Hae
Ruokaturisti

Leikkejä kuukauden ikäisen vauvan kanssa

Ostin jo esikoista odottaessani mahtavan kirjan: ”Your baby’s first year week by week”. Kirjan on kirjoittanut Glade Curtis ja Judith Schuler. Kirjassa käydään läpi viikko viikolta vauvan kehitysvaiheet, jokaisella viikolla tulevat uudet taidot ja vauvalle sopivat, kehitystä tukevat leikit kullekin viikolle. Koske kyseessä on jenkkikirja, osa neuvoista on hieman outoja suomalaisille, etenkin vauvan pukemiseen ja ruokailuun liittyvät.

Olen itse hyötynyt kirjasta todella paljon, ja etenkin leikki-ideat jokaiselle viikolle ovat tulleet tarpeeseen. Etenkin esikoisen kanssa en oikein tiennyt mitä niin pienen vauvan kanssa voi tehdä, ja oli mahtavaa lukea kehitystä tukevista, hauskoista leikeistä. Niinpä ajattelin suomentaa ja koota kuukausittain blogiini aina kyseisen kuukauden leikit.

Viikon ikäisen Leonin kuvan alla kirjan leikki-ideat 0-1 kuukauden ikäisen vauvan kanssa. Ja paras paikka leikkiä on tietysti oman vanhemman tuttu syli, tai ainakin niin lähellä että likinäköinen vauvakin näkee äitinsä tai isänsä leikkien lomassa ? Kaikkien leikkien kohdalla on hyvä muistaa, että jos vauva katsoo pois tai vaikuttaa levottomalta, nälkäiseltä tai väsyneeltä, on leikit hyvä keskeyttää ja jatkaa myöhemmin kun vauva on virkeä vuorovaikutukseen.

 

 

Viikko 1

– Auta vauvaa harjoittamaan näkökykyään pitämällä suuria, kirkkaanvärisiä esineitä (tai kuvia niistä) 15 cm päässä hänen kasvoistaan ja anna hänen tarkkailla niitä
– Puhu ja laula vauvalle niin usein kuin mahdollista. Äänesi on vauvalle tuttu jo kohdusta, ja rauhoittaa häntä.

 

Viikko 2

– Edesauta vauvan silmälihasten kehittymistä pitämällä vauvaasi lähellä ja katsomalla häntä silmiin. vauva saattaa katsoa sinua hetken ja kääntää katseensa pois. Jatka hänen katsomistaan, niin hän kääntää katseensa takaisin sinuun hetken kuluttua.
– Stimuloi vauvan tarttumisrefleksiä koskettamalla hänen kämmeniään hellästi sormellasi. Vauva tarttuu refleksinomaisesti sormiisi ja tämä vahvistaa vauvan sormilihaksia.

 

Viikko 3

– Vahvista vauvan jalkalihaksia tarttumalla vauvaa hellästi jaloista kun hän makaa selällään, ja heiluta hänen jalkojaan edestakaisin varovasti,  aivan kuin vauva pyöräilisi. Tähän leikkiin riittää ihan muutama minuutti.
– Ota vauva mukaan perheen arkeen ja askareisiin. Voit pitää vauvaa kantoliinassa tai sylissä samalla kun kävelet ympäri kotiasi ja voit samalla selostaa vauvalle mitä tapahtuu. Vauva nauttii mukana olosta!

 

Viikko 4

– Esittele vauvalle erilaisia pintoja ja tekstuureita. Vauvat tykkäävät kosketella erituntuisia esineitä. Sivele hänen ihoaan erilaisilla kankailla: esimerkiksi silkillä, puuvillalla, sametilla ja tekoturkiksella. Yritä silti olla kutittamatta vauvaa.
– Tee hassuja ilmeitä ja eleitä. Neliviikkoinen vauva osaa jo käyttää ilmeitään kommunikointiin. Jos näytät vauvalle kieltä, hän saattaa matkia sinua. Tuo vauva lähelle kasvojasi ja tee erilaisia ilmeitä ja ääniä, tämä leikki auttaa vauvaa keskittymään ja kohdistamaan huomionsa.

 

Onnea ihanasta pienestä

 

Lue myös: Leikkejä kahden kuukauden ikäisen vauvan kanssa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *