Hae
Ruokaturisti

Koli lasten kanssa – Neljä menovinkkiä

Kotimaan matkailu on kiinnostanut meitä kummasti tänä vuonna ja nyt suuntasimme syksyistä Kolia kohti. Vietimme pitkän viikonlopun Kolilla tuttavapariskunnan ja yhden 9-kuisen,  kahden miltei 3-vuotiaan ja yhden 5-vuotiaan kanssa. Olin ennakkoon googletellut mitä Koli lasten kanssa tarjoaa meille, enkä löytänyt yhtään leikkipaikkaa tai puistoa. Ehkä tämäkin tilanne korjataan, kun Kolin suosio vääjäämättä nousee lähivuosina. Tässä meidän vinkkimme lasten kanssa Kolille. Jos etsit Kolilta ravintolaa, suosittelen Kolin Ryynänen nimistä ravintolaa, jossa on myös majatalotoimintaa. Mieheni söi kuhasta tehdyn Fish & Chips -annoksen, minä lohihampurilaisen ja pojat lempiruokaansa lohikeittoa. Jokaisen annos oli oikein maistuva, ja vanhassa ravintolarakennuksessa oli hyvän palvelun lisäksi ihana tunnelma.

 

Koli lasten kanssa – 4 menovinkkiä

 

 

1. Ukko-Kolin huippu

Kun Kolilla ollaan, niin Kolin kansallispuisto on aivan pakollinen retkikohde. Ilman lapsia olisin kävellyt vähintään 1,4 kilometrin Huippujen kierros -reitin, joka kulkee Kolin korkeimpien huippujen, Ukko-Kolin, Akka-Kolin ja Paha-Kolin kautta. Reitin varrella näkee eteläisen Suomen korkeimman pisteen ja Euroopan vanhimman maaperän. Neljän pienen lapsen ja vaunujen kanssa valitsimme kohteeksi kuitenkin upean Ukko-Kolin, jonka huippu kurottaa 347 metriä merenpinnan ja 253 metriä Pielisen pinnan yläpuolelle.

 

 

Pysäköimme auton ja suuntasimme maksuttomaan kiskohissiin, joka vei meidät Sokos Hotellin edustalle. Tästä lähti 0,5 kilometrin reitti Ukko-Kolin huipulle. Kukaan lapsista ei edes valittanut kertaakaan kävelymatkasta, ja reitti oli hyvin vaunuystävällinen. Kun pääsimme Ukko-Kolin huipulle, annoimme lapsille käteen rusinarasiat, jotta saimme ihailla maisemia hetken rauhassa. Lapset olivat vielä liian pieniä arvostamaan aukeavaa näköalaa Suomen kansallismaisemaa, mutta olivat hyvin innoissaan lyhyen kävelypolun varrella kasvavista mustikoista. Me aikuisetkin poimimme muutaman suppilovahveron lisukkeeksi ilallliselle.

 

2. paimentupa

 

 

Lapsien reissun kohokohta oli Islanninhevosten kohtaaminen Paimentupa-nimisellä tilalla. Paimentupa tarjoaa majoituksen lisäksi maastovaelluksia Islanninhevosilla Kolin kauniissa maisemissa, kenttäratsastusta ja perheen pienimmille talutusratsastusta. Me soitimme tilalle saman päivän aamuna, ja pyysimme mahdollisuutta 3 lapsen ja 3 aikuisen talutusratsastukseen. Pääsimme onneksemme iltapäivällä Paimentuvalle, ja saimme ensiksi tutustua hevosiin ja silitellä niitä. Sitten lähdimme ohjaajan ja kolmen hevosen kanssa kypärät päässä kentälle. Lapset ratsastivat ensin, ja me vanhemmat saimme taluttaa lapsia. Lopuksi vanhemmatkin pääsivät talutukseen, ja vaihtelimme talutettavaa oman mielen mukaan.

 

Vietimme hevosten kanssa miltei tunnin, ja maksoimme kolmen hevosen talutusratsatuksesta seitsemälle henkilölle 90 euroa yhteensä. Ei kovin suuri summa, kun miettii että ponin talutusratsastus maksaa yleensä 10 euroa ja kiertää vain pienen lenkin. Lapset (ja aikuisetkin) olivat enemmän kuin haltioissaan ihanan rauhallisten Islanninhevosten kanssa vietetystä kiireettömästä talutushetkestä. Aivan ihana hevostila, suosittelen käymään! Pihassa oli pari keinua ja hiekkalaatikko, emmekä meinanneet saada 3-vuotiaitamme houkuteltua takaisin autoon lähtiessämme.

 

3. Ranta kesällä tai talvella

 

Rantatien varrella sijaitsee pieni rannanpoukama, muutaman minuutin ajomatkan päässä Pirunkirkolta. Hiekkarannalla oli lasten mielestä maailman kiinnostavin pikkupuro, jonka kanssa lapset viihtyivät tunnin. Rannassa näytti olevan hiekkapohja, ja se on kesällä varmasti upea uimaranta.

 

Meillä oli mukana rannalla vain kaksi lapiota ja ämpäri, joten lapset joutuivat käyttämään mielikuvitustaan. He patosivat puron virtauksen yhdestä kohdasta, ja kaivoivat lapiolla sille tilalle uuden järveen johtavan polun. Jouduimme lähtemään mökille vain koska lapsilla ei ollut kumppareita jalassa, ja he siitä huolimatta kahlasivat vedessä koko ajan nilkkojaan myöten. Kävimme mökillä vaihtamassa vaatteet, ja suuntasimme lounaalle Kolin Ryynäri -ravintolaan.

 

4. pirunkirkko

 

 

Kolin Pirunkirkko on yli 30 metriä pitkä ja 1–7 metriä korkea rakoluola, joka ei kuulosta kovin lapsiystävälliseltä kohteelta. Lähdimme silti tutustumaan Pirunkirkkoon neljän alle kouluikäisen kanssa. Pirunkirkko sijaitsee Rantatien varrella  noin 10 kilometriä Kolilta etelään. Luolalle johtaa moniportainen polku suoraan pysäköintialueelta. Kaksi pienintä oli kantorepussa, ja kahden kanssa kävelimme portaat alas käsi kädessä. Tämän retken aikana kannattaakin pitää lapsista visusti kiinni, sillä perillä on paljon mahdollisia vaaranpaikkoja.

 

 

Pirunkirkko on saanut nimensä tarinasta, jonka mukaan kiipeämällä luolan viimeisimmän nurkan perimmäiseen kohtaan voi nähdä  pirun ja sen varsinaisen kirkon. Itse luolan sanotaan olevan vain eteinen. Me kävimme lasten kanssa vain eteisessä, ja sekin oli lapsille valtavan jännittävää. Ainoa, joka ei pöässyt luolaan oli seurueen vauva. Kävimme jokainen aikuinen itseksemme tutkimassa vuorollamme luolaa, ja jokainen lapsi pääsi kerrallaan aikuisen kanssa aivan luolan alkuun. Luolansuu olikin lasten mielestä jännittävin, ja he leikkivät sen olevan karhunluola johon oli kiva huhuilla.

 

Lounas Kolin Ryynärissä

 

Kannattaa myös käydä kurkkamassa myös Tarhapuron vesiputous, joka meillä jäi sadepäivän takia välistä. Putous on kuulema komeimmillaan lumien sulamisen aikaan keväällä ,eli ehkä ensi kerralla. Tarhapuron polku lähtee myös Rantatieltä ja kävelymatkaa on metsän läpi noin kilometri.

 

missä päin suomea matkailit viimeksi?

 

Reissaa myös Turkuun: Turku lasten kanssa – 5 kivaa puuhaa alle kouluikäisille

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *