vettä hanasta tai kahisuttaa sanomalehteä. Kuunnelkaa ääniä yhdessä!

 

Viikko 26

– Vesileikit ovat vauvasta hauskoja. Laita sumutepulloon huoneenlämpöistä vettä, ja sumuta vauvaasi hieman käsivarsiin tai jalkoihin, Anna vauvasi tuntea vesi ihollaan. Suihkuta vettä ilmaan, niin vauvasi saa katsoa veden kulkua ilmassa. Voitte leikkiä tätä kesällä ulkona tai kylpyammeessa.
– Jatka myös erilaisten piilosleikkien leikkimistä, sillä nämä edesauttavat näkökyvyn kehittymistä ja ovat hyvää aivojumppaa. Voit piilottaa lelun viltin alle niin, että vauvasi näkee mihin sen laitoit,  ja antaa hänen etsiä lelu. Voit myös ottaa ohuen huivin ja laittaa sen vauvan kasvoille ja vetäistä pois.

 

Viikko 27

–  Vauvat rakastavat erilaisten äänien tuottamista. Siksi helistimet, kulkuset ja muut ääntä helposti tuottavat lelut ovat vauvojen suosikkeja. Näissä leluissa on erinomaista se, että vauva pystyy helposti näkemään mikä äänen aiheutti. Kun kuulet äänen, käännä vauvasi ääntä kohti, jotta hän oppii mistä erilaisia ääniä tulee. Lentokone taivaalla, ohiajava auto ja koiran haukunta ovat kaikki mielenkiintoisia ääniä. Leon ainakin on niin utelias, että kääntää päätään joka suuntaan aina uuden äänen kuullessaan, ilmeisesti äänen lähdettä etsiessään ?
– Harjoitelkaa sorminäppäryyttä erilaisten lelujen avulla. Anna hänelle erimuotoisia ja -kokoisia leluja. Esimerkiksi kylpyleluina olisi hyvä olla erimuotoisia kelluvia leluja, joita hän voi tutkia. Sormiruokailijathan harjoittelevatkin jo monta kertaa päivässä ruokapöydässä.

 

Viikko 28

– Jos sinulla sattuu olemaan isohko pallo, aseta vauvasi mahalleen pallon päälle, niin että tuet häntä samalla. Laita vauvan lempparilelu lähelle, mutta niin ettei hän yllä siihen. Pidää vauvaa pallon päällä, ja kannusta häntä kurkottamaan lelua. Tämä kehittää vauvan jalkalihaksia, sillä hän yrittää potkia jaloillaan maasta vauhtia, jotta pääsisi lelunsa luokse.
– Voit jo opetella oman vuoron odottamista tällä hauskalla leikillä. Ota huivi ja anna vauvalle yksi kulmista. Vedä itse kevyesti toisesta kulmasta, ja löyhää sen jälkeen otteesi. Nt on vauvan vuoro, kannusta häntä tekemään samoin. Jos vauvasi ei vedä huivista vuorollaan, aseta kätesi hänen kätensä päälle ja näytä hänelle miten se tehdään. Leon tykkää leikkiä tätä, ja meillä se näyttää usein kyllä enemmänkin köydenvedolta. ?

 

 

Mukavia leikkihetkiä oman pienen kanssa!

 

Jos kaipaat lisää leikkivinkkejä, lue myös aiemmat postaukseni aiheesta:

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *