Hae
Ruokaturisti

Bao Bun sämpylät – Itsetehdyt höyrysämpylät

Taiwanilaiset bao bun höyrysämpylät ovat  löytäneet suomalaisiinkin keittiöihin tiensä muutama vuosi sitten. Nyt niiden suosio on noussut niin paljon, että niitä saa jopa valmiina kaupoista. Vaasan Street food -tuoteperheen Bao bun sämpylät ovat ihan hyviä, mutta niitä on pakkauksessa vain neljä kappaletta ja tulee melko kalliiksi ostaa niitä koko perheelle. Moni yllättyy miten helppo höyrysämpylöitä on tehdä itse ja niistä saa juuri sen kokoisia kuin haluaa. Voit myös pakastaa osan bao buneista kypsentämättöminä, ja napata pakastimesta höyrytykseen kun mieli tekee. Tarvitset vain höyrytyskorin, mutta sitä tarvitset myös valmiiden sämpylöiden lämmittämiseen parhaan lopputuloksen takaamiseksi. Mutustelin bao buneja usein Shanghaissa asuessani. Silloin söin vielä lihaa niin porsaanliha eli Gua bao oli suosikkini. Gua tarkoittaa porsaanlihaa ja bao sämpylää, eli bao bun on nimityksenä melko hassu, mutta sointuu hyvin suuhun. Rakkaalla pullalla monta nimeä. 

 

Bao bun sämpylät (noin 10 kpl)

 

 

Mitä tarvitset

 

Bao bun sämpylät

 • 4,5 dl vehnäjauhoja
 • 1,5 dl vettä
 • 2 tl kuivahiivaa
 • 2 rkl sokeria
 • 1 rkl öljyä
 • Ripaus suolaa

 

 

Täytteeksi

Voit täyttää bao bunit millä tahdot, kunhan sisällä on jotain kastiketta ja kurkkua tuomassa raikkautta. Olen tottunut syömään höyrysämpyläni Hoisin-kastikkeella. Hoisin-kastiketta syödään Kiinassa paljon, se on makea ja melko paksu fermentoidusta soijapaputahnasta valmistettu tumma kastike. Jos olet syönyt pekingin ankkaa, niin se on melko varmasti tarjoiltu juuri hoisin-kastikkeen kanssa. 

 • Valitsemaasi proteiinia, minulla tässä vegaanista Vöneriä
 • Ohueksi viipaloitua, etikassa marinoitua kurkkua
  • Puolikas kurkku
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
 • Nipullinen pieneksi silputtua korianteria

 

Bao bun sämpylät höyrystymässä

 

Vaiheet

 1. Valmista ensin bao-sämpylät. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja sekoita sitten huoneenlämpöisen veden ja öljyn kanssa. Älä jätä sokeria laittamatta, vaikka se kuulostaa hassulta. 
 2. Vaivaa taikinaa niin kauan, että se on joustavaa ja pehmeää. Muotoile taikinasta iso pallo kulhonpohjalle, ja peitä kostealla liinalla. Anna taikinan seistä 45-60 minuuttia kunnes taikinapallo on noin 1,5 kertainen. 
 3. Kun taikina kohoaa, viipaloi kurkku ohueksi. Laita pieneen kuilhoon valkoviinietikkaa loraus, ja sekaan pari ruokalusikallista sokeria. Sekoita seos, ja laita kurkkuviipaleet marinoitumaan siksi aikaa kun teet sämpylät.
 4. Pyörittele kohonneesta taikinasta tanko, jonka leikkaat 10 yhtä suureen osaan.
 5. Rullaa jokaisesta pallosta ovaalin muotoinen lätty. Ota pieni pala leivinpaperia, aseta se lätyn toiselle puolelle ja taita kevyesti kahtia muodostaaksesi sämpylän kuten ylhäällä höyrytyskuvassa näkyy. Anna sämpylöiden kohota vielä 10 minuuttia.
 6. Kuumenna ison kattilan tai paistinpannun pohjalla muutama sentti vettä ja nosta höyrytyskori päälle, niin ettei se osu veteen. Kypsennä sämpylöitä höyryssä kannen alla noin 8 minuuttia.
 7. Paista valitsemasi proteiini pannulla sillä aikaa kun sämpylät höyrystyvät.
 8. Kun sämpylät ovat valmiit, poista leivinpaperi, sivele sisälle hoisin-kastiketta, ja täytä bao bun valitsemallasi proteiinilla ja marinoiduilla kurkuilla. Toista ja nauti!

 

Täydellinen suupala!

 

Hyvää ruokahalua!

 

Kokeile myös: Katuruokaa kotona: Karamelisoidut Beanit-wrapit

 

4 kommenttia

 1. Riikka Sammalinen kirjoitti:

  Missä vaiheessa tulee 1rkl öljyä?

 2. Riikka Sammalinen kirjoitti:

  Kiitos repsusta, on tosi hyvä ohje. Onnistu oikein hyvin ja öljykin löysi paikkansa. Näitä vois syödä vaikka kuinka paljon. Täytteenä mulla oli sim. misomarinoituja munakoisoja, vegaanista soija”kebua”, marinoitua punasipulia ja seesamiöljy majoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *