Hae
Ruokaturisti

Vallisaari: Päiväretki vesibussilla

Teimme sunnuntaina päiväretken ja vietimme aurinkoisen päivän Vallisaaressa Helsingin edustalla. Mietimme jo aamulla minne pääsisimme meriteitse ilman omaa venettä, sillä Leon ei ole koskaan ollut merellä. Retkikohteeksi valikoitui Vallisaari, sillä muistelimme sieltä saavan erinomaista jäätelöä ja laivamatkakin sinne kestää alle puoli tuntia. Astuimme JT Linen vesibussiin Kauppatorilta, ja 25 minuutin päästä olimme Vallisaaressa. Istuimme tuulen ja auringon suojassa vesibussin alakerrassa, siellä oli todella väljää vaikka kansipaikat olivatkin täynnä. Pojat jaksoivat koko matkan tuijotella merelle, ja Joel kyseli jokaisesta saaresta onko tuo se Vallisaari.

 

JT Line

 

vallisaari kävellen

 

Saavuttuamme perille, kävelimme Vallisaaren päälaiturista saaren sisäosaa kohti, ja ihastelimme luontoa.  Vallisaaressa on kaksi merkittyä reittiä: Aleksanterin kierros (3 km) ja Kuninkaansaaren kierros (2,5 km).  Reittien ulkopuolella on vaarallisia rakenteita, jyrkänteitä ja paikkoja, jotka uhkaavat sortua. Lisäksi Vallisaaren Kuolemanlaaksossa tapahtui vuonna 1937 tuhoisa räjähdeonnettomuus, jossa tuhansia kiloja räjähteitä sinkoili pitkin Vallisaarta aina Suomenlinnaan saakka. Kuolemanlaaksossa on räjähteitä vielä tänäkin päivänä, jonka takia tulenteko ja maaperän kaivaminen on ehdottomasti kielletty. Puolustusvoimien tutkimusten mukaan saarilla on kuitenkin turvallista liikkua jalan ja työkoneilla.

Saarella pitää siis olla tarkkana, etteivät lapset juokse yksinään pois reiteiltä. Vaikka meidän pojat ovatkin supervilkkaita, niin tästä ei kyllä ollut huolta sillä kivempi sitä on aina tietä pitkin kävellä kuin tarpoa metsässä kasvillisuuden seassa. Saaressa on paljon nähtävyyksiä hylätyistä linnoista synkkään Kuolemanlaaksoon, joita tutkimme sitten kun 1.5 -vuotias Leon on kiinnostunut muustakin kuin juoksemisesta.

 

Vallisaari

 

Vallisaaresta löytyy kahvila, ravintola, vesipisteet, kuivakäymälät ja retkisatama vierailijoiden käyttöön, ja suuntasimmekin miltei suoraan ravintola-alueella etsimään pojille päivällistä. Torpedolahden satama-aukiolla on muutama ravintola/kahvila, ja iso 200-paikkainen terassi.  Torpedolahden konttiravintolasta saa loistavaa  Woop coffeen saaristolais lohikeittoa, jota pojat söivät päivälliseksi. Tarjolla olisi ollut lisäksi vegekeittoa, virvokkeita, ja mietoja alkoholijuomia. Pojat söivät lohikeittonsa aurinkoisella terassilla, ja me saimme nauttia hetken rauhasta ja paikallaanolosta. Hain itselleni viereisestä Satamakahvilasta lohipiirakan, ja mieheni joi jonkin pienpanimon oluen.

 

Kuva: www.vallisaari.fi

 

Päivällisen jälkeen kävelimme vielä hetken ympäriinsä ihmettelemässä Vallisaaren luontoa, ja lukuisia saarella retkellä olleita koiria. Leon rakastaa koiria, ja alkaa huutamaan ”hauva, hauva!” aina koiran nähdessään. Kohta 4-vuotias Joel kysyy aina itse topakasti lupaa koiran omistajilta tämän silittämiseen, ja 90% tapauksista lupa poikien onneksi heltiää.

Retkemme kruunasi Jäätelökahvila Pajan omat irtojäätelöt. Mieheni söi turkinpippurijäätelön, ja itse olisin halunnut Vaniljaviskijäätelön. Päädyn kuitenkin valitsemaan mainion Jymy:n vegaanesen appelsiini-suklaajäätelön, koska tiesin, että Leon haluaa maistella jäätelöäni. Nautimme jäätelöt Pajan terassilla, jossa on kuulema toisinaan tarjolla myös muurinpohjalettuja.

 

Pienille löytyy luonnossa paljon ihmeteltävää

 

Hauskaa retkipäivää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *