Hae
Ruokaturisti

Lasten Kaupunki Helsingissä

En tiedä teistä, mutta me joudumme suunnittelemaan puuhaa joulun ja uudenvuoden välisille päiville, kun esikoisemme päiväkoti on suljettu. Kolmevuotias Joel on todella vilkas, ja alkaa kirjaimellisesti hyppimään sohvilla jos emme ole päässeet talosta ulos ennen aamukymmentä. Yksi kestosuosikkimme tällaisille päiville on Helsingin Kaupunginmuseon Lasten Kaupunki. Museo sijaitsee Senaatintorin kulmalla Sederholmin talossa, joka valmistui vuonna 1757.  Sederholmin talo on Helsingin vanhin talo, ja sinne avattiin keväällä 2016 pienimpien kaupunkilaisten oma Lasten kaupunki. Museoon on aina vapaa pääsy, ja Joel löytää sieltä aina mielenkiintoista tekemistä itselleen.

 

 

Kävimme Lasten Kaupungissa viimeksi pari viikkoa sitten. Tämä oli ensimmäinen kerta kun Leon pääsi myös mukaan. Koska Leon ei vielä kunnolla kävele, hänelle ei ole Lasten Kaupungissa yhtä paljon puuhaa kuin Joelille. Isoveli kuitenkin järjesti pienen iloksi nukketeatterinäytöksen, ja Leon taputti haltioissaan. Teatterissa on käsinukkejen lisäksi sekä hauskoja roolivaatteita. Lisäksi Leon pääsi asiakkaaksi suutarin tupaan, ja tilasin itselleen muutamat talvikengät. Lasten Kaupungissa on pienimmille museovieraille oma merellinen leikki-, luku- ja leponurkkaus, jossa Leon temmelsi ja Joel kokosi palapeliä.

 

Vaativa asiakas kisällin luona

 

Vierailu Lasten Kaupungissa on mahtava keino opettaa lapsille Suomen ja etenkin Helsingin lähihistoriaa. Pienet museovieraat pääsevät istumaan 1700-luvun hevoskärryihin, ja ohjaamaan vanhaa laivaa. Lapset pääsevät myös tutustumaan 1930-luvun kansakoululuokkaan, jossa saa istua pulpeteissa ja kirjoittaa vanhalle kunnon liitutaululle. Museossa on esillä vanhoja leluja eri aikakausilta, ja bongasin vitriinistä samanlaisen My Little Pony -linnan kuin minulla oli pienenä. Museosta löytyy myös jättimäinen nukketalo, jolla on kiva leikkiä.

 

Harjoittelemassa kaunokirjoitusta Presidenttien valvonnassa

 

Joelin lemppari on Mummon asunto, jossa on viehättävä 1970-luvun olohuone televisioineen, josta tulee mummon ajan suosikkiohjelmia. Joel on aivan haltioissaan vanhasta pöytäpuhelimesta, ja ensimmäisen kerran sen nähdessään jostain syystä tiesi heti mitä sillä kuuluu tehdä. Viimeksi Joel kulki asunnossa ympäriinsä etsimässä mummoa, ja luinkin Lasten Kaupungin nettisivuilta että mummo tai vaari on tavattavissa viikonloppuisin. Asunnossa on myös retrohenkinen keittiö, jossa riittää tutkittavaa pienille.  Vaikka en ole elänyt 70-luvulla, Mummon asunto on silti todella tutun oloinen lapsuudesta, ja etenkin olohuoneen kirjahyllyn etelän matkoilta tuodut tuliaiset muistan äidin nuoruuden reissuilta.

 

Mummon keittiössä

 

Suosittelen käymään Lasten kaupungissa kun ensi kerran olette keskustassa. Koska museo on maksuton, siellä voi hyvin vain piipahtaa hetken verran, ja jatkaa ostoksia tai mennä lounaalle johonkin lähistölle. Lasten Kaupunki on joulun aikaan suljettuna ainostaan su 23.12 – ke 26.12, eli sinne kannattaa suunnata torstaina 27.12 tai perjantaina 28.12, jolloin museo on avoinna klo 10.00-19.00. Lasten Kaupungissa on tutkittavaa todella paljon, ja mikä parasta Lasten kaupungissa kaikkeen esillä olevaan saa koskea. Kerrankin museo, jossa vanhemman ei tarvitse olla koko ajan hokemassa ”Älä koske siihen!”

 

Puuhakkaita joulun välipäiviä!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *