Hae
Ruokaturisti

Lasten kanssa etätoimistolla – Pärjäämisvinkit

Onko teilläkin se tilanne, että teet työtäsi tällä hetkellä etätoimistolla kotona ja lapsesi eivät ole päivähoidossa? Palasimme maanantaina Thaimaasta, jonka ansiosta jouduimme koko perhe kotikarenssiin. Olemme nyt olleet kolme päivää mieheni kanssa etätöissä 2- ja 4-vuotiaiden vilkkaiden miniemme kanssa. Ensimmäisen päivän jälkeen olo oli jo sellainen, etten tiennyt miten selviäisimme pari viikkoa, saatikka kuukauden. Helppo tapa olisi istuttaa pojat telkkarin ääreen koko päiväksi, mutta en usko sen olevan kovin fiksua pitkällä tähtäimellä. Etsimme pojille vaikka mitä puuhaa, ja rytmitimme mieheni kanssa töitämme pitkin päivää. Tässä meidän vinkkimme lasten kanssa etätoimistolla pärjäämiseen.

 

Liiku, leiki ja loista – Skidijumppa 3-5 vuotiaille omassa olohuoneessa

 

Lasten kanssa etätoimistolla

 

Hyödynnä virtuaaliset jumpat ja muu ohjelma lapsille

Lasten olisi hyvä liikkua kotonakin, ja olen etsinyt heille erilaisia jumppia. Liiku, leiki ja loista on lisännyt ohjelmistoonsa erilaisia virtuaalijumppia, joita pidetään tiettyyn aikaan livenä etänä. Pojat jumppasivat tänään klo 10 omassa olohuoneessaan, ja me teimme sen aikaa töitä. Osallistuimme Skidijumppaan 3-5 vuotiaille, ja pojat olivat todella hyvin mukana. Jumppa maksaa 5€ kerta, ja maksuihin voi käyttää EazyBreakkiä, Edenrediä yms muita kulttuuri/liikuntaetuja. Tutustu innostavien etäjumppien aikatauluun. Jumppia on myös aikuisille.

 

konserttikeskuksen livestream-konsertit

Konserttikeskus järjestää näinä poikkeuksellisina aikoina livestream-konsertteja, joita voi katsoa ilmaiseksi kotisohvalta. Konsertti, jota odotamme eniten on Pikku Papun Orkesterin keikka pe 20.3 klo 14.00. Onneksi pojat ovat tällöin jo heränneet päiväunilta!

 

 

Keksi lapsille helppoja kotitöitä

Meillä esikoinen alkaa melko levottomaksi jos hän on kauan sisällä ilman mitään tekemistä. Joel tuntuu tarvitsevan puuhilleen jonkun suunnan, ja siksi yritän usein keksiä hänelle jotain hyödyllistä tekemistä. Voit ehdottaa lapsellesi esimerkiksi seuraavia riskittömiä kotitöitä iästä riippuen: imurointi, lemmikin hoito, salaattiainesten pesu ja pilkkominen, lelulaatikosta turhien lelujen poimiminen, pölyjen pyyhkiminen ja kirjahyllyn järjestäminen värien/koon mukaan. Tarkoituksena ei ole lopputulos, vaan kotityöhän käytetty aika. Muista kehua pientä apuaistasi lopputuloksesta huolimatta!

 

Kuunnelkaa äänikirjoja

Nyt kun kirjastotkin ovat kiinni, ja kotona olevat kirjat varmaan jo luettu moneen kertaan, on hyvä aika kääntyä äänikirjojen puoleen. Jos sinulla ei ole tunnuksia mihinkään e-kirjapalveluun, suosittelen tutustumaan Lukulumoon. Voit ladata Lukulumo-sovelluksen ilmaiseksi älylaitteellesi, ja kirjautua sisään seuraavilla tunnuksilla: Käyttäjänimi: lukulumokoti ja salasana: 987654321. Lapset pystyvät kääntämään itse sivua, ja kirjat pystyy kuuntelemaan monella eri kielellä.

 

 

Siirrä työpisteesi keittiönpöydälle ja tee lapselle omansa viereen

Lasta varmasti turhauttaa kun joudut istumaan koneella monta tuntia. Joel tulee koko ajan koneelle norkoilemaan, ja haluaa olla lähelläni. Niinpä tein hänelle ja Leonille eilen oman työkoneeni viereen oman työpisteet. Laitoin heille askertelualustat, kyniä ja askartelutarvikkeita. Eilen näytin heille miten askarrellaan vessapaprirullasta ja pahvista lepakko, 2-vuotias Leon sai pitää tekemäni esimerkin ja Joel askerteli itselleen oman lepakon. Melkein säälitti miten iloiseksi pojat tulivat niin yksinkertaisesta puuhasta, pitää ehdottomasti askarrella useammin. Pojat palaavat pitkin päivää omalle työpisteelleen piirtämään

 

Rytmitä työsi uudelleen

Kun lapset ovat kotona, on vain aivan mahdotonta tehdä täyttä kahdeksan tunnin työpäivää klo 8-16 välillä. Niinpä olemme rytmittäneet työntekomme uudelleen. Toinen meistä tekee töitä aamulla klo 7-9, ja toinen aloittaa työpäivän vasta klo 9. Lapset katsovat piirrettyjä klo 9-10, jolloin teemme kumpikin töitä. Se, joka teki aamun töitä lähtee poikien kanssa ulkoilemaan hetkeksi. Syömme klo 11 yhdessä kaikki lounaan, jonka jälkeen pojat menevät nukkumaan. Tällöin saamme kumpikin tehdä pari tuntia töitä rauhassa. Pojat heräävät kahden aikaan, ja syömme yhdessä välipalan. Välipalan jälkeen pojat puuhailevat omiaan vieressämme pari tuntia, niin että voimme auttaa heitä palapelissä, legon teossa, muovailuvahassa tms samalla un teemme töitä. Teemme kumpikin vielä tunnin ajan töitä illalla kun olemme saaneet pojat nukkumaan. Ei aivan ihanteellinen tilanne, mutta ainakin säästää työmatkoihin kuluneen ajan ja poikien ei tarvitse olla koko päivää ruudulla.

 

MitÄ muut etätyöläiset ovat keksineet?

 

Lue myös: 2-vuotiaan lempileikit piilosesta väittelyyn

 

4 kommenttia

 1. katri/Kotona ja kaupungilla kirjoitti:

  Mekin elätään matkan jälkeisessä kotikaranteenissa. 4. päivä menossa.
  Ollaan siis koko perhe kotona. Mies pystyy tekemään onneksi etätöitä ja nyt heillä onkin kaikki määrätty etätöihin 14.4. asti.

  Meillä on myös Lukulumoa käytetty, katsottu erilaisia ohjelmia, askarreltu, pelattu ja leikitty.

  Tsemppia sinne! <3

  https://www.kotonajakaupungilla.fi/

  • Nina ja minit kirjoitti:

   Kiitos, tsemppiä myös teille! Toivottavasti ensi viikko sujuu jo helpommin, uskon nimittäin että kotona pysytellään vielä valitettavasti pari kuukautta…

 2. PP kirjoitti:

  Hei! Aivan ihana olohuoneen matto teillä! Mistä mahtaa olla? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *