Hae
Ruokaturisti

Vauvan vyöhyketerapia – Meidän kokemuksemme

Esikoisemme Joel oli melko itkuinen ja tyytymätön vauva, etenkin Leoniin verrattuna. Jouduimme aina hytkyttelemään häntä sylissä saadaksemme hänet nukahtamaan. Hän itki monta tuntia vuorokaudessa, mutta onneksi hänellä ei ollut varsinaista koliikkia. Refluksikin jätetiin pois laskuista. Selkeästi Joelia väänsi mahasta, ja yritin aina hieroa sitä. Ainoa minkä huomasin selvästi vähentävän hänen itkuisuuttaan oli se kun lopetin maitotuotteiden käytön. Onneksi nykyään on niin ihania vegaanisia aitotuotteita, ettei kukaan edes maitoa kaipaakaan! Olin kuullut, että vyöhyketerapiasta saattaisi olla apua Joelin tukalaan oloon ja siitä johtuvaan itkuisuuteen. Päätin kokeilla josko Vauvan vyöhyketerapia toisi helpotuksen myös meidän viiden kuukauden ikäiselle. Googlettelin hieman, ja löysin Vallilassa omaa hoitolaa pitävän AnneVuotarin. Varasin heti samalle viikolle ajan, ja menimme Joelin kanssa vyöhyketerapiaan avoimin mielin.

Vauvan vyöhyketerapia

Anne kertoi, että hänellä on paljon kokemusta vauvoista asiakkaina. Hän kertoi, että vauvat useasti rentoutuvat hoidon aikana ja saattavat nukkua sen jälkeen oikein kunnon päikkärit. Joel nukkui aina vain kerrallaan tasan 29 minuuttia, joten kuulosti hyvältä 🙂 Muistan, että ensimmäisen kertamme jälkeen Joel tosiaan nukkui kokonaisen tunnin. Ehkä tämä oli yksi syistä miksi kävimme Joelin kanssa kerran kuukaudessa Annen luona tästä lähtien. Lopetimme vyöhyketerapiassa käymisen vasta kun Joel aloitti päiväkodin hieman vaille 2-vuotiaana. Tässä vaiheessa hän oli jo melko vilkas kaveri, eikä oikein jaksanut pysyä paikoillaan hoidettavana.

Kun sain Leonin, minulle oli ihan selvää että käyn myös hänen kanssaan Annen luona. Kävimme ensimmäisen kerran kun Leon oli vasta 1,5 kuukautta. Aloitimme siis paljon aiemmin kuin Joelin kanssa. Vaikka Leon on niin ihanan tyytyväinen ja hyväntuulinen vauva, häntä vaivasi myös ilmavaivat. Yksi vyöhyketerapiakerta kestää puoli tuntia, ja Leon nauttii selkeästi joka minuutista. Anne hieroo aina kämmenet, jalkapohjat, korvan pisteet ja vatsan alueen. Leon on aina hoidon ajan tyytyväisenä hoitopöydällä, mutta Joel oli usein hoidon ajan sylissäni.

 

”80-90 prosenttia vauvoista saa vyöhyketerapiasta helpotusta vaivoihin ja usein oireet poistuvat kokonaan”, arvioi Anne Vuotari.

 

 

Annen luona on aina kiva käydä, ja hänen kanssaan voi rupatella vaikka mistä samalla kun hän hoitaa Leonia. Juttelin Annen kanssa vyöhyketerapiasta enemmän viime viikolla, kun kävimme Leonin kanssa taas vyöhyketerapiassa. Hän kertoi, että yleisimmät syyt miksi vanhemmat tuovat vauvansa hänen hellään hoitoonsa on koliikki, unihäiriöt, vatsanväänteet ja yleinen itkuisuus. Vyöhyketerapian voi aloittaa jo 3-4 viikon iässä. Yleensä 3 hoitokertaa riittää, mutta itse tykkään käydä joka kuukausi sillä uskon, että Joelin itkuisuus hieman väheni ja hän nautti hoidosta. Leonin kanssa käyn enemmän ennaltaehkäisevästi, ja voi olla että lähestyvä kiinteiden aloitus vaatiikin vyöhyketerapiaa. Leon nauttii tosiaan hoidosta ihan silminnähden. Hoidon jälkeen juomme aina maitohuikat hoitolassa, ja Leon saa nukahtaa vaunuihin tyytyväisenä.

 

”Suolisto-oireiden lisäksi vyöhyketerapialla voidaan hoitaa vauvojen kohdalla esimerkiksi allergioita ja unihäiriöitä. Se voi auttaa myös syntymätraumasta toipumisessa, kehon hahmottamisessa ja liikkumaan oppimisen vaikeuksissa”, Anne kertoi.

 

Olen miettinyt tätä ”syntymätraumateoriaa”. Jokainen aikuinenkin kuulemma kantaa kehossaan mukana traumoja omasta syntymästään, ja niitä työstetään usein erinäisissä terapioissa. Syntymä on vauvalle aina hieman traumaattinen tapahtuma, kun vauva joutuu nopeasti tuntemastaan ihanasta, lämpöisestä paikasta kovaääniseen, kirkkaaseen maailmaan.Mutta jotkut syntymät ovat traumaattisempia. Joelin syntymä kesti ikuisuuden, ja hänen napanuoransa oli kiertynyt kaulan ympärille. Lapsivesi oli vihertävää, eli hän oli selkeästi stressaantunut. Leonin synnytys taas meni täydellisesti, ilman kivunlievitystä. Joel oli todella itkuinen ja tyytymätön vauva, kun taas Leon on herra Aurinkoinen koko ajan ja itkee kerrallaan n. 5 minuuttia. Meidän poikien kohdalla syntymätraumateoria pitää täysin paikkansa. Vyöhyketerapialla hoidetaan myös näitä syntymätraumoja, ja Joel on nykyään iloinen, ihana taapero. Kuka tietää kuinka suuri osa tästä on vyöhyketerapian ansiota?

 

millaisia kokemuksia teillä on vyöhyketerapiasta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *