Hae
Nina ja minit

Kreikkalaiset täytetyt tomaatit uunissa

Haluamme lomalla ja viikonloppuisin panostaa hieman enemmän ruoanlaittoon, ja tehdä ruokia joissa menee kauemmin kuin vartti joka on arki-iltaisin usein käytettävissä kokkailuun. Kreikkalaiset täytetyt tomaatit (yemista) ja paprikat ovat superhyviä, muttemme olleet syöneet niitä pitkään aikaan. Päätimme siksi sunnuntaina tehdä täytettyjä tomaatteja uunilohen kylkeen. Näitä reseptejä on netti pullollaan, ja olen muokannut tämän käyttämäni ainakin kolmesta eri reseptistä. Yhdellä tehtynä riisi jäi nimittäin raa’aksi, toisella täyte ei maistunut juuri miltään ja kolmannella tomaatit uivat lopulta nesteessä tullessaan ulos uunista. Tähän reseptiin saat käytettyä myös tomaattien sisältä kaiverretut sisukset. Voit täyttää myös tomaattien sijaan tai seuraksi paprikoita, me valitsimme nyt tomaatit sillä niitä löytyi jääkaapista jo valmiina.

 

TÄYTETYT TOMAATIT

 

Mitä tarvitset:

  • 6 isoa tomaattia
  • 100 g fetajuustoa (voit laittaa enemmän ilman, että se vaikuttaa koostumukseen)
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 0,5 dl mantelilastuja tai pinjansiemeniä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 8 rkl riisiä
  • Kolmen tomaatin sisukset & mehut
  • 1,5 rkl kuivattua minttua (voit käyttää myös tuoretta)
  • 1 rkl kuivattua persiljaa (voit käyttää myös tuoretta)
  • Ripaus suolaa ja pippuria
  • 0,3 dl vettä + 0,2 dl oliiviöljyä

 

Vaiheet:

  1. Pese tomaatit, ja leikkaa niistä hattu pois. Kaiverra tomaattien sisukset ruokalusikalla, ja ota kolmen tomaatin hedelmäliha ja nesteet talteen. Varo rikkomasta tomaatin ulkopintaa.
  2. Asettele kaiverretut tomaatit uunivuokaan, niin että ne tukeutuvat hieman toisiinsa.
  3. Sekoita kulhossa raaka riisi, mantelilastut, sipuli, valkosipuli, ja yrtit & mausteet.
  4. Laita kaivertamasi kolmen tomaatin sisukset tehosekoittimeen oliiviöljyn kera (1 dl), tai hienonna ne öljyn kanssa, ja lisää lopuksi riisiseokseen.
  5. Lisää mukaan viimeisenä pieneksi pilkottu fetajuusto. Jos haluat reseptistä vegaanisen, jätä feta pois tai käytä vegaanista fetaa.
  6. Lusikoi täyte ontoksi kaiverrettuihin tomaatteihin leikkauspintaan asti, ja asettele tomaateille hatut takaisin päähän.
  7. Sekoita 0,3 dl vettä ja 0,2 dl öljyä keskenään ja kaada uunivuoan pohjalle.
  8. Paista 180 asteisessa uunissa keskitasolla tunnin ja 15 minuutin ajan. Testaa, että riisi on kypsää ennen kuin otat tomaatit uunista.
  9. Tomaatit ovat todella kuumia tullessaan uunista. Anna niiden jäähtyä vartti ennen tarjoilua.

 

 

Tarjoile tomaatit esimerkiksi vihersalaatin kanssa tai jonkin kalan tai lihan seurana. Me teimme uunissa kreikkalaistyyppisen lohen. Kuorrutimme lohen paprikatahnalla, mantelilastuilla ja fetalla. Teimme lisukkeeksi myös munakoisoista Baba ganoush -tahnaa.

 

Fetalla kuorrutettu lohi

Hyvää ruokahalua!

 

Kokkaa uunissa myös: Täyteläinen linssilasagne

 

Yksi kommentti

  1. Kaura kirjoitti:

    Nam! Ihana ohje, pitää koittaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *