Hae
Ruokaturisti

”Ruispuolukkapuuro” vauvalle – enemmän sokeria kuin ruisjauhoa

Leon aloitti kiinteät sormiruokailulla kuuden kuukauden iässä, ja on siitä lähtien syönyt ruokansa itse. Silti kaupan valmiit smoothie- ja puuropussit ovat kuuluneet hänen ruokavalioonsa siitä asti, kun hän oppi imemään niiden sisällön itse suuhunsa. Nämä pienet kylmänä nautittavat pussukat ovat käteviä välipaloja reissussa, ja maistuvat hampovalle taaperolle kun mikään muu ei maistu. Moni vanhempi varmaan lukee vauvanruokien tuoteselosteet melko huolella läpi ennen ostopäätöstä. Niin minäkin pääsääntöisesti, mutta jos valmistaja on tuttu ja kyseessä on luomutuote, niin välillä se vain jää. Usein vauvanruoan nimi kuvaa sen koostumusta hyvin, kuten etenkin lastenruoan kohdalla kuuluukin olla. Leonin lemppari on aina ollut suomalaisen valmistuttajan luomu Banaani-mustikkapuuro, ja sen nimi kuvastaa täysin sen koostumusta (vesi, luomubanaani 30%, luomumustikka 8%, luomu neljän viljanhiutaleet 7% (VEHNÄ, OHRA, KAURA, RUIS), luomurypsiöljy). Banaani-mustikkapuuron syrjäytti Leonin listalta saman valmistajan Ruispuolukkapuuro, ja ostin jonkin aikaa vain sitä kunnes luin sen tuoteselosteen.

 

Puolukka-ruispuuro kuulostaa paljon terveellisemmältä, ja vähemmän sokeriselta kuin Banaani-mustikkapuuro.

 

Välipalahetki Muumimaailmassa

 

Ruispuolukkapuuro, jossa on 5% ruisjauhoa

Ruispuolukkapuuro kuulostaa paljon terveellisemmältä, ja vähemmän sokeriselta kuin Banaani-mustikkapuuro. Mutta tässä tapauksessa ei sitä ole, vaan tuote on nimetty täysin harhaanjohtavasti. ”Ruispuolukkapuuron” sisältää 45 % luomuomenaa ja 10% luomuomenamehutiivistettä. Omenaa ei ole nimessä edes mainittu, vaikka sitä on mukana myös korkeasokerisena tiivisteenä. Sen lisäksi ”ruispuolukkapuurossa” on vettä, 15% luomupuolukkaa, 5% luomuruisjauhoa, luomukaurahiutaleita ja luomurypsiöljyä.

 

Olen syöttänyt Leonille valmispuuroa, jossa on sokeria 12 g/100g. Leonin aiemmassa lempparissa Banaani-mustikkapuurossa kun sokeria on vain 3,8g/100g.

 

Olen siis huolimattomuuttani syöttänyt Leonille viimeiset pari kuukautta sokeripitoista omenasosetta, kun luulin antavanani hänelle terveellistä ruispuolukkapuuroa. Kuvittelin, että tuotteet tulee nimetä sen mukaan mitä ne sisältävät, ja tässä tapauksessa tuotteen nimessä tulisi ehdottomasti mainita omena, esim. Omena-puolukkapuuro. Eihän ole mitenkään perusteltua, että ruis on tuotteen nimessä ensimmäisenä, kun tuote sisältää sitä vain 5 prosenttia, ja omenaa 55 prosenttia? Tuotteen nimi on siis täysin harhaanjohtava, joka on huolestuttavaa vauvanruoan ollessa kyseessä.

 

Muiden valmistajien lastenruokatuotteiden nimet vastaavat pääsääntöisesti niiden sisältöä

Eniten minua harmittaa se, että olen syöttänyt Leonille valmispuuroa, jossa on sokeria 12g/100g. Leonin aiemmassa lempparissa Banaani-mustikkapuurossa kun sokeria on vain 3,8g/100g. Löydöksestäni tyrmistyneenä kävin läpi lastenruokahyllyn pusseja, ja katsoin vastaavatko tuotteiden nimet niiden sisältöä, enkä löytänyt yhtäkään näin räikeää tapausta. On toki kuluttajan vastuulla katsoa tuoteselostet tarkkaan läpi, mutta mielestäni yrityksellä on vastuu varmistaa, että etenkin lastentuotteiden nimet vastaavat niiden sisältöä.

Laitoin tästä syystä yritykselle harhaanjohtavasta mainonnasta suoraan palautetta ja ehdotin nimenmuutosta. Yritys pahoitteli pettymystäni, ja kertoi että he halusivat nimellä tuoda esiin puurossa maistuvan puolukan ja rukiin. Nimenmuutosta ei kuulema olla tällä erää toteuttamassa, mutta he tarjosivat minulle rahojeni palauttamista. Toivon, että he harkitsevat uudelleen, sillä jos muutkin yrityksen alkavat nimeämään lastenruokia vain halutun maun mukaan, meillä pienten lasten äideille menee pian kaikki aika tuoteselosten lukemiseen. Kuka tahansa joka on tehnyt ruispuolukkapuuroa, tietää ettei siihen tule lainkaan omenaa. Ja tässä puurossa maistuu varmasti enemmän makea omena, kuin puolukka tai ruis.

 

Olkaahan tarkkoina tuoteselosteiden kanssa!

 

Tee itse terveellisempi puuro: Tuorepuuro lapsille – vain 3 raaka-ainetta

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *