Hae
Ruokaturisti

Lasten kanssa reissussa – mitä olen oppinut?

Olemme olleet poikien kanssa yli viikon Thaimaassa ja lomamme on puolessa välissä. Lasten kanssa reissussa oleminen on opettanut minulle nyt jo monta juttua, jotka aion muistaa seuraavaa lomaamme ajatellen. Tässä teillekin muutama oppini, jos näistä olisi apua seuraaville pienten lasten kanssa lomailijoille.

 

lasten kanssa reissussa

 

 

Pidä tutut rutiinit LomaLlakin

4-vuotias esikoisemme oli melko levoton ja rauhaton loman ensimmäiset päivät. Ensiksi ajattelin, että kyse on vain väsymyksestä ja aikaerosta, mutta Joel riehui aivan poikkeuksellisen paljon. Pidämme kotona todella tiukat rutiinit, ja Joel on oppinut koska syödään mikäkin ruoka ja koska mennään päikkäreille ja koska yöunille. Loman alussa emme pitäneet rutiineista kiinni, vaikka pojat olivatkin aina yhdeksään mennessä illalla nukahtaneet. Jokainen päivä oli kuitenkin erilainen, ja se tuntui vaivaavan tarkkaa esikoistamme. Niinpä päätimme palauttaa rutiinit päiviimme, ja menimme joka aamu aamiaiselle samaan aikaan, jonka jälkeen menimme altaalle aamupäiväksi ja lounaan jälkeen heti päikkäreille. Sen jälkeen lähdimme joko rannalle tai kaupungille syömään välipalaa, ja ennen päivällistä sai aina katsoa jakson Ryhmä Hauta. Ennustettavuutta kaipaava Joel rauhoittui silminnähden. Kun miettii itseään, niin olisihan se outoa jos joku tulisi yhtäkkiä kääntämään päivärytmini aivan sekaisin enkä saisi yhtään kiinni siitä mitä seuraavaksi tapahtuu.

 

Hanki mukaan pienet matkarattaat

Meillä on aina auton takakontissa matkarattaat, jotka vievät melko paljon tilaa. Siksi tiesimme heti, ettemme ota niitä mukaan matkalle. Kuulin, että Vaununi.fi vuokraa Helsinki-Vantaan kentältä matkarattaita reissuun ja menin tutustumaan heidän valikoimiinsa. Kyseessä oli Babyzen YOYO-matkarattaat jotka menevät niin pieneen tilaan että ne saa ottaa mukaan lentokoneeseen. Rattaat ovat olleet meillä kovassa käytössä, ja olemme taittaneet ne kasaan miltei päivittäin. Emme olisi mitenkään pärjänneet omilla isoilla matkarattailla, suosittelen ottamaan pienet ja näppärät mukaan koska reissussa vaunuja joutuu taittamaan taksiin, venematkoille ja kannettaessa niitä hissittömiä rakennuksia ylös alas.

Ota mukaan oma vesipullo tai hauska kestopilli

Kuumalla säällä tulisi juoda paljon, mutta lapsille veden juominen tuntuu olevan haastavaa. Lapset juovat usein paremmin vettä kun se on tarjoiltu kauniista pullosta tai edes upealla pillillä varustettuna. Katson täällä kadehtien perheitä, jotka ovat tajunneet ottaa lastensa lemppari juomapullon mukaan. En tiedä olisinko kantanut koko juomapulloa, mutta olisin ottanut Joelin Olaf-pillin mukaan, jonka hän sai Disney on Ice -tapahtumasta. En haluaisi ravintolassa ottaa lapsille muovista juomapilliä, mutta olen joutunut sortumaan tähän ympäristösyntiin toisinaan.

 

 

Älä tilaa lapsille omaa ruokaa ravintolassa

Tilasimme ensimmäisinä päivinä kummallekin pojalle oman ruoan, jotka päädyimme syömään miltei kokonaan itse. Viisastuneena tilasimme heille jatkossa yhteisen annoksen puoliksi. Lapsille ei kuitenkaan maistu ruoka kuumuudessa, ja vaikka itse syö vaikkei olisikaan nälkä niin lapset eivät toimi ihan samalla tavalla. Niinpä olemme nyt tilanneet aikuisille omat annokset, ja lapsille vain alkuruokalistalta jotain pientä. Lapset saavat lisäksi aikuisten ruoasta omille lautasilleen. Näin ei synny turhaa ruokahävikkiä eikä tarvitse itse ylensyödä. Ja pitää yrittää olla stressaamatta siitä, että lapset syövät reissussa niin vähän. Siinä vaiheessa kun jäätelö ei maistu, kannattaa toki jo huolestua.

 


Ota mukaan omat hiekkalelut

Viimeisenä muttei mitenkään vähäisempänä oppina, suosittelen ottamaan taaperolle mukaan reissuun vähintään oma pieni ämpäri ja lapio. Olemme ostaneet täältä hiekkalelusetin, mutta niiden laatu on jotain uskomatonta. Lapiot katkeavat heti kun niillä yrittää tehdä rantahiekasta hiekkalinnaa. Meillä oli onneksi yksi lapio mukana, se kestää vaikka mitä. Ainakin täällä Thaimaassa käytetään lasten leluissa niin ohutta muovia ettei se oikeastaan kestä leikkimistä. En myöskään halua tällaisessa maassa ostaa muovia ja hylätä sitä tänne, vaan raahaamme nuo rikkinäiset kupperot kierrätykseen Suomeen.

 

Mitä sinä olet oppinut lasten kanssa reissaamisesta?

 

Lue myös: Kellukkeet, liivi, uimarengas – Mikä uima-apu sopii pienelle lapselle?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *