Hae
Ruokaturisti

Taaperon päivärytmi on perheen rytmi

Kun pienten vauvojen äidit tapaavat, usein ensimmäisiä kysymyksiä on ’miten teillä nukutaan’. Vauvan kasvaessa taaperoksi, uniteema pysyy, mutta aihe muuttuu vuorokausirytmien vertailuksi. Minultakin on pyydetty kirjoitusta Leonin päivärytmistä, joten tässä avaan meidän pienen herran tyypillistä päivää. Olin lukenut jo raskausaikana kuinka tärkeää pienellekin vauvalle on säännöllinen rytmi, ja sitä tukevat rutiinit. Otin rytmin luomisen siksi todella tosissani esikoisemme kanssa, ja suunnittelin suunnilleen joka kuukausi uuden päivärytmin vauvan kehityksen mukaan. Olin aivan hajalla, jos rytmimme rikkoontui ja pidin siitä kiinni kynsin ja hampain. Joel oli viiden kuukauden ikäinen kun lensimme Thaimaahan. Menin kiltisti klo 19.30 lentokoneen vessaan vaihtamaan vaipan, tekemään iltarutiinit ja tietenkin lauloin kuuliaisesti ”Tuiki, tuiki tähtösen”.

 

 

Kuopuksemme kohdalla kävi ihan huomaamatta niin, että Leon mukautui muun perheen rytmiin. En siis luonut Leonille samalla tavalla rytmiä kuin Joelille aikoinaan. Huolehdin tietysti, että hän pääsee ajoissa yöunille ja saa maitoa aina kuin haluaa. Leon sai kuitenkin itse nukahtaa päiväunille kun huvittaa, enkä aina tasan klo 12.00 lähtenyt rantaan kävelylle kuten tein Joelin kanssa. En myöskään ottanut stressiä, jos päiväunet nukuttiin eri aikaan joka päivä. Tästä leväperäisyydestäni huolimatta Leonille muodostu jo viiden kuukauden iässä  ihan selkeä rytmi. Tämä päivärytmi on pysynyt miltei samana tähän päivään asti, kun Leon on jo vuoden ja kaksi kuukautta. Ainoastaan kolmannet, alkuiltaan sijoittuneet päikkärit ovat tippuneet pois.

 

Taaperon tyypillinen  päivärytmi

 

7.30 Herätys
8.30 Aamiainen
10.00 Päikkärit numero 1 (tunnin mittaiset)
11.30 Lounas
13.30 Päikkärit numero 2 (1,5 tunnin mittaiset)
15.00 Välipala
16.00 Isoveljen haku päiväkodista
17.30 Illallinen
19.30 Iltapala
20.00 Yöunille

 

Väsynyt taapero Suomen Suurimmaassa Sisähuvipuistossa

 

Leonin päivärytmi on melko pitkälti meidän perheen rytmi. Mieheni herää samaan aikaan töihin kuin Leon päivän touhuihin, ja ruokahetket ovat meillä kaikilla samaan aikaan. Päikkäreitä me aikuiset ei valitettavasti enää saada nukkua, ja nukkumaanmeno menee huomattavasti myöhemmäksi kuin lapsosten. Koin alussa vähän syyllisyyttä siitä, että en ole tukenut Leonin rytmin muodostumista, mutta kai se vaan niin on, että lapsi syntyy perheeseen ja omaksuu perheen rytmin. Onneksi esikoisemme loi perheellemme loistavan, koko perheelle sopivan rytmin, johon pienen Leonin oli syntyessään helppo solahtaa mukaan.

 

Näyttääkö taaperon rytmi tutulta?

 

4 kommenttia

 1. Tinde kirjoitti:

  Samantyylinen meilläkin! ?? koska meinaat lopettaa toiset päikkärit?

  • sormetsuuhun kirjoitti:

   Oon yrittänyt muutamaan otteeseen pitää Leonin hereillä lounaaseen saakka, ja ihan virkeänä on jaksanut. Mutta sitten nukkuu silti vain tunnin ja haluaa kolmelta sitten ne toiset päikkärit 😀 Eli ehkä odottelen ihan rauhassa vielä, että on valmis siirtymään yksiin. Nukutaanko teillä jo yhdet? Muistan kun esikoinen nukkui tässä iässä aina klo 12-15.

 2. Nina kirjoitti:

  Kiitos! ? Miten puet nuoremman lapsesi ulos jos on a. +2, B. -5, C. -10? Terv äiti joka stressaa ? Ps. Käytätkö lapsilla sisällä normivaatteiden alla esim sukkiksia?

  • sormetsuuhun kirjoitti:

   Olepa hyvä, huomasin vasta että unohdin välipalan ja kävin lisäämässä 😀 Tänään oli eka päivä kun oli -10 astetta, ja puin sisävaatteiden päälle talvihaalarin, ja laitoin vielä vaunujen lämpöpussin puoliksi kiinni. Ehkä vähän liioittelua, mutta olipa kylmä! Meillä on kotona aika lämpöistä, niin ei ole kotona kuin sisävaatteet. Voisin tehdä noista eri lämpötilaskenaarioista postauksen, kun juttua riittäisi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *