Hae
Nina ja minit

Lapsiperheen juhannus Helsingissä – mitä teemme autiossa kaupungissa?

En ole erityisemmin ”pakkojuhlien” (juhannus, vappu ja uusi vuosi) ystävä. Tuttavat alkavat usein kyselemään jo kuukautta ennen mitä kukakin on aikeissa tehdä. Mitä jos ei huvita tehdä mitään kummempia suunnitelmia viikkoja etukäteen? Me haluamme usein tehdä fiiliksen mukaan ihan mitä huvittaa, ja muuttaa suunnitelmiamme tilanteen mukaan. Ja tilanteitahan lasten kanssa tulee… Tästä syystä vietämme juhannuksen melkein poikkeuksetta Helsingissä. Voisimme hyvin ajaa koko juhannukseksi anopin mökille, mutta vauvan ja taaperon kanssa valmisteluihin menee jo niin paljon aikaa ja vaivannäköä, että korkeintaan käymme siellä päiväsaikaan grillaamassa ja saunomassa. Mitä me sitten teemme autiossa Helsingissä keskikesän juhlana?

 

Juhannusjuhlat siirtolapuutarhoilla

 

Moni juhannusaaton ohjelma alkaa lapsiperheen näkökulmasta vähän liian myöhään, ja Seurasaaren sisäänpääsymaksu tuntuu turhan korkealta tunnin piipahtamisesta. Me olemme käyneet viime vuosina aattona  Kumpulan siirtolapuutarhan Juhannusjuhlissa. Menemme paikalle heti kun juhlat alkavat kuudelta, silloin ei ole vielä hurjan pitkää jonoa hevosajelulle, joka on taaperon Juhannuksen kohokohta. Syömme iltapuuron sijaan kunnon muurinpohjaletut, ja ehdimme hyvin kahdeksaksi kotiin nukkumaan. Harmittaa vähän kun kokko jää näkemättä, mutta pian pojat on jo niin isoja, että pystyvät valvomaan pidempään. Kannattaa katsoa lähimmän siirtolapuutarhan järjestämät juhlat, ainakin Talissa on melko sama kokoonpano.

 

Ulkoilu

Jos ei ihan kauheasti sada, vietämme juhannusviikonlopun aika pitkälti ulkona. Saatamme käydä pyörähtämässä Korkeasaaressa, jonne olemme hankkineet vuosikortit. Käymme ainakin kävelyllä, lähimmässä leikkipuistossa, ja rannassa heittelemässä kiviä veteen. Myös hiekkalaatikolle mahtuu kaivelemaan vaikka minkälaisia tunneleita, kun muut ovat mökillä. Juhannus on myös mahtava aika käydä Linnanmäellä, jossa selviää aivan hyvin taaperon kanssa alle kymmenellä eurolla.

 

Kuusiluodon lampaat ja eväsretki

Aiomme pakata eväät, viltin ja kaksoisvaunut mukaan ja kävellä pari kilometriä Kuusiluotoon lampaita katsomaan. Lammassaareen asti pääsee kätevästi vaunuilla uusittuja pitkospuita pitkin, mutta valitettavasti ihan Kuusiluotoon asti ei. Jätämme siis vaunut parkkiin Lammassaareen ja Leon pääsee Tulaan loppumatkaksi. Retkessä yhdistyy kaksi meidän perheen lempihommaa, kävely ja syöminen. Joel rakastaa kaikkia eläimiä, mutta lampailla ja vuohilla on aivan erityinen paikka hänen sydämessään. Erityisen kivaa touhutaaperosta on syöttää lampaille voikukanlehtiä.

 

Kyläilyt ja ruoanlaitto

Moni ystäväperheemme viettää myös juhannuksen kaupungissa, ja tapaamme toisiamme kun kaikilla on kerrankin kunnolla aikaa. On ihana tehdä ruokaa ja syödä yhdessä ystävien kanssa. Pienten lasten myötä väsäämiemme ruokien taso tai ainakin vaativuusaste on tosin laskenut, mutta tärkeintä onkin hyvä seura. Juhannusperinteisiini kuuluu myös kunnon mansikkakakun tekeminen, toivottavasti suomalaisista mansikoista. Tänä vuonna ajattelin tehdä lempparini eli perinteisen jenkkityylisen juustokakun uunissa, ja kasata päälle hurjat mansikkakasat.

 

Mitä jos sataa?

On melko todennäköistä ettei ainakaan ihan koko juhannuksen ajan ole ihanteellinen ulkoilusää. Otamme sillon autiosta Helsingistä ja sen nähtävyyksistä ilon irti, ja menemme esimerkiksi puolityhjään Sea Lifeen joka on koko juhannuksen auki. Sunnuntaina suurin osa kaupoista, ravintoloista ja museoista on jo auki, mutta suurin osa helsinkiläisistä vielä muualla. Tällöin on kiva käydä pyörimässä keskustassa, kiertelemässä vähän kauppoja ja käydä ainakin syömässä jäätelöt. Oletteko nähneet jo jätskikiskoilla kesän uutuusmaut Pätkiksen ja Dumlen? Siinä yksi suunnitelma, jonka ainakin toivon toteutuvan.

 

Hyvää juhannusta ja juhannustaikoja!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *