Hae
Ruokaturisti

Leikkejä neljän kuukauden ikäisen vauvan kanssa

Kuten postauksessani Leikkejä kuukauden ikäisen vauvan kanssa lupasin, suomennan ja tiivistän teille joka kuukausi ”Your baby’s first year week by week”- kirjasta kuukauden vauvaleikit. Taas on kuukausi vierähtänyt vauvan kanssa, ja on aika uusille vinkeille. Hieman yli neljä kuukautisen Leonin kuvan alla kirjan leikki-ideat 3-4 kuukauden ikäisen vauvan kanssa.

Muista myös, että kaikenikäiset vauvat nauttivat kun katsot heitä suoraan silmiin ja puhut heille mahdollisimman paljon. Tästä on hyötyä jokaisessa kehitysvaiheessa. Lue ja laula vauvalle aina kun voit. Hän rakastaa kuunnella ääntäsi, ja lukemiasi loruja ja riimejä. Jos laulat hänelle usein samoja lauluja, voit nähdä hänen kiemurtelevan odotuksesta kun aloitat hänelle jo tutun laulun.

 

Viikko 13

– Käsinukella leikkiminen tukee vauvasi visuaalista, verbaalista ja motorista kehitystä. Vauva rakastaa käsinuken katselua, etenkin kun pääsee siihen itse käsiksi (pun intended). Jos sinulla ei ole käsinukkea, vauva arvostaa myös itse tekemääsi sukkanukkea, kunhan vain piirrät sille tarpeeksi vahvat kasvonpiirteet.
– Leiki vauvasi sormilla ja varpailla esimerkiksi ”Harakka huttua keittää” leikkiä. Vauva nauttii kun kosketat häntä samalla lorutellen, ja oppii odottamaan leikin kohokohtaa eli hellää kutitusta.

Viikko 14

– Näytä vauvalle valokuvia perheestänne. Vauvasi tykkää katsella hänelle tuttujen ihmisten kasvoja. Osoita kuvia ja nimeä niissä esiintyvät henkilöt. Anna vauvan koskettaa valokuvia, jos hän kurottaa niihin. Tämä leikki auttaa vauvaa tunnistamaan teille rakkaat ihmiset.
– Laita vauvasi käteen helistin ja helistä hänen kättään niin että et ole suoraan hänen näkökentässään. Nostaako vauva helistintä kädessään nähdäkseen mistä ääni tulee? Jos ei, auta häntä helistämään sitä uudelleen. Toista molemmilla käsillä. Tämä leikki auttaa vauvaasi kehittämään motoriikkaa ja näkökykyä samanaikaisesti.

Viikko 15

– Leikkikää yhdessä puhalteluleikkejä, kirjan mukaan tämä auttaa vauvaa puheenkehityksessä. Puhalla kevyesti vauvan huulille, niin että katsot häntä silmiin. Tällöin vauva tuntee ilman huulillaan, ja saattaa itse myös yrittää puhaltaa. (Meillä Leon ei vielä ainakaan ole koskaan puhaltanut takaisin :-D)
– Kutita vauvaa leikin muodossa. Yksi hauska kutitusleikki on nimeltään Mehiläinen: nosta toinen kätesi vauvan yläpuolelle ja laske sitä alemmas samalla kiertäen vauvan ympärillä kuin mehiläinen. Laulele samalla: Täältä tulee mehiläinen, mehiläinen, mehiläinen! Täältä tulee mehiläinen ja saa kiinni Vauvan (nimi).” Kun sanot vauvasi nimen lorun lopuksi, kutita häntä kevyesti masusta. Hän oppii odottamaan kutitusta lorun lopussa, ja tämä kehittää hänen muistiaan.

Viikko 16

– Puhaltele vauvalle saippuakuplia, mutta varo ettei saippuaa mene vauvan päälle. Puhalla kuplat poispäin vauvasta. Vauvasi rakastaa kuplien katselua ja tämä leikki myös harjoittaa hänen kykyään tarkkailla liikkuvia esineitä.
– Laita vauva selälleen pehmeälle alustalle, ja rullaa häntä hellästi kyljeltä toiselle, tai selältään mahalleen. Voit myös laittaa vauvan selällee, ja laittaa vauvan vasemmalle puolelle värikkään lelun. Jos vauva kääntyy lelun suuntaan, työnnä häntä kevyesti auttaaksesi häntä kääntymään kokonaan. Toista myös oikealla puolella. Tämä kehittää vauvan ylävartalovoimia, ja auttaa häntä kääntymään pian itse.

 

Ihania leikkihetkiä maailman tärkeimmän ihmisen kanssa

 

Jos kaipaat lisää leikkivinkkejä, lue myös aiemmat postaukseni aiheesta:

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *