Hae
Ruokaturisti

Suojaa lapset auringolta ja nauti kesästä huoletta

 

Aurinkolasit ja lipallinen hattu

 

Olen tehnyt sellaisen havainnon hiekkalaatikolla, että moni vanhempi käyttää itse aurinkolaseja, mutta heidän lapsillaan ei ole edes lipallista hattua joka toisi varjon silmille. Hyvin nämä lapsoset näyttävät pärjäävän siristelemättä silmiään, mutta kauhistelen mielessäni UV-säteilyn potentiaalisia haittoja vielä kehittyville, pienille silmille. Lapsen mykiöt ovat vielä kirkkaat ja läpäisevät 95 % silmään tulevasta valosta. Silmät saavatkin 18 vuoteen mennessä yli puolet siihen koko elämän aikana tulevasta UV-säteilystä (lähde), ja mielestäni meillä vanhemmilla on valvollisuus suojata lapsen silmät.

Tiedän, etteivät monet vauvat mielellään pidä laseja, vaan repivät ne heti iloisesti pois. Leon ei ole poikkeus, ja siksi käytinkin hänen vauvalaseissaan mukana tullutta kuminauhaa pitämään lasit päässä. Jos Leon istuu vaunuissa lierihattu päässä, saatan jättää toki lasit laittamatta. Joel on tässä miltei neljän vuoden aikana jo oppinut rakastamaan aurinkolaseja. Hänellä on kolmet lasit, joita hän vaihtelee mielivaltaisesti. Hän nappaa lasit ja lippiksen mukaan aina ulos mennessämme.

 

Fysikaalinen aurinkorasva

Fakta on, ettei alle yksivuotiaiden tulisi olla suorassa auringonpaisteessa lainkaan. Vaatetus suojaa lasta parhaiten auringon haitallisilta säteiltä, mutta jos Leon on vaunuissa ilman sukkia, sipaisen aina hänen jalkapöydälleen fysikaalista aurinkosuojavoidetta. Miksi juuri fysikaalista? Fysikaalinen suodatin muodostaa iholle haitallisia säteitä heijastavan pinnan, ja jättää ihon hieman valkoiseksi. Niissä ei siis ole lapselle haitallisia kemikaaleja, ja ne sopivat paremmin lasten herkälle iholle ja muillekin herkkäihoisille. Käytän nyt imetyksen aikana myös itselleni fysikaalista aurinkosuojaa.

Valitettavan moni ajattelee, ettei Suomessa tarvitse aurinkorasvaa. Meidän kylmä maamme ei kyllä valitettavasti ole mitenkään suojassa UV-säteilyltä, vaikkei lämpötilat usein kovin korkealle kapuakaan. Joelin päiväkodissa rasvataan lapset onneksi hyvin, ja kaikilla on siellä oma rasvansa mukana. Rasvaa pitää myös muistaa lisätä muutaman tunnin välein, joten rasvaamme Joelin aina uudelleen jos lähdemme ulos tarhapäivän jälkeen. Välillä turhauttaa koko touhu, mutta toivon, että vanhempani olisivat rasvanneet myös minut pienenä enkä olisi saanut kirmata Espanjan kultarannikolla vedenrajassa ilman rihmankiertämää.

 

Kevyt, hengittävä vaatetus

 

Hulmun pellavainen housuhaalari saatu bloginäkyvyyttä vastaan Leonin vauvavuotena

 

Vaatetus suojaa lasta parhaiten auringon haitallisilta säteiltä. Suosin itselläni, ja etenkin lapsillani, luonnonmateriaaleja vaatetuksessa mahdollisuuksien mukaan. Varsinkin kesällä on tärkeää, että vauvan vaatteet eivät hiosta ja vauvan iho pääsee hengittämään. Vauvoilla kun ei tuo lämmönsäätely vielä toimi aivan kuten pitäisi. Onneksi suurin osa vauvan vaatteista onkin 100% puuvillaa, ja hengittävät siis melko hyvin. Suosin pitkähihaisia, hyvin ohuita housuja vauvalla shortsien sijaan. Yllä olevan kuvan pellavainen housuhaalari on aivan mahtava kesällä, sillä se suojaa auringolta mutta hengittää todella hyvin. Normaalit vaatteet antavat hyvän suojan UV-säteilyä vastaan, mutta uidessa käytämme tosin UV-suojan sisältäviä vaatteita, jotka eivät ole luonnonmateriaaleista tehtyjä.

Vaikka lapsella olisikin aurinkorasvaa ja hyvin hengittävät luonnonmateriaalivaatteet, varjo on siltikin paras paikka etenkin vauvalle. Varjossa Leon pärjää ilman aurinkolasejakin, jos on hellehattu päässä. Varjossa on mukava oleskella, ja kyllä se auringon säteily löytää tiensä varjoonkin. Itsekin olen rannallakin mahdollisuuksien mukaan varjossa, ja silti saanut aina rusketusrajat aikaiseksi.

 

Turvallisia, lämpöisiä kesäpäiviä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *