Hae
Nina ja minit

Pakettimatka – jokaisen lapsiperheen väistämätön kohtalo

Olen aina kammonnut ajatusta matkatoimiston valmiista pakettimatkasta. Pakettimatka on merkinnyt minulle samaa kuin lapsuuden Teneriffan reissut. En muista niistä juurikaan mitään, mutta verkkokalvoilleni on syöpynyt näkemäni valokuva 5-vuotiaasta Ninasta istumassa porsasjuhlissa kauhea lierihattu päässä. Olen alitajunnassani hyväksynyt lapsiperheiden vääjäämättömän kohtalon siirtyä omatoimimatkailijasta pakettimatkailijaksi. Silti olemme onnistuneet välttymään kohtaloltamme viime viikkoiseen Kreikan matkaan saakka. Miksi päädyimme tällä kertaa varaamaan pakettimatkan? Päätin olla laiska, ja koska matkustin alle 1-vuotiaan Leonin ja yli 70-vuotiaan äitini kanssa, ajattelin leppoisan pakettimatkan olevan täydellinen ratkaisu. Lähdin kokemukseen mukaan niin täysillä, että varasin All inclusive -hotellin buffetpöytineen.

 

 

Panostamme ennen matkan varaamista todella paljon hotellin valintaan. Varsinkin niin kutsutulla aurinkolomalla hotellilla tulee vietettyä hyvinkin paljon aikaa, ja silloin haluan että tiedän tarkalleen mikä minua odottaa. Tämä sama pätee myös pakettimatkoihin, valitsin matkatoimiston hotellin perusteella. Vietin yhteensä varmaan 15 tuntia eri matkatoimistojen Kreikan hotellivalikoimia vertaillen. Lentokenttäkuljetuksessa takanamme istuvan perheen tytär kysyi vanhemmiltaan onko hotellin uima-allas pyöreä. Vanhemmat eivät tienneet. Siis miten eivät voineet tietää? Itse olin googlettanut valitsemani hotellin perinpohjin ennen matkan varaamista, katsonut suurin piirtein jokaisen Instagram-kuvan hotellista ja lukenut tietysti kaikki viimeiseimmät Tripadvisor-arvostelut. Jotkut pitävät yllätyksistä hotellilla, mutta en kyllä kuulu heihin.

 

 

Mutta eroavatko pakettimatkat enää nykyään paljoakaan siitä, että varaisin itse erikseen lennot ja hotellin? Lensimme Finnairin lennolla, jolle ymmärtääkseni pystyi ostamaan myös reittilennon. Kukaan ei edes taputtanut koneen laskeuduttua. Hotellimme joutui käymään saman valintaprosessin läpi kuin normaalisti. Olisin siis voinut aivan hyvin varata lennot ja kyseisen hotellin erikseen, melkein ihan samalla vaivalla. Miten meidän pakettimatkamme sitten erosi itse räätälöidystä matkasta?

 

  1. Bussikuljetus – Nykyään bussikuljetus pitää varata erikseen ennakkoon, eikä siis kuulu pakettiin. En ollut aivan varma Kreikan pienen saaren taksitilanteesta, joten ostin meille hotellikuljetuksen. Niinpä opas oli meitä ja viittäkymmentä muuta vastassa kentällä ja ohjasi meidät oikeaan bussiin. Matkalla opas jakoi meille kohteen kartan ja  kohdetietoa, ja kertoi hieman saaresta. Niin söpöä ja nostalgista!
  2. Hotelliin sisäänkirjautuminen viidenkymmenen muun kanssa – Aamuyölennon jälkeen kaikki olivat väsyneitä, ja koko jonon purkaminen kesti liioittelematta tunnin. Lisäksi se, ettei kukaan saanut huonetta heti, aiheutti kanssamatkustajissamme mielipahaa. Tämän takia varaudun aina pakkaamalla käsimatkatavaroihin aurinkorasvan ja bikinit.
  3. Hotellivieraiden homogeenisyys – Hotellissa majoittui vain suomalaisia, norjalaisia ja ruotsalaisia. Koska kyseessä oli vielä All inclusive -hotelli, muut vieraat kävivät melko tutuiksi kun söimme päivittäin samassa ravintolassa.
  4. Tervetulotilaisuus kohteessa – Yksi pakettimatkojen kulmakivistä on matkaoppaan pitämä tervetulotilaisuus. Olin suunnitellut ihan mielenkiinnosta meneväni tänne, mutta unohdin harmikseni koko homman.
  5. Opas hotellilla – Pakettimatkoilla opas käy hotellilla pari kertaa viikossa. Toisin kuin itseräätälöidyillä lomilla, jotain siis kiinnostaa kuunnella mielipiteesi huoneen ilmastoinnista, aamiaisen loppuneesta kahvista tai siivoajien yli-innokkuudesta. Jos opas ei ole paikalla, matkatoimiston kansio tarjoaa hieman tukea ja turvaa.
  6. Retket – Matkatoimisto järjesti paljon mielenkiintoisia retkiä, joihin emme kuitenkaan viitsineet pienen vauvan kanssa osallistua. Olen aiemmin varannut itse retket paikallisten toimistojen kautta, mutta onhan se kätevää kun ei tarvitse lähteä edes hotellista ulos tehdäkseen varauksen.

 

Pääsinkö siis helpommalla kun varasin pakettimatkan? En oikeastaan. Tosin matkustaessa tällaiseen rantalomakohteeseen, pakettimatka saattaa tulla edullisemmaksi kuin lentojen ja hotellin varaaminen erikseen. Pienet epämukavuudet kuten hotellikuljetuksen ja sisäänkirjautumisen hitaus, ja yleisten prosessien toimimattomuus varmistavat kuitenkin sen, että jatkan omana matkatoimistonani. Meillä oli kuitenkin todella onnistunut matka, ja Leon nautti koko pienestä sydämestään.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *