Hae
Ruokaturisti

Leikkejä vuoden ikäisen taaperon kanssa

Tämä postaus päättää 12-osaisen ”Leikkivinkkejä vauvan kanssa” -sarjani. Meillä ei ole enää vauvaa, talossa on nyt aurinkoisesti hymyilevä taapero. Täytyy myöntää, että itkin parit itkut viimeisenä vauvapäiväni, sillä tuntuuhan se aika hurjalta ettei meillä tule enää koskaan olemaan vauvaa. Muistan kuitenkin esikoiseni taaperovuoden olleen mitä ihaninta aikaa. Joel oppi joka päivä uusia taitoja, oli todella hyväntuulinen eikä uhmaikäkään ollut vielä edes huolenaiheena. Leon on oppinut viimeisen vauvakuukautensa aikana vaikka mitä: hän osaa seistä ilman tukea, kävelee sohvanvierttä kovin tomerana ja osaa laskeutua sohvalta nätisti peppu edellä. Näyttää siltä, ettei ensiaskeleetkaan ole kaukana. Lisäksi Leon on oppinut sanomaan ”kizza”, jonka hän huutaa innoissaan aina jonkun kissaneitimme kulkiessa ohitse.

Nyt on aika siis viimeisille leikkivinkeille, Taaperosi oppii koko ajan uutta, ja sinä voit auttaa häntä hänen kehitysmatkallaan. Kullanmurusi nauttii kun jaksat ihastella hänen monia uusia taitojaan, ja kannustat häntä aina yrittämään uudelleen. Leonin 1-vuotis kuvan alla kirjan leikki-ideat 11-12 kuukauden ikäisen kanssa. Merkitsin tuttuun tapaan Leonin lempparit sydämellä ?

 

Onnellinen yksivuotias

 

 

viikko 45

  • Tee taaperollesi oma kuvakirja hänen ja läheistensä kuvista. Ainakin Ifolorilta saa kätevästi tilattua kuvakirjan, ja samalla jokaiseen kuvaan voi kirjoittaa pienen taustatarinan. Taaperosi nauttii kun luette kirjaa yhdessä, ja hän saa olla kirjan pääsankari. Tätä en ole saanut vielä itse aikaiseksi, vaikka esikoiselle kirjan teimmekin.
  • Edistä kultasi puheenkehitystä toistelemalla sanoja. Osoita ja nimeä hänelle esineitä kun olette kotona tai liikenteessä. Toista jokainen sana muutamaan kertaan, jotta hän varmasti kuulee sen. Jos haluat tehdä toistosta leikin, kysy taaperoltasi ’missä on lamppu’ tms, ja jos hän osoittaa oikeaan suuntaan, muista kehua häntä. Jos hän ei osoita, osoita sinä se hänelle.

 

viikko 46

  • Maalaa taaperosi kanssa sormiväreillä. Mahtava paikka tähän on kylpyhuoneen lattia. Voit teipata lattialle muutaman paperin, riisua taaperon vaippasilleen ja antaa hänen maalailla antaumuksella. Hyvin tähän tarkoitukseen sopivat jäiset mustikat ja puolukat, jotta värejä on myös turvallista vähän maistella. ?
  • Taaperosi elämä on todennäköisesti melko ennustettavaa, ja rutiinit rytmittävät päiviänne. Siksi voikin olla hauskaa tehdä pienen ympäristöön pieniä muutoksia. Vaihda taaperosi syöttötuolin paikkaa, käännä sänky niin, että pää onkin siellä missä jalat ennen tai vaihda hoitopöydän paikkaa.. Nämä muutokset saavat taaperosi katsomaan maailmaa hieman eri perspektiivistä ja tuovat hänelle kirjaimellisesti uusia näkökulmia.

 

 

viikko 47

  • Venytelkää yhdessä. Istu taaperoasi vastapäätä ja vieritä pallo häneen päin, niin että hän joutuu kurottamaan yltääkseen siihen. Pyydä häntä kurottamaan lisää saadakseen pallon. Voit myös puhaltaa saippuakuplia, ja rohkaista vauvaasi kurottamaan niitä kohti joko seisaaltaan tai istualtaan.
  • Auta taaperoasi tunnistaman erilaisia ääniä. Laita moneen pikku rasiaan eri esineitä, kuten avaimet, helistin, kahvipapuja tai mitä tahansa keksitkään. Ravistele purkkeja, ja näytä taaperollesi mikä aiheutti minkäkin ääneen. Voit jossain vaiheessa ravistaa yhtä rasiaa ja kysyä kullaltasi oliko kyseessä avaimet. Sitten voit näyttää hänelle mikä esine oli oikeasti kyseessä.

 

viikko 48

  • Ota taaperosi pois vaunuista kun olette kävelyllä, ja anna hänen työntää vaunuja itse avustuksellasi. Tämä on hyvää kävelyharjoittelua, ja on hänestä myös hauskaa. ?
  • Toinen hyvä kävelyharjoittelu on rakentaa vauvallesi kävelykatu tuoleista. Laita keittiöntuolit riviin seinää vasten, ja kannusta taaperoasi kävelemään tuolilta toiselle pitäen niistä tukea. Voit kannustaa häntä etenemään lelun avulla, joka odottaa aina tuolirivin päässä ahkeraa kävelijää.
  • Aseta tukeva kori keskelle huonetta. Anna taaperollesi muutama kevyt pallo, ja näytä hänelle miten pallot heitetään koriin. kannusta vauvaasi yrittämään, hän voi myös viedä pallot koriin. Aloittakaa lähempää koria, ja siirtykää päivien harjoittelun aikana koko ajan pikkuisen kauemmaksi.

 

ihanaa taaperovuotta!

 

Jos kaipaat lisää leikkivinkkejä, lue myös aiemmat postaukseni aiheesta:

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *