Hae
Ruokaturisti

Influenssarokote: Miksi rokotimme itsemme, muttemme lapsiamme?

Influenssakausi on taas pian täällä, ja työpaikoilla ja neuvoloissa siihen varaudutaan tarjoamalla influenssarokotuksia. En ole koskaan ottanut influenssarokotetta, ja olen sairastanut influenssan kerran. Kävin eilen Leonin 1-vuotisneuvolassa, ja terveydenhoitaja tarjosi minulle ja Leonille influenssarokotetta. Tiesin heti, etten halua rokottaa Leonia, mutta tein poikkeuksen ja otin itse rokotteen. Mieheni otti rokotteen myös pari viikkoa sitten työpaikkansa terveystarkastuksen yhteydessä. Terveydenhoitaja myös mainosti Joelille avoimesta neuvolasta nenäsumutteena saatavaa kätevää influenssarokotetta.  Nenän kautta influenssarokotteen voi antaa 2-6 vuotiaille. Tiesin kuitenkin heti, että influenssarokote on jotain mitä en halua antaa pojilleni.

 

 

influenssarokote: miksi olen skeptinen?

Miksi siis otimme itsellemme influenssarokotteen, mutta emme kummallekaan pojallemme? Voitte kutsua vainoharhaiseksi, mutta en luota noihin kausirokotteisiin. Pojat ovat saaneet rokoteohjelman mukaiset rokotukset. Olen kuitenkin skeptinen influenssarokotetta kohtaan, eikä sikainfluenssarokotteen sivuoireena joillekin epäonnisille kehittynyt narkolepsia edesauttanut tätä luottamusta ainakaan yhtään. Influenssarokotteeseen valitaan joka vuosi ne rokotekannat, jotka todennäköisemmin jylläävät. Itse tulkitsen tämän niin, että on hieman arpapeliä suojaako influenssarokote juuri siltä viruskannalta, jonka joku työkaveri tuo työmatkaltaan. Ja itse asiassa, viime vuonna kun sairastin influenssan ensimmäistä kertaa, sain kuulla lääkärillä käydessäni että se on juuri sitä kantaa mitä mieheni saama rokote ei kata. Kukaan muu ei meillä onneksi sairastunut, sillä olin eristyksessä makuuhuoneessamme.

 

”Maailman terveysjärjestö WHO valitsee vuosittain rokotteeseen ne viruskannat, jotka todennäköisimmin aiheuttavat influenssaa.” Lähde: THL

 

 

Ajattelimme kuitenkin suojaavamme lapsiamme influenssalta ottamalla itse influenssarokotteen. Näin mieheni ei ainakaan tuo töistä pöpöä kotiin. Tämän vuoden influenssarokote on kaiken lisäksi ns. ”mustan kolmion” valmiste, eli siihen kohdistuu lisäseuranta. Lääkeinfo.fi kertoo, että jotta voidaan havaita nopeasti rokotteesta  uutta turvallisuutta koskevaa tietoa, olisi hyvä ilmoittaa kaikista rokotteen jälkeen tulleista haittavaikutuksista Fimealle. Itse ryhdyin ihan vapaaehtoisesti tällä kertaa rokotteen testikäyttäjäksi, mutta lapsiani en halua tähän harjoitukseen varman päälle ottajana noin vain ilmoittaa. Toki tämä ei ole ainoa syy miksen rokottanut lapsiamme influenssaa vastaan, mutta koska kallistuimme jo sen puoleen, ettemme rokota, niin tämä teki päätöksenteon entistä helpommaksi.

 

Saivatko teillä kaikki rokotteen?

 

Lue myös: Tarhataaperon perheessä sairastetaan

Yksi kommentti

 1. Hienoa kirjoitti:

  Hyva etta ajattelit itse asiaa. Minusta olet fiksu, et vainoharhainen. Harmillista vain, etta moni muu ei toimi samoin, vaan tunteisiin vetoavat kampanjat ja some-hehkutus ”rakkaiden suojaamisesta” ajaa edelle.

  Olisitpa viela kysynyt parempaa selvitysta rokottajaltasi siita, miten sinun tai miehesi rokottaminen suojaa rakkaitasi.
  Parhaimmillaan rokotteen avulla oma elimisosi muodostaa immuunivasteen 4 virustyyppia vastaan. Kuitenkin naiden 4 virustyypin lisaksi on olemassa lukuisia muita viruksia ja niiden eri kantoja. Milla todennakoisyydella asiantuntijat ovat osanneet ennustaa, etta Suomeen rantautuu juuri niita viruksia, joita vastaan tamanvuotinen rokote on suunniteltu? Lisaksi sinun iastasi, terveydentilastasi ja yksilollisista ominaisuuksistasi riippuu, kuinka vahvan immuniteetin elimistosi pystyy muodostamaan rokotteen avulla edes niita 4 valittua virusta kohtaan. Virukset myos muuttuvat nopeasti: jo virusten valmistusvaiheessa (kasvatetaan kananmunassa) ne muuntuvat, eivatka enaa taysin vastaa lahtokohtaansa.

  Naita lukuisia viruksia voi olla myos missa tahansa ymparistossa: influenssaan sairastunut henkilo tai viruksen oireeton kantaja on voinut kosketella ovenkahvoja, kauppakarryja tai vaikka hedelmaosaston omenia, joita lopulta tarjoat vaikka valipalaksi rakkaillesi.

  On vain fiksua kyseenalaistaa tama kyseinen rokote, jota sinua ja laheisiasi suositellaan ottamaan kerran vuodessa lapi elaman. Esim tuhkarokko-rokotteen teho on 99% ja rokote tehosteineen tarjoaa pysyvan, jopa elinikaisen suojan. Viime vuosina influenssarokotteen teho on jaanyt n. 30%.

  Nama on vaikeita juttuja… mutta jos kertoisin sinulle, etta 500 suomalaista kuolee vuosittain tarttuvaan tautiin X tai sen (ja ihmisen muutenkin heikentyneen yleiskunnon) seurauksena tuleviin jalkitauteihin, paattaisitko sina laittaa yhteiskunnan budjetista 8.2 miljoonaa euroa rokotteeseen, joka ehka saattaa kohdistua antamaan suojan oikeita viruksia vastaan? Sitten viela suosittelisit kaikille tata rokotetta tai lakipykalin jopa vaatisit osaa kansasta taman rokotteen ottamaan. Tietamatta, miten kulloinenkin virusfragmenttien kombinaatio kuhunkin yksiloon vaikuttaa tai mita kerrannaisvaikutuksia seuraa 20 vuoden paasta.

  Kuten rokoteasiantuntijat toteavat, rokotteet ovat RIITTAVAN turvallisia. Tunteisiin vetoaminen, rokotekriittisten syyllistaminen ja rokotteen tarjoaminen ilmaiseksi takaavat sen, etta massoja vedetaan kuin passia narussa. Motiiveja taman taustalla voi vain arvailla.

  Kaikkea hyvaa sinulle ja perheellesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *